ירקות בתנור

ירקות בתנור אנטיפסטי

ירקות בתנור הם דיירי קבע במקרר שלנו. במקור, אנטיפסטי היו מתאבנים שמטרתם לפתוח לנו את התיאבון ולהכין אותנו לארוחה. לדוגמא: חמוצים, זיתים מלוחים או כריכונים עם ממרחים מתובלים (ברוסקטות) וירקות שונים. לאורך השנים, בבתים רבים בארץ הצטמצמה המשמעות של אנטיפסטי (פירוש המילה הוא – "לפני הארוחה") לירקות בתנור בלבד.
כמי שמקפידה על תזונה מאוזנת, אני משתדלת שתמיד יהיו לי במקרר מבחר של ירקות קלויים. בתחילת כל שבוע אני מוציאה את כל הירקות שנשארו במגירה אחרי בישולי סופ"ש, ומתחילה להכין אותם לקלייה בתנור.
הירקות הקלויים משמשים אותי במגוון גדול של שימושים: כמנת פתיחה, כתוספת לארוחה, להכנת כריכים ולשדרוג סלטים ומנות אחרות כגון: אורז, מג'דרה, קינואה ולזניה מטריפה!
בהתאם לכך, אני מתאימה את טמפרטורת ההגשה שלהם: חמים כתוספת לארוחה חמה, בטמפרטורת החדר אם הם מוגשים כמנה ראשונה או כפתיח וקרים מהמקרר אם אני מכינה איתם כריכים.
בעיני הכי כיף לאכול אותם עם טחינה או פסטו, אך גם עם ממרח קשיו, מטבוחה ומיונז טבעוני זה הולך מצוין. אגלה לכם סוד: זה טעים לי אפילו בלי כלום. מבחינתי, אנטיפסטי של ירקות קלויים זה מעדן בריא בצלחת.
ירקות בתנור בדרך למקרר

ירקות קלויים בדרך למקרר

איזה ירקות ניתן לקלות?

כמעט הכל:

  • פרוסות מהירקות הבאים: בטטה, חציל, קישואים, זוקיני.
  • פרוסות של כרוב לבן וסגול – "סטייק כרוב".
  • רבעים או שמיניות (בהתאם לגודל הירק) של ירקות קשים יותר כגון: גזר, סלק, דלורית, דלעת מסוגים שונים, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, לפת , קולרבי, כרוב ניצנים, בצל לבן, בצל סגול, פלפלים, ארטישוקים צעירים (אחרי חליטה קצרה במי מלח ולימון), שומר (אני מתה על שומר צלוי) ואפילו קלחי תירס פרוסים לגלגלים.
  • פטריות שