הכל כאן התחיל ממטבוחה, שאצל אמא שלי בבית קראו לה בכלל מקבובה ויש בתים שבהם היא נקראת מרדומה. כיום מקובל לקרוא לה מטבוחה ואני זורמת. המתכונים שונים: במטבוחה הקלאסית יש יותר פלפלים ובמקבובה רק עגבניות, שום ופלפל חריף. בעצם, לכל בית יש מתכון משלו. הפעם בחרתי לשתף במתכון שלי למטבוחה מהירה רב שימושית שמכינים בקלי קלות. כי למרות שהמטבח הוא המפלט שלי, וזה כשלעצמו מזל גדול, אין לי חשק בתקופה האחרונה ליצור מתכונים חדשים. המועקה גדולה והראש במקום אחר. אז אני מתרכזת במתכונים ביתיים, מסורתיים וותיקים. בסופו של יום, הכי פשוט והכי מרגיע לחזור הביתה, למוכר, הידוע והמחבק (כן, כן, גם מנחם).
המתכון שלי גמיש וסלחן. אפשר לשלב בו איזה עגבניות שרוצים ומה שיש בבית יתקבל בברכה. אם גם אתם קניתם עגבניות באשכולות ועגבניות שרי צבעוניות מהעוטף, בטח נשארו לכם כמה כבר התעייפו. אז מה עושים? אני קולפת*, קוצצת, משדכת להן פלפלים חריפים, שום ועגבניות משומרות ומכינה מטבוחה.
עכשיו השוס הגדול: אם נגמרו העגבניות או שהמחיר שלהן טיפס לשמים, אפשר תמיד להכין מטבוחה מצויינת בלי עגבניות טריות בכלל. אז נכון, זה לא המתכון הקלאסי של הסבתות (אולי כי להם לא היו עגבניות מרוסקות בקופסאות?), אבל הוא טעים ותמיד בא לעזרתי כשאני צריכה אותו. יש שיקראו לה מטבוחה לעצלנים. סבבה, היא לא נעלבת. תסמכו עלי ותנסו, יוצאת מטבוחה אש!
מטבוחה טובה היא שילוב מאוזן בין חמיצות העגבניות ומתיקותן, תיבול נכון של שום ומלח ואי אפשר בלי קצת שמן היוצרים תבשיל מרוכז ומתובל של עגבניות ופלפלים שיכול להחזיק במקרר מעל שבוע ובמקפיא אפילו כמה חודשים וממנו אני מכינה מגוון מנות. אז כמה יעיל שיש אותה תמיד במקרר או במקפיא. אני מכינה כל שבוע והיא מתחסלת.
מטבוחה רב שימושית – מה אני עושה איתה?
- הכיף הכי גדול הוא לנגב אותה עם חלה ביום שישי. והכי הכי, לנגב מה שנשאר בדפנות הסיר, כי הוא מקורמל ובעל טעם עמוק.
- אני מגישה אותה בתוספת ל\חציל קלוי וטחינה, והנה קיבלנו מנת בראנצ' מהממת.
- לאותה מטבוחה אני מוסיפה קצת כמון ופטרוזיליה והיא מיד הופכת לבסיס לשקשוקה עם קוביות טופו או גרגרי חומוס.
- רוצים פסטה? כמה כפות ממנה עם מי הבישול של הפסטה ויש מנה מושלמת. אפשר להוסיף קוביות חציל אפוי בתנור וזה מקפיץ את המנה.
- בא לכם אפונה, שעועית ירוקה, במיה, קציצות ברוטב אדום? מטבוחה רב שימושית כבר אמרנו!
מטבוחה מהירה רב שימושית בקלי קלות
המרכיבים
- 3 כפות שמן זית
- 3 פלפלים חריפים פרוסים
- 4-6 שיני שום פרוסות (כמה שאוהבים)
- 2 קופסאות של 400 גרם עגבניות מרוסקות
- 2 כוסות קוביות עגבניות, רגילות ושרי, קצוצות. הכי טעים לשלב סוגים שונים (אם אין תוסיפו עוד קופסת עגבניות קצוצות משומרות)
- 1 כפית מלח
- פלפל גרוס
- 1 כפית סוכר (לאיזון חמיצות)
- 2-3 כפות שמן לסיום (לא חובה בכלל)
אופן ההכנה
- בסיר שטוח ורחב (סוטאז׳) לטגן בשמן זית תוך כדי ערבוב פלפל חריף ושום. זהירות לא לשרוף, לטגן דקה שתיים רק עד שיעלה ריח השום והפלפל.
- להוסיף עגבניות טריות ועגבניות משומרות (או רק משומרות), לתבל במלח ופלפל ולהביא לרתיחה. להעביר ללהבה קטנה ולבשל בחום נמוך עד שהרוטב מצטמצם מאד ומתקבלת מטבוחה סמיכה וטעימה. לטעום. אם מרגישים חמיצות גבוהה להוסיף את כפית הסוכר. זמן הבישול נקבע בהתאם לזמן העומד לרשותכם ולטעם האישי. אני מבשלת אותה כשעתיים – שלוש אבל אפשר לעצור גם אחרי חצי שעה, הטעם פחות עמוק, אך לא תמיד יש זמן וחשק להמתין.
- אופציונלי: לקראת סוף הבישול להוסיף עוד מעט שמן ולערבב.
- שלא תגידו שלא הזהרתי. זה טעים, חריף וממכר. אז תכינו את החלה.
טיפים וגיוונים למטבוחה של חיים וטעים
- ניתן לקלף את העגבניות לפני הבישול, לא חובה. איך מקלפים? חורצים בתחתית כל עגבניה סימן X ומכניסים אותן לסיר עם מים רותחים למשך מספר דקות. בשלב הזה הן מתקלפות בקלות.
- אם רוצים מרקם חלק, ניתן לטחון את המטבוחה המבושלת בבלנדר מוט או רגיל.
- אפשר להוסיף לפלפלים החריפים גם 2 פלפלים אדומים קצוצים.
- ממרחים נוספים שאולי תאהבו: חומוס מושלם עם תטבילה אורגינל, סקורדליה ממרח שום יווני, קפונטה סלט חצילים סיציליאני מעולה.
אז איך קוראים לאוצר האדום הזה אצלכם?
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, פשוט הוסיפו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון וקבלו הודעה בכל פעם שאפרסם כאן משהו חדש.
אהבתם? הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם, אני מאד שמחה לראות את התוצרים שלכם. ובכלל תגובות ולייקים יתקבלו בשמחה רבה.
בתיאבון!
חיים וטעים!
אשמל לקבל במייל
מצרפת אותך בשמחה לרשימת התפוצה של הבלוג
תודה על המתכונים
אשמח לקבל אותם למייל
בשמחה. מצרפת אותך לרשימת התפוצה של הבלוג
אשמח להצטרף לקבל מתכונים
אשמח לקבל מתכונים למייך
הוספתי אותך לרשימת התפוצה של הבלוג.
היי גילה, הוספתי אותך לרשימת התפוצה של הבלוג.
גם אני רוצה עוד מתכונים
בשמחה! מצרפת אותך לרשימת התפוצה של הבלוג.
תודה
אשמח לקבל מתכונים במייל
איזה כיף.
מוסיפה אותך לרשימת התפוצה של הבלוג
אשמח לקבל למייל
madoma65@gmail.com