/, עוגות ומתוקים/בבקה עוגת שמרים שוקולד טבעונית

בבקה עוגת שמרים שוקולד טבעונית

עוגת שמרים שוקולד טבעונית

הפעם אני משתפת במתכון לעוגת שמרים שתמיד מצליחה. זוהי עוגת שמרים כמו של פעם, המכונה גם עוגת שמרים של סבתא או "בבקה" (זוכרים את הפרק מסיינפלד?), עגולה עם חור במרכזה והיא ממולאת בהמון שוקולד. העוגה פרווה, בלי ביצים ומתאימה לטבעונים, לאלרגים ולשומרי הכשרות.

אמנם בדרך כלל אני משתמשת בקמח ומוסיפה את השמרים בעצמי, אך הפעם בחרתי להשתמש דווקא ב"קמח שמרים". זהו קמח שהשמרים כבר בתוכו. כמו שאומרים: “סעי לשלום, השמרים כבר בפנים”. השימוש בקמח שמרים מתאים לדעתי למי שלא התנסה בעבר עם שמרים או למי חושש מהכנת בצק שמרים (ומסתבר שיש רבים כאלה). השימוש בקמח הזה הופך את תהליך הכנת הבצק לקל מאין כמותו. פשוט לשים הכל יחד. אל חשש, זו עוגת שמרים שתמיד מצליחה, רק צריך לעקוב אחרי ההוראות. מניסיוני, עשרות א.נשים (ואולי כבר מאות) שפחדו משמרים התחילו לאפות איתם בכיף גדול אחרי שהתנסו במתכון הזה.

לפני שמתחילים, יש לי וידוי קטן: סבתא שלי מעולם לא הכינה בבקה, אפייה לא היה הפורטה שלה, אז זו אולי לא הבבקה הקלאסית, אבל זו הבבקה הטבעונית שלי, והכי חשוב זו עוגת שמרים שתמיד מצליחה!

בבקה – עוגת שמרים שוקולד טבעונית שתמיד מצליחה

המרכיבים:

לבצק שמרים מושלם:

  • 500 גרם קמח שמרים – 3.5 כוסות (או 500 גרם קמח רגיל + 1 כף שמרים יבשים)
  • 3/4 כוס שמן (נייטרלי או שמן קוקוס)
  • 1/3 כוס סוכר
  • 1 גביע קטן 115 גרם של רסק תפוחים טבעי
  • 1/2 כוס מים
  • 1 כף גרידת לימון
  • קורט מלח

למריחה לפני האפייה:

  • 1 כף סילאן מדולל בכף מים

למלית:

  • 1 צנצנת ממרח שוקולד אגוזים  350 גרם (או ממרח השחר – מה שאוהבים)
  • 100 גרם שוקולד מריר
  • 2 כפות קקאו (רק אם אוהבים כמוני טעם חזק ומר)
  •  קורט קינמון (אני אוהבת לשים טיפטיפונת להדגשת טעמים, אבל לא חובה)

לזיגוג אחרי אפייה:

  • 1/3 כוס סוכר
  • 1/3 כוס מים
  • 1 כף קוניאק (לא חובה)

עוגת שמרים טבעונית בבקה שוקולד

אופן ההכנה  – בבקה עוגת שמרים טבעונית:

בצק שמרים מושלם:

  1. מכניסים למיקסר עם וו לישה את כל מרכיבי הבצק ולשים יחד 13 דקות. לא פחות! תהליך הלישה עוזר ליצירת רשת גלוטן שאנו זקוקים לה במאפה השמרים. בגמר הלישה מרססים את פני הבצק בתרסיס שמן, עוטפים את הכלי בניילון נצמד ומשאירים לתפוח.
  2. לבעלי הסבלנות, הכניסו למקרר למשך הלילה, בבוקר תוציאו מהמקרר ועד שסיימתם את הקפה והעיתונים תוכלו כבר לעבוד איתו. לחסרי הסבלנות, לחכות לפחות שעתיים. הבצק לא מכפיל את נפחו אבל תופח וקפיצי למגע.

מלית:

  1. ממסים את השוקולד המריר ומוסיפים לו את ממרח השוקולד, הקקאו והקינמון. מערבבים יחד למלית חלקה.

הרכבת הבבקה ואפייה:

  1. להוציא את הבצק מהקערה, לחבוט בו להוצאת בועות האויר, ולחלק ל- 2.
  2. ללוש כל חלק כמה שניות בעזרת הידיים ולרדד (אם צריך, עם מעט קמח) לעלה גדול.
  3. למרוח, עם קלף או מרית, על כל עלה מחצית מהמלית, ולגלגל לרולדה.
  4. לקלוע את 2 הרולדות יחד בצורת בורג. לרסס בשמן תבנית עגולה עם חור במרכזה ולהעביר אליה את ה”בורג”.
  5. לסדר את העוגה בתבנית כך שתמלא את העיגול.
  6. ניתן לחרוץ ולסובב מעט את הרולדות כך שטיפונת מהמלית יציץ החוצה (אני אוהבת). להתפיח את העוגה בתבנית למשך שעה.
  7. למרוח בסילאן מדולל ולהכניס לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות למשך 25-30 דקות, עד שהעוגה משחימה / מזהיבה.

