//סהרוני פרג – פרסבורגר

סהרוני פרג – פרסבורגר

פרסבורגר שמרים פרג בגינה 2

סהרוני פרג הם זיכרון ילדות עבורי. יש לי בראש את התמונה שלי ושל אמא הולכות לקונדיטוריה וילהיים במרכז רמתיים ואני הייתי בוחרת סהרוני פרג וסהרוני אגוזים, מבצק שמרים פריך ודק שהיו עמוסים במילוי רך וטעים כל כך. תמיד העדפתי אותם על פני כדורי השוקולד הענקיים, הקרואסונים ושאר מאפי הבוקר שגם מהם עלה ריח מגרה ומפתה. אופס, אני לא רוצה לפתוח כאן במלחמה עם הצרפתים, שגם את מאפיהם אני אוכלת מעת לעת (בלשון המעטה).

הבצק של סהרוני פרג הוא בצק שמרים פריך – המכונה פרסבורגר, כזה שמכינים יום קודם, מקררים היטב במקרר למשך הלילה ואז מרדדים לעלה דק שעוטף שכבה נדיבה של מילוי קר. אמנם, בבצק יש שמרים, אך המרקם שלו יוצא פריך וזו הייחודיות שלו.

הבהרה קטנה לגבי סוגי בצקי שמרים: בצק פרסבורגר איננו בצק שמרים מהיר ממנו אני מכינה בבקה שוקולד או את הגביניות (שלא נתבלבל לרגע, בצק שמרים מהיר – הכוונה ללישה, התפחה, רידוד, מילוי והתפחה נוספת בתבנית האפייה, ויש שיגידו שזה לא כל כך מהיר), וגם לא בצק שמרים כרוך (ממנו מכינים קראנץ) בו מחדירים שומן לבצק בתהליך של קיפול וקירור. בצק פרסבורגר הוא סוג נוסף ואחר של בצק שמרים.

אני יודעת שפרג הוא חומר גלם שנוי במחלוקת. האוהבים חושבים שהוא נפלא ויבחרו בו כברירת המחדל שלהם. לעומתם יש כאלו שאפילו לא מוכנים לגעת בו. כמו שאתם בטח מבינים, אני שייכת לסוג הראשון, אני מאד אוהבת פרג ואם הגעתם עד כאן, אני מבינה שאתם כמוני, אז בואו ניגש לעבודה:

סהרוני פרג – פרסבורגר

המרכיבים ל- 18 סהרונים:

בצק

  • 250 גרם קמח מנופה (ניתן לשלב 150 גרם קמח לבן עם 100 גרם קמח כוסמין)
  • 20 גרם אבקת סוכר מנופה
  • 100 גרם נטורינה (או שמן קוקוס מוצק וקר)
  • 2 כפיות שמרים יבשים
  • 1/3 כוס מים
  • 1 כף קליפת תפוז מגוררת (או לימון)
  • קורט מלח

מלית

  • 200 גרם פרג טחון טרי במקום*
  • 100 מ”ל מים
  • 1/3 כוס סוכר קנים
  • 2 כפות סילאן
  • 2 כפות שמן
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1 כף קליפת לימון מגוררת
  • 3-2 כפות שיבולת שועל דקה (או פירורי ביסקוויט)
  • חופן צימוקים – (לא חובה)

זיגוג

  • 1/3 כוס סוכר
  • 1/3 כוס מים
  • 1/2 כפית מיץ לימון (לא חובה)

אופן ההכנה:

בצק

מכניסים את מרכיבי הבצק בלקעאת המיקסר ולשים במשך 10 דקות עד שמתקבל בצק רך, גמיש ונוח לעבודה. מכסים את הבצק בניילון ומכניסים למקרר למשך לילה.

מלית

מכניסים לקלחת את המים, הסוכר והסילאן ומערבבים על להבה נמוכה עד להמסה. מוסיפים את הפרג, השמן, קליפת הלימון והווניל, מערבבים ומסירים מהאש.

