מרק ירקות עם קוסקוס הוא למעשה מרק הבית שלנו, אותו ניתן למצוא, כמעט תמיד, במקרר שלי ושל אמא שלי. כל מי שבא לבקר אותה זוכה ליהנות ממנת מרק משובח עם קוסקוס. המרק מכיל שלל ירקות חתוכים לגודל בינוני יחד עם גרגרי חומוס המהווים מקור מעולה לחלבון. מרק כזה עם קטניות וקוסקוס מהווה ארוחה מלאה ואנחנו אוהבים לאכול אותו כארוחת ערב. יש המון גרסאות למרק ירקות לקוסקוס. מה שאני מביאה כאן זאת הגרסה של המשפחה שלנו, והמקור הוא תוניסאי.
התיבול של המרק מאד עדין והטעמים העמוקים שלו נוצרים מהירקות ומעשבי התיבול, לכן כדי לקבל מרק איכותי וטעים, חשוב להשתמש בירקות מעולים, עונתיים, בעלי טעם (ולא רק מראה יפה).
את הקוסקוס אנחנו מכינים בבית מסולת (מומלץ להשתמש בסולת מחיטה מלאה, אבל גם אנחנו חוטאים בסולת הלבנה לא מעט). מה אני כותבת "מכינים" אני רק עוברת על יד זה. מי שבאמת מכין אצלנו את הקוסקוס משל היה בשלנית תוניסאית קשישה זה בעלי "המלך"; והמתכון אתם שואלים? קוסקוס של יונית צוקרמן – הלא היא מלכת המטבח! אין צורך להילחץ! אפשר לקצר תהליכים. יש ביוטיוב המון שיטות: במיקרו, במעבד מזון, ואפשר גם להשתמש בקוסקוס משקית, מה שמתאים לכם. הכל הולך.
מקובל להגיש את המרק עם סלטונים פיקנטיים מסביב: מטבוחה, טירשי, לימון כבוש ולפת מוחמצת. אני הגשתי אותו הפעם דווקא עם מטבוחה, פסטו כוסברה וטחינה. מזל שסבתא שלי לא רואה.
מרק ירקות לקוסקוס
המרכיבים ל- 8-10 מנות
- 3 גזרים קלופים חתוכים לקוביות או לטבעות
- 6-7 גבעולים רעננים של סלרי פרוסים דק
- 3 בצלים חתוכים דק
- 3 תפוחי אדמה בינוניים חתוכים לקוביות בינוניות
- 1-2 לפתות חתוכות לקוביות
- 1 שורש סלרי גדול חתוך לקוביות
- 1/2 כרוב חתוך קטן (מי שאוהב גדול, זה סבבה לגמרי)
- 2 קישואים / זוקיני חתוכים לקוביות או לטבעות
- 400 גרם דלעת חתוכה לקוביות
- 2 כוסות חומוס מבושל*
- 1/2 כוס עלי סלרי קצוצים
- 1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
- 1/4 כוס עלי כוסברה קצוצים
- 1/4 כוס שמיר קצוץ
- 1 רסק עגבניות קטן (100 גר׳)
- 3 כפות שמן זית
- 4 ליטר מים רותחים
- רבע מקל קינמון
- 2 עלי דפנה
- 4 גרגרי פלפל אנגלי
- 1-2 ניצני ורדים מיובשים (לא חובה)
- 2 כפיות מלח – לפי הטעם
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי
להגשה:
- קוסקוס איכותי
אופן ההכנה – מרק לקוסקוס:
- לאדות את הגזר, הבצל ושורש הסלרי בסיר גדול עם מעט שמן במשך 3 דקות, להוסיף את רסק העגבניות ולערבב יחד כדקה.
- להוסיף לסיר את תפוחי האדמה, גבעולי הסלרי והלפת, מקל הקינמון, עלי הדפנה והפלפל האנגלי. לכסות במים בערך עד לגובה של 3 ס״מ מעל מפלס הירקות, להביא שוב לרתיחה ולבשל על להבה נמוכה 20 דקות.
- להכניס פנימה את הירקות הרכים: הכרוב, הדלעת, הקישואים וגרגרי החומוס המבושלים וכן את יתרת המים הרותחים. לבשל על להבה נמוכה עוד כחצי שעה עד שכל הירקות רכים אך עדיין שומרים על צורתם.
- לתבל במלח ופלפל ולהוסיף לסיר את כל העלים הירוקים. לכסות את הסיר ולבשל יחד עוד 10 דקות עד לאיחוד טעמים. לטעום ולתקן תיבול במידת הצורך. להשאיר את המרק מכוסה עוד 10-15 דקות ולהגיש.
סודות, גיוונים וקיצורי דרך:
- ניתן להוסיף ולהוריד ירקות ועשבי תיבול לפי הטעם האישי ובהתאם לזמינות ולעונתיות. חדי העין יוכלו להבחין בתמונה שהמרק הפעם ללא דלעת.
- לגבי החומוס: אפשר לקנות גרגרים יבשים, להשרות ולבשל, אפשר להשתמש בקפוא ואפשר גם משימורים (פחית או קרטון) בתנאי שהם מכילים רק חומוס, מים ומעט מלח.
- אפשר להוסיף למרק עוד תבלינים כגון: חוואייג', כורכום וכדומה. אם לא רוצים להתקל בפלפל אנגלי באמצע הארוחה ניתן להכניס אותו יחד עם עלי הדפנה ומקל הקינמון לתוך שקית בד או "כלוב" רשת מתכת המיועד לכך (כמו זה של חליטות תה), אותו ניתן להשיג בחנויות לכלי בית.
- מי שלא אוהב את העלים הירוקים יכול להוציא אותם מהמרק לפני ההגשה או להכניסם מראש לתוך שקית בד או כלוב.
- יש כמה סגנונות הגשה למרק הזה: ניתן להגיש בצלחת רחבה וכמעט שטוחה עם קוסקוס, ירקות ומעט מרק להרטבת הקוסקוס או לחילופין, להגיש כמרק עשיר בקערת מרק עמוקה שבתחתיתה קוסקוס, ויש אפילו בתים בהם מגישים את הקוסקוס ואת המרק בשתי צלחות נפרדות וכל אחד מערבב איך שהוא אוהב.
- המרק נשמר במקרר לפחות 3 ימים.
- אפשר להגיש את המרק גם עם קינואה, בורגול או אורז, זה הולך מצויין!
אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
אני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה במתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה של כל פוסט, כדי שהכל יהיה ברור, על מנת שתכינו ותצליחו. לכן, תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. שתפו אותי: הכנתם? איך יצא לכם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen זה מאד משמח אותי לראות את התוצרים שלכם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
תודה רבה אנסה בקרוב !
בהצלחה ובתיאבון ??
נראה מעולה,אצלינו נהוג לאכול עם ריבת דלעת ושקדים
תודה רבה יפה ???
ריבת דלעת ושקדים נשמע פנטסטי ומלא טעם
מצוין!
תודה רבה
תודה רבה. עזרתי לי מאוד.
בחפץ לב
תודה רבה ,כול המתכונים שלך מעולים אשמח לעוד מתכונים,את מוכשרת ברמות🙂
תודה רבה. שימחת אותי מאד