/, ממולאים/דלעת ממולאת
Print Friendly, PDF & Email

דלעת ממולאת

Print Friendly, PDF & Email
דלעת ממולאת פתוחה

דלעת ממולאת אורז ועדשים שחורות – צילום גל כהן

.

הקיץ הוא שיא עונת הכתומים, עונת הדלועים. השווקים מלאים בסוגים שונים של דלועים, שאני אוהבת מאד לאכול אך גם להניח כקישוט על שולחן האוכל. זה נותן אור. אגב, צבעה הכתום של הדלעת מגיע מלוטאין שעוזר לשמור על בריאות העין ומבטא קרוטן (ההופכת בגוף לויטמין A) החיוני לפעילות מערכות גוף שונות ומשמש כנוגד חמצון ועוזר לגוף למנוע מחלות שונות.

הדלעת שקיבלתי במשלוח של הסל האורגני השבועי, קראה לי להכין ממנה דלעת ממולאת.

דלעת ממולאת היא ארוחה שלמה בפני עצמה: הכוללת ירקות מלאים במינרלים וויטמינים, קטניות המוסיפות חלבון ודגנים המעניקים תחושת שובע. ניתן להגיש עם סלט ירוק מרענן ועם רוטב של טחינה דלילה וחמצמצה.

בצירוף מקרים מושלם, גם הבן שלי, גל, הכין דלעת ממולאת השבוע (טוב, גם הוא קיבל דלעת כזו בסל האורגני שלו), ולא די בזאת, הוא גם שלח אלי תמונות שמכניסות את התמונות של הדלעת שלי לכיס הקטן. נחשו בתמונות של מי בחרתי לשתף כאן? כמובן, בתמונות היפות יותר.

דלעת ממולאת

המרכיבים:

  • 1 דלעת מזן “פאם” – בגודל בינוני של 600 גרם בערך – קוטר 22 ס”מ (* ראו הערה בנושא למטה).
  • 1+1/2 כוסות אורז פרסי (מושרה שעה, שטוף ומסונן היטב)
  • 1/2 כוס עדשים כתומות לא מבושלות, (או שחורות שבושלו חלקית, מראש, במשך כ-10 דקות)
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 1 גזר מגורר בפומפיה
  • חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כפית נענע מיובשת
  • 3 כפות חמוציות קצוצות (ניתן לשלב עם צימוקים)
  • שמן זית
  • מלח אטלנטי גס + פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית בהרט לקציצות או 1/2 כפית גארם מסאלה (אפשר גם להכין בבית תערובת של קינמון, פלפל אנגלי טחון, אגוז מוסקט וזנגויל)

.

דלעת ממולאת בתבנית

דלעת ממולאת בתבנית – צילום מאשה גרמיזה

.

אופן ההכנה:

הדלעת:

חותכים את החלק העליון של הדלעת (בערך 5 ס”מ מהקצה), שומרים את החלק שהסרנו הוא ישמש מכסה לדלעת הממולאת.

בעזרת כף גדולה מוציאים את הגרעינים מהדלעת ומנקים אותה היטב מכל הסיבים.

ממשיכים לרוקן ומוציאים בעדינות עם הכף את תוכן הדלעת לקערה תוך הקפדה להשאיר דופן של 2 ס”מ.

מזלפים לתוך הדלעת שמן זית ומורחים יפה את כל הדפנות הפנימיות. זורים מעט מלח גס ואופים בלי המכסה בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות במשך 15 דקות.

מוציאים את הדלעת ומורידים את חום התנור ל- 180 מעלות.

בזמן שהדלעת בתנור מכינים את המלית.

המלית:

קוצצים את תוכן הדלעת שהוצאנו לפיסות דקות ומכניסים אותן יחד עם הבצל והגזר לסיר גדול. מוסיפים 2 כפות שמן זית ומאדים הכל תוך כדי ערבוב עד שהבצל הופך לשקוף. מוסיפים את האורז וממשיכים לאדות עוד דקה-שתיים עד שכולו מצופה בשמן וצבעו הופך ללבן אטום יותר.

