כטבעונית, אחד הגעגועים הכי גדולים שלי זה לעוגות גבינה. אולם, מאז שאני מכינה בעצמי גבינת סויה (מתכון בונוס – למטה), או שאני קונה ממרח סויה, הכנת עוגות גבינה הפכה למשימה די פשוטה' ושיא השיאים מבחינתי זה גביניות שמרים טבעוניות, רכות וחמימות שיוצאות מהתנור ומבשמות את האוויר בניחוח משגע של עוגת שמרים, לימון ווניל. ממש עונג צרוף.
גביניות שמרים טבעוניות
המרכיבים ל-12 גביניות גדולות:-
לבצק:
- 500 גרם קמח רגיל (אפשר לשלב עם קמח מלא)
- 1 כף שמרים יבשים (או חצי חבילת שמרית, או 1/2 קוביית שמרים טריים)
- 1/2 כוס שמן זרעי ענבים (או שמן נייטרלי אחר כגון קנולה)
- 1/3 כוס סוכר קנים
- 1 גביע קטן 115 גרם של רסק תפוחים טבעי
- 1/2 כוס מים (יתכן וצריך עוד 1-2 כפות)
- כף קליפת לימון מגוררת
- 1/4 כפית מלח
למלית:
- 500 גרם ממרח סויה בטעם גבינה – יש מתכון לגבינת סויה בהמשך
- 1/2 כוס סוכר
- 1 כפית תמצית וניל
- קליפת לימון מגוררת מלימון שלם
- 2 כפות אינסטנט פודינג וניל
- 1 כף קמח טפיוקה (או קורנפלור)
למריחה לפני האפייה:
- 2 כפות סילאן מדוללות ב- 1/4 כוס חלב סויה.
לזיגוג לאחר האפייה:
- 1/3 כוס סוכר
- 1/3 כוס מים
אופן ההכנה:-
הבצק:
מכניסים למיקסר עם וו לישה את כל מרכיבי הבצק למעט המלח ולשים יחד 7 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים ללוש עוד 5-6 דקות. ממליצה לשים שעון ולמדוד כי תהליך הלישה מאד חשוב ועוזר ליצירת רשת גלוטן שאנו זקוקים לה במאפי שמרים. צריך להתקבל בצק רך וגמיש. אם הבצק קשה, ניתן להוסיף מעט מים וללוש עוד דקה שתיים. בתום הלישה מורחים את פני הבצק במעט שמן, עוטפים בניילון נצמד ומשאירים לתפוח.
אם אתם בעלי סבלנות, הכניסו את הבצק למקרר למשך הלילה, בבוקר תוציאו אותו ועד שסיימתם את הקפה והעיתונים תוכלו כבר לעבוד איתו. לחסרי הסבלנות, להמתין שעה בקיץ או שעתיים בחורף. הבצק אולי לא יכפיל את נפחו אבל יתפח ויהיה קפיצי למגע. מחלקים את הבצק ל-12 חלקים שווים. (אפשר לשקול ואפשר לפי העין).
המלית:
מערבבים יחד את כל חומרי המלית. צריכה להתקבל תערובת במרקם משחתי סמיך. אם יש מעט נוזלים על גבי הממרחים כשפותחים אותם מומלץ לשפוך אותם ולא לערבב אותם לתוך המלית. אנחנו מעוניינים בכמה שפחות נוזלים.
.הזיגוג:
להרתיח יחד מים וסוכר ולבשל 3-4 דקות. לצנן.
הרכבת הגביניות ואפייה:
מרדדים כל אחד מחלקי הבצק לריבוע בגודל 12×12 ס"מ, מניחים 1-2 כפות מהמלית, מורחים מעט מים בכל אחת מ-4 פינות הריבוע וסוגרים לצורת מעטפה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, תוך שמירה על מרווחים בין העוגות. משאירים לתפיחה של 30 דקות לפחות, מורחים סילאן מדולל ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-170 מעלות עד שהמאפים מזהיבים (כדאי להרים ולהסתכל גם מלמטה. המאפים צריכים להיות אפויים וזהובים גם מצידם התחתון).
כשהגביניות מוכנות, מוציאים מהתנור ומורחים אותן בזיגוג הסוכר. מניחים על רשת ומצננים מעט. לאחר שהצטננו ניתן לזרות עליהן אבקת סוכר לפני ההגשה (לא חובה). זה מעדן כך או כך.
גבינת סויה להכנת גביניות טבעוניות – מתכון בונוס
המרכיבים ל-400-500 גרם גבינה:
- 2 ליטר משקה סויה בלי סוכר ובלי מלח, עם ריכוז גבוה של סויה (מתאימים: תנובה, אלפרו, דה ברידג')
- 8-10 כפות חומץ או 1/2 כוס מיץ לימון
- בד סינון
אופן הכנת גבינת סויה:
מכניסים את משקה הסויה לסיר גדול ומחממים עד לסף רתיחה (כשיש בועות מסביב וזה אוטוטו רותח), תוך כדי ערבוב מעת לעת והשגחה שלא יגלוש.
