ממולאים הם טעם של בית. כל עדה, כל סבתא וכל אמא יודעים זאת. כי בהכנת ממולאים לוקחים את כל האהבה ומכניסים אותה יחד עם מרכיבים נכונים לתוך ירק. שם מתרחש קסם. קסם שמביא את כל המשפחה לרחרח בסירים, לדחוף מזלג ולחטוף אחד (ועוד אחד) עוד לפני תחילת הארוחה.
אצלנו במשפחה מאד אוהבים ממולאים, ואנחנו מכינים מהם לאורך כל השנה, כל פעם ממלאים ירק אחר, לפי הזמינות והעונתיות. עלים ירוקים ממולאים הם קטגורייה שלמה של תבשילים, ביניהם ניתן למצוא עלי גפן, כרוב, מנגולד, תרד וחסה (המאפיינים את העדה התוניסאית ומכונים "יבראק"). ויש עוד: כגון לשון הפר או עלי בר נוספים שנהוגים בעיקר בבישול הערבי.
השנה החלטתי להביא עלי מנגולד ממולאים לשולחן החג שלנו. קניתי 2 חבילות מהירק המטורף הזה (אגלה לכם סוד, גיליתי שבקבוצת הרכישה של הירקות קוראים לי מאחורי גבי: "אורלי מנגולד"), שטפתי בהמון מים כדי להיפטר מכל הבוץ, סיננתי הנחתי על קרש חיתוך והסרתי בסכין חדה את החלק הלבן, בו השתמשתי לריפוד תחתית הסיר . את העלים הגדולים חציתי לאורכם לשניים (בהמשך לגבעול) ואת הקטנים השארתי שלמים, רק הורדתי מהם את הגבעול הנוקשה שבמרכזם. את החריץ שנוצר סגרתי ע"י קירוב 2 חלקי העלה הנחתם בצורה חופפת קצת כך שזה נראה עלה אחד. אחרי הגלגול והבישול זה יראה ממולא אחד שלם ויפה.
המנה כפי שהכנתי אותה הפעם מתאימה לטבעונים ולצמחונים וגם לפסח לאוכלי אורז וקיטניות, אך יש בסוף המתכון גם אופציה ללא חשש קטניות ואורז.
תתכוננו להתמכר!
עלי מנגולד ממולאים צמחוני
המרכיבים לסיר עם 16-20 ממולאים
- 2 חבילות עלי מנגולד (להפריד חלק לבן מהחלק הירוק כמוסבר לעיל)
מלית:
- 1 כוס אורז עגול מלא שהושרה במים למשך שעה, סונן ונשטף
- 3/4 כוס עדשים כתומות* (לגבי פסח ראו הערה)
- 1/2 כוס שבבי סויה* שהושרו במים רותחים למשך 20 דקות, סוננו ונסחטו (לגבי פסח ראו הערה)
- 2 גבעולי שום צעיר ירוק חתוכים לפיסות של 3 ס"מ בערך (או 2 שיני שום)
- 1/2 בצל גדול חתוך גס
- 1 עגבנייה חתוכה לרבעים
- כפית מלח
- פלפל גרוס
- 2 כפות נענע מיובשת
- 1 פקעת ורדים מיובשת מפוררת
רוטב:
- 1/2 בצל קצוץ
- 3-4 שיני שום צעיר
- החלק הלבן של המנגולד שהפרדנו מהעלים
- מיץ מ- 2 לימונים גדולים
- 1/3 כוס שמן זית
- 3 כפות סילאן
- 2 כפות רכז רימונים אמיתי ואיכותי
- 2 כוסות מים (בערך)
- 1/4 כפית מלח
- פלפל גרוס
- רבע לימון קצוץ עם הקליפה
- להגשה (אופציונלי): מיץ מלימון אחד
אופן ההכנה – מנגולד ממולא טבעוני:
המנגולד:
- מפרידים את עלי המנגולד מהגבעולים – כמוסבר בפתיח של הפוסט.
- חולטים את העלים הירוקים 2-3 דקות במים רותחים ומעבירים לקערת מי קרח כדי להפסיק בישול ולשמור על צבעם הזוהר.
המלית:
- טוחנים במעבד מזון את גבעולי השום (או שיני השום) והבצל עד שהם פירורים דקים. מוסיפים עגבנייה ומפעילים את המעבד ב-3 פולסים עד שהעגבניה מתרסקת.
- מעבירים את תכולת המעבד לקערה גדולה ומוסיפים אליה את שאר מרכיבי המלית ומערבבים.
מילוי עלי המנגולד:
- פורסים עלה מנגולד (שלם או חצוי כמו שמוסבר למעלה) מניחים בחלקו הרחב בערך כף מהמלית, סוגרים משני הצדדים ומגלגלים. באופן דומה ממלאים את כל העלים.
הרוטב וסידור הסיר:
- קוצצים את החלקים הלבנים של המנגולד.
- שמים מעט שמן זית בתחתית הסיר ומניחים מעל את הבצל, השום והחלק הלבן של המנגולד.
- מסדרים את הממולאים במעגלים משולי הסיר פנימה בצורה די צפופה, כדי שלא ייפתחו בזמן הבישול.
- מערבבים היטב את השמן, הסילאן, רכז הרימונים, מיץ הלימון ו2- כוסות מים ומתבלים במלח ופלפל.
- יוצקים את הנוזל מעל לממולאים בעדינות. הנוזל צריך להגיע כמעט עד לכיסוי עלי המנגולד הממולאים.
- מפזרים מעל את הלימון הקצוץ עם הקליפה, מכסים ומביאים את הסיר לרתיחה.
- מבשלים על להבה בינונית תוך רתיחה מתונה למשך 10-15 דקות. בזמן הזה מחממים תנור ל-190 מעלות.
- מעבירים את הסיר לתנור ואופים למשך כשעה.
- מסירים את הכיסוי ואופים עוד 10 דקות לקבלת צבע יפה.
- סוחטים מעל עוד מיץ לימון ומגישים לשולחן.
הערות וגיוונים למנגולד ממולא טבעוני:
- למי שלא אוכל קטניות ואורז בפסח, אפשר להחליף את האורז בקינואה ואת העדשים והסויה ב-2 סלסלות של פטריות קצוצות דק + 100 גרם ערמונים בואקום, קצוצים אף הם.
- חשוב להקפיד שהסיר מתאים גם לאפייה בתנור ואין לו ידיות מפלסטיק וכדומה. במידה ואין סיר כזה, ניתן להכין את הממולאים גם בתבנית אותה יש לכסות בנייר אפייה + נייר אלומיניום.
אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
היות שאני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה בכל מתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה כדי שהכל יהיה ברור, תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. שתפו אותי: הכנתם? איך יצא לכם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen זה כל כך משמח לראות תמונות של התוצרים שלכם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
אורלי, חידשת לי. בדרך כלל, המילוי כולל גם בשר. אנסה לפי המתכון.
תודה רולנד!
אצלנו אין בשר בבית כבר שנים רבות.
חג שמח!
תודה!!
למה הכוכבית ליד 'שבבי סויה'? לא ראיתי הערה..
ההערה (רשומה למטה) היא לגבי פסח: תחליף למי שלא אוכל קטניות. אם חא ברור, אני אחדד את זה בבלוג
תודה רבה אורלי היקרה.זה נראה מעולה.יבורכו ידייך בשפע רב🙏
המון תודה לך שולמית.
נראה מעולה, חושבת שאפשרי להחליף את האורז בכוסמת?
תודה,
שוש
היי שוש,
כוסמת באה בחשבון כאן. רק לבשל אותה (לפחות חלקית) קודם.
חג שמח