יש המון אפשרויות להכין המבורגר טבעוני: קינואה וסלק, כוסמת וקישואים וכמובן עדשים בכל מיני צבעים עם ירקות וגרעינים. אני אוהבת לנסות, אך בסוף תמיד חוזרת להמבורגר הטבעוני הזה: המבורגר עדשים טבעוני שמכינים מעדשים ירוקות ואגוזים.
קציצת המבורגר בכלל וזו בפרט, מתאימה מאד לשמש כמנה עיקרית, שכה התרגלנו אליה בתרבות המערב, בגרסה "הקלאסית" עם לחמניה וכל התוספות או בצלחת עם טחינה/חומוס והמון ירקות מסביב. היא טעימה בטירוף, מזינה, משביעה, בעלת תכולת חלבון גבוהה ומכילה גם ויטמינים, מינרלים ושומנים טובים, הנחוצים לגוף.
ניתן לטגן את ההמבורגר על מחבת פסים או לאפות בתנור. בשתי הצורות הוא יוצא פריך מבחוץ וטעים ועסיסי מבפנים.
המבורגר עדשים טבעוני
המרכיבים – ל- 6 קציצות המבורגר טבעוני ענקיות ועבות, או 10-12 קציצות בינוניות
- 1 כוס עדשים ירוקות
- 1/2 כוס שיבולת שועל *
- 1/4 כוס זרעי פשתן *
- 50 גרם אגוזי מלך
- 100 גרם רסק עגבניות
- 1/2 פלפל צ’ילי קצוץ (לא חובה)
- 2 כפות שמן זית
- 2 כפות מים
- 1 בצל בינוני חתוך ל-4
- 1 שן שום כתושה (מי שאוהב יותר, יכול להוסיף)
- חופן גדול של כוסברה חתוכה גס (או פטרוזיליה)
- קורט מלח
- פלפל גרוס
- 1/4 כפית פפריקה מעושנת
- 1/4 כפית כמון (לא חובה)
אופן ההכנה:
- משרים את העדשים במים למשך לילה. למחרת שוטפים, מסננים היטב ומעבירים לקערת מעבד מזון.
- מוסיפים פנימה גם את הבצל, השום והכוסברה ומפעילים.
- טוחנים בנפרד את זרעי הפשתן במטחנת תבלינים ומוסיפים את האבקה לתערובת העדשים שבמעבד המזון. מוסיפים גם את שאר המרכיבים וטוחנים יחד עד למרקם אחיד המאפשר כדרור כדורים בעזרת הידיים, בלי שהן נדבקות. הערה: אם התערובת יבשה מדי מוסיפים מעט שמן זית ואם היא דביקה מדי מוסיפים כפית שיבולת שועל.
- יוצרים כדורים גדולים אותם פוחסים עד לקבלת קציצה בגודל ובצורת המבורגר. כעת יש 2 אפשרויות:
- טיגון: מחממים מחבת פסים עם 2 כפות שמן זרעי ענבים על להבה גדולה. שמים בזהירות את הקציצות ולא מזיזים או נוגעים בהן למשך 2-3 דקות עד שבסיס הקציצות שעל גבי המחבת שחום. הופכים בזהירות בעזרת מרית ומטגנים גם מהצד השני למשך 2-3 דקות.
- אפייה: מניחים את הקציצות ע״ג תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה משומן. מרססים את ההמבורגרים במעט תרסיס שמן ואופים ב-180 מעלות למשך 15 דקות. הופכים, מרססים שוב בתרסיס שמן ואופים עוד 10-12 דקות. חשוב לא לייבש את הקציצות יתר על המידה!
להגשה: מחממים לחמנייה חצויה, מוסיפים רטבים שאוהבים: רוטב ברביקיו, מיונז – טופונז, קטשופ תוצרת בית, ירקות וחמוצים ומתענגים!
הערות להמבורגר טבעוני:
- זרעי פשתן ניתן להשיג בחנויות תבלינים וברשתות השיווק. כדאי לקנות שלמים ולטחון סמוך לשימוש.
- לקבלת המבורגר עדשים טבעוני ללא גלוטן יש להשתמש בשיבולת שועל ללא גלוטן – להשיג בחנויות טבע.
- הקציצות שומרות על עסיסיות גם אחרי לילה במקרר וניתן לחמם אותן שוב או לאכול קר (אני אוהבת) כנשנוש בארוחת ביניים.
- ניתן להשתמש בעדשים מונבטות. הנבטת העדשים משפרת את ערכם התזונתי. אין צורך להיבהל מהמילה הנבטה – פשוט משאירים את העדשים במסננת למשך יממה נוספת, במקרר, ושוטפים אותם היטב מתחת למים זורמים פעם בכמה שעות. את שאר העבודה הם עושים בעצמם. די לראות שפיץ קטן של נבט והערכים התזונתיים כבר משופרים. כדאי להשקיע. תודה לחברתי נירה על התזכורת החשובה הזו.
אהבתם? הכנתם? אשמח אם תכתבו לי בתגובות את חוות דעת או סתם סמיילי כדי שאדע שביקרתם כאן.
הכנתם? צילמתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם. זה כל כך משמח אותי לראות את התוצרים שלכם.
אם אתם רוצים לא לפספס מתכונים שלי, הכניסו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון, ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם מתכון חדש.
בתיאבון!
חיים וטעים!
עד כמה הזרעי פשתן קריטי? אפשר לוותר?
היי,
אי אפשר לוותר על הפשתן הטחון במתכון הזה.
תודה על המתכונים
האם אפשר להשרות את העדשים בקציצות רק כמה שעות?
כן שלומית, זה אפשרי.
גמר חתימה טובה
יש תחליף לאגוזים ?
לא בוטנים או שקדים
אפשר להשמיט את האגוזים ולהוסיף במקומם עוד כף שיבולת.
תודה רבה, המתכון יצא טעים מאוד!
תודה לך איילת! שימחת אותי מאד
אפשר עדשים כתומות ? ו….תודה
לא ניסיתי. אני לא בטוחה שיש לעדשים הכתומות מספיק ״גוף״
טוב
מנסה ואדווח על ההצלחה
בהצלחה!!!
לפני האפיה עושה רושם מבטיח ביותר
יופי! בשורה משמחת ??
ניתן להקפיא?
כן, ניתן
מה אפשר לשים במקום שיבולת שועל?
לא ניסיתי אבל נראה לי שפירורי לחם יכולים להתאים
הכנתי את המתכון של המבורגר עדשים. טעימים מאוד. תודה!
איזה כיף לקרוא. תודה שחזרת להגיב.