סירופ לזיגוג:

  1. בזמן שהעוגה בתנור להרתיח יחד מים וסוכר ולבשל 3-4 דקות. להסיר מהכיריים ולהוסיף 1 כף קוניאק (לא חובה). לצנן.
  2. כשהעוגה מוכנה, להוציא מהתנור ולמרוח אותה בסירופ הסוכר. להתאפק עד שהיא מצטננת (כן, זה קשה) לפני הפריסה.
  3. ניתן להגיש את העוגה כך, או להפוך אותה ולזרות עליה אבקת סוכר (זו הדרך המסורתית יותר).
האמינו לי, אף אחד לא יאמין שהעוגה טבעונית.
בבקה שמרים ושוקולד מאורך בצלחת הגשה אדומה

לפעמים אני מכינה גם בתבנית מאורכת. ראו כמה יפה וביתית היא

בבקה שמרים ושוקולד מאורך פרוסה

וככה היא נראית מבפנים

הערות לבבקה שוקולד:
  • בעקבות ניסיון מוצלח של הקוראת אתי בזוקה פרץ, אני מעדכנת שניתן להמיר את השמן בכמות זהה של שמן קוקוס, ואת הקמח הלבן לשלב עם קמח כוסמין (עד שליש מהכמות).
  • התאהבתם בשמרים? אם כן, אולי יעניין אתכם גם גביניות שמרים, סהרוני פרג פרסבורגר

אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.

אהבתם? הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen זה הכי משמח אותי!
לבריאות!
חיים וטעים!

  1. חדוה רזניק 24/11/2018 בשעה 19:38

    וואו אורלי, עוגה מדהימה?? כל הכבוד את אלופה❣ ותודה על המתכון?

  2. חיים וטעים 24/11/2018 בשעה 20:05

    תודה לך על הפרגון והתגובה הנפלאה הזו ???

  3. ורד כהן 06/07/2019 בשעה 21:30

    תודה רבה על המתכון, הוא נראה נפלא. הייתי שמחה לדעת איך נראית העוגה מבפנים כדי לקבל קצת מושג על המרקם אך היא בטח נטרפה.

  4. חיים וטעים 07/07/2019 בשעה 11:39

    תודה ורד ?
    העוגה נראית מבפנים כמו עוגת שמרים של סבתא, עם המון שוקולד.
    בבקה מכינים עם בצק פשוט ולא מפונק, בלי קיפולים, מריחות, כריכות וכדומה.

  5. יוסי פרלברגר 01/10/2019 בשעה 06:54

    עוגה נהדרת!
    הכנתי את הבצק יום מראש שינוח לילה במקרר.
    השתמשתי בנוטלה, בשוקולד מריר 60% ובכף אחת של קקאו (כי חששתי ממרירות יתר)
    לדעתי לא כדאי לוותר על הקינמון והקוניאק למרות שאורלי כתבה שהם לא חובה.
    המרקם והטעם של העוגה דומים לזה של רוגלך איכותי.
    בסוף ארוחת ערב החג של ראש השנה חזרתי עם תבנית ריקה הביתה 🙂

  6. חיים וטעים 01/10/2019 בשעה 20:53

    תודה רבה על התגובה המפורטת והמנומקת, יוסי ??
    שתהיה לכם שנה טובה ומתוקה ???

  7. צילה שרייבר 27/06/2021 בשעה 10:17

    שלום
    האתר נראה מקסים.מה אפשר לשים ב
    בצק במקום רסק תפוחים?
    תודה

  8. חיים וטעים 27/06/2021 בשעה 10:22

    תודה רבה צילה ??
    מה הסיבה שאת לא רוצה להשתמש ברסק תפוחים? טעמו לא מורגש והוא מחליף את הביצה במתכון.
    לא ניסיתי, אבל אפשר לנסות בננה מרוסקת או גביע קטן של יוגורט צמחי.

  9. אילנה בר גיל 13/07/2023 בשעה 17:03

    אורלי יקרה, הכנתי את העוגה. יצאה יפהפייה ומושלמת בטעמה )לא התאפקתי וחתכתי אותה חמה כי נראית כל כך יאמיייי

  10. חיים וטעים 13/07/2023 בשעה 19:23

    איזו אלופה את!
    אני כל כך מבינה את חוסר היכולת להתאפק

השאר תגובה