מוסיפים את שיבולת השועל (או פירורי הביסקוויט) ומערבבים שוב. מכניסים למקרר להתייצבות. חשוב לעבוד עם מלית קרה במרקם של ממרח סמיך. אם המלית עדיין דלילה אחרי הקירור, ניתן להוסיף עוד כף שיבולת שועל. אם היא יבשושית, אפשר להוסיף כף שמן ולערבב.

סירופ לזיגוג

מרתיחים את המים והסוכר תוך כדי ערבוב. מבשלים 4-5 דקות להסמכה קלה ומסירים מהאש. מוסיפים את מיץ הלימון ומצננים לטמפרטורת החדר.

סהרון פרג פרסבורגר - אחד - לפני אפיה

הרכבת העוגות ואפייה

חותכים מהבצק פיסות בגודל כדור פינג-פונג, ומרדדים כל חתיכה לעיגול דק.

מניחים כף גדושה של מלית באמצע הבצק. מורחים את השוליים במעט מים ומגלגלים לרולדה קטנה שעבה יותר באמצעה ואילו הקצוות שלה דקים וסגורים. מכופפים את הקצוות, מעצבים צורת סהרון ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה כשהתפר של הבצק כלפי מטה.

מכסים במגבת ומשארים לנוח בטמפרטורת החדר במשך 20-30 דקות. בזמן הזה הבצק תופח מעט וזה בסדר.

לפני האפייה מורחים את הסהרונים בעדינות בתערובת של סילאן מדולל במים.

מכניסים לתנור שחומם מראש  ל-170 מעלות ואופים עד להזהבה. אצלי זה לקח 25 דקות, אך היות וכל תנור פועל מעט שונה, אני מציעה לכם לבדוק אחרי 20 דקות.

מוציאים מהתנור ומורחים את הסהרונים בסירופ. מצננים לפני ההגשה.

פרסבורגר סהרוני שמרים פרג צלחת חתוכה

הערות:
  • חשוב מאד להשתמש בפרג שנטחן במקום. מרכיב זה יקבע את טיב העוגה. פרג לא טרי הופך למריר ואינו ראוי למאכל. קראתי שאפשר גם לרכוש פרג שלם בסופר ולטחון לבד בבית, במטחנה מתאימה. אני לא ניסיתי.
  • אפשר להכין את הפרסבורגר גם כעוגה מאורכת.
  • כמו כל עוגת שמרים, הסהרונים במיטבם ביום האפייה, אולם ניתן לשמור אותם בכלי אטום במקרר ואפילו במקפיא. במקרה כזה, רצוי להפשיר על השיש ולחמם בתנור חם או בטוסטר אובן (לא במיקרו) במשך 2-3 דקות.
  • סהרוני פרסבורגר אפשר לאכול תמיד, אך הם מתאימים מאד לפורים ויתקבלו בברכה במשלוח מנות.
חג שמח! עם חיוך מלא בפרג בין השיניים!

אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.

אני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה במתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה של כל פוסט, כדי שהכל יהיה ברור, שתכינו ושתצליחו. הכנתם? שתפו אותי איך יצא לכם ואל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, אני מאד אוהבת לראות את התוצרים שלכם. מוזמנים, כמובן, לעקוב אחרי באינסטגרם.

אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.

בתיאבון!

חיים וטעים!

6 תגובות

  1. אפרת שוב 26/02/2021 בשעה 10:17

    קניתי השנה מטחנת תבלינים וטוחנת לבד פרג שלם. זה באמת משדרג ביותר כשהפרג טרי!
    הולכת לנסות את הבצק שלך 🙂

  2. חיים וטעים 26/02/2021 בשעה 10:45

    בתיאבון ובהנאה. פורים שמח יקירה

  3. Sarit 26/02/2021 בשעה 14:39

    Looks great, do you think they I can put 1:1 gluten free flour and I will get the same consistency as the regular flour in your recipe? Or should I add or Change something else as well ?

  4. חיים וטעים 26/02/2021 בשעה 17:00

    Thanks Sarit, I think it can work with GF flour although I didn’t try it.
    Please update me if you make it

  5. רותי יזהר 02/10/2023 בשעה 21:23

    תודה אהבתי את המתכון

  6. חיים וטעים 02/10/2023 בשעה 21:26

    תודה רבה, רותי

השאר תגובה