מכבים את הלהבה ומוסיפים 8 כפות חומץ. מערבבים ומניחים בצד ל-10 דקות. מתקבלים ענני גבינה לבנים בתוך נוזל צהבהב שקוף. אם הנוזל לא שקוף וצלול, או שנראה שכמות הגבינה אינה משמעותית, ניתן להוסיף עוד 2 כפות חומץ, לערבב ולתת לנוח עוד כמה דקות. (במקום חומץ אפשר להשתמש גם בלימון).
לסנן את תכולת הסיר על גבי בד סינון (להלן חיתול טטרה) עד שרוב הנוזלים יוצאים ומקבלים גבינה רכה. להשאיר לטפטוף הנוזלים וצינון לטמפרטורת החדר. לסחוט מעט ולהעביר לקערה. בשלב הזה ניתן להשתמש בגבינת הסויה להכנת המלית או להוסיף לה טעמים ולהשתמש בה לכל מה שרוצים.
.
הערות וגיוונים – גביניות שמרים טבעוניות:
- הגביניות במיטבן ביום הכנתן. אם נשארות לכם גביניות, ניתן לשמור אותן במקרר למשך 3-4 ימים בכלי סגור. לפני ההגשה מומלץ לחמם בתנור (לא במיקרו) למשך כמה דקות וזה כמו חדש. הגביניות עוברות הקפאה נהדר. מפשירים, מחממים וזה מטריף חושים!
- אפשר להכין מהבצק 2 עוגות מאורכות בצורת "צמות": מחלקים את הבצק ל- 2 ומרדדים כל חלק למלבק דק. מניחים לאורך השליש המרכזי של הבצק את המלית וחורצים בשני הצדדים החיצוניים חריצים ברוחב 2 ס”מ לכל אורך הבצק. מתקבלות רצועות אותן סוגרים (קולעים) על גבי המלית לצמה יפה. את 2 הקצוות של הצמה מכניסים פנימה כדי שהמלית לא תזלוג החוצה בזמן האפיה. שימו לב! במקרה זה, זמן האפייה עשוי להתארך במעט.
- הנה צילום השלבים להכנת הצמות:
- אם אתם חובבי עוגות גבינה קרות, לחצו כאן לקבלת מתכון לעוגת גבינה טבעונית קרה עם פירות יער
קוראים יקרים, הכנתם מתכון שלי? אשמח אם תשתפו אותי איך יצא לכם? אהבתם? אם אתם מעלים תמונה, לפייסבוק או לאינסטגרם, אל תשכחו לתייג אותי: @orlycohen אני כל כך אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
קראתם את המתכון ומשהו לא ברור? אני כאן לענות ולעזור. פנו אלי דרך “צור קשר”. מבטיחה לענות. זה הכיף שלי.
רק תנו לי סימן קטן (לייק, אימוג’י מחייך או תגובה יתקבלו בהמון תודה ואהבה).
בתיאבון!
חיים וטעים!
נראה מתכון מעולה..
האם ניתן לעבד את הבצק ללא מיקסר ?
תודה
תודה רבה.
אפשר ללוש את הבצק ידנית. חשוב ללוש 10-12 דקות. זה לא הכי קל ואפשר להחשיב זאת כמנת הספורט היומית ?
האם ניתן להשתמש בחלב צמחי אחר שאינו סויה להכנת הגבינה הטבעונית ? ואם אפשרי האם אופן ההכנה משתנה . תודה
היי ציפי,
לצערי אי אפשר להכין גבינה מחלב צמחי אחר. דרושה כמות גבוהה של חלבון שקיימת רק בחלב סויה.
האם יש שימוש לנוזלים שנוצרים?
אני לא משתמשת בהם.
נראה לי שהשאלה שלי לא עלתה לכאן: ארשום שוב: הסיר חמים האש ולמרות שהוספתי לימון וחומץ יש רק מעט פתיתי גבינה. זה מאד סמיך ולא שקוף.
מה לעשות? לחמם? להוסיף עוד חומץ?
תודה רבה
באיזה חלב השתמשת?
סויה the bridge
אחרי שהוספתי ממש הרבה לימון ומעט חומץ, ונתתי לזה להיות כמה שעות בחוץ. יצאה לי גבינה מאלפת, טעימה בטירוף. ובכמות יפה מאד. תודה רבה מאד לך.
את יודעת איך אפשר להפוך את זה לשמנת חמוצה?
אני מאד שמחה לקרוא.
אין לי מושג לגבי שמנת.
הכנתי אתמול, את הצמה.
עם גבינת אלטרנטיב.
יצא מצויין.
פשוט מושלם!!
תודה רבה.
איזה כיףףףףף!
שימחת את לבי.
תודה!
נראה מעולה ❤ אני רוצה להכין רולדה אחת לסוכות ואת הרולדה השנייה לשמור לשבת. באיזה שלב את ממליצה להקפיא את הרולדה עם המילוי לפני או אחרי אפייה? תודה 🙏
איזה כיף לי,
אני מקפיאה מוכן, עטוף היטב.
גם מתכננת את הקיש פטריות שלך לסוכות 🥰
אחד הטובים, אם לא ״הא״