מוסיפים 2 כוסות מים, מתבלים במלח ופלפל גרוס ומבשלים כ-5-7 דקות. בשלב הזה האורז מבושל חלקית ולא רואים יותר מים חופשיים בסיר. מצננים את התערובת ומוסיפים אליה את העדשים ואת שאר חומרי המלית.

מתבלים לפי הטעם, מערבבים היטב וטועמים. מתקנים תיבול לפי לצורך.

הרכבה ואפייה:

ממלאים את הדלעת במלית כמעט עד הסוף (המלית תופחת באפיה). סוגרים את המכסה, עוטפים אותה בנייר אלומיניום מרופד בנייר אפייה וסוגרים.

מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשך שעה – שעה ורבע.

אני ממליצה לפתוח אחרי חצי שעה ולודא בעזרת מזלג שהאורז והעדשים אכן מתבשלים באדים ושהאורז לא יבש מדי. במידת הצורך, יש להוסיף 1/4 כוס מים רותחים, לסגור את הדלעת הממולאת ולהמשיך לאפות עוד חצי שעה. (אני אוהבת להשחים את הדלעת מבחוץ, ולכן, אני מוסיפה לפעמים, בסוף האפיה 10 דקות ללא כיסוי).

כשהדלעת רכה והמלית מוכנה, מוציאים מהתנור ומגישים לשולחן. אוחחח כמה חגיגית ומהודרת הדלעת הממולאת הזו, וכמה טעימה!!!

 

דלעת ממולאת

הערות:

  • אם לא מוצאים דלעת פאם, המכונה לעיתים גם “דלעת אקזוטית” ניתן להכין את המתכון גם עם דלועים אחרים: דלורית, דלעת יפנית או דלעת ערמונים ואז מתקבלות מנות אישיות אלגנטיות ואידאליות לאירוח. (כמות המילוי תספיק ל-6 יחידות)
  • ניתן להכין את המתכון עם סוגי אורז שונים, אך יש לקחת בחשבון שכמות הנוזלים וזמן האפייה עלולים להשתנות בהתאם. ניסיתם? תעדכנו אותי בפרטים ואוסיף לפוסט עם קרדיט, כמובן.
  • אם בוחרים להכין את הדלעת הממולאת עם אורז מלא, יש לבשלו ב- 3 כוסות מים במשך 10-12 דקות בשלב הראשוני.
  • ניתן להוסיף למלית גם 1/2 כוס שבבי סויה "מטופלים" – השרייה במים רותחים – -20 דקות, סינון וסחיטה. (כמות השבבים המטופלים – 1 כוס), זה מוסיף המון חלבון ומשתלב היטב בטעם ובמרקם.
  • עוד שימושים לדלעת:  תבשיל דלעת בקינמון    מרק כתום מושלם    ירקות בתנור    מרק עדשים וירקות שורש בתיבול הודי

חברים יקרים, הכנתם מתכון שלי? אשמח אם תשתפו אותי איך יצא לכם? אהבתם? לא אהבתם (חלילה וחס)? קראתם את המתכון ומשהו לא ברור? אני כאן לענות ולעזור. פנו אלי דרך "צור קשר". מבטיחה לענות. זה הכיף שלי. 

רק תנו לי סימן קטן (לייק, אימוג'י מחייך או תגובה יתקבלו בהמון תודה ואהבה). 👍😊❤🌹✔

בתיאבון!

חיים וטעים!

כותב | 2019-07-09T12:51:58+03:00 יולי 9th, 2019|דף-הבית, ממולאים|2 תגובות

2 Comments

  1. שרון 9 ביולי 2019 at 13:36

    נראה מדהים!!!

  2. חיים וטעים 9 ביולי 2019 at 13:59

    תודה מותק 😍

השאר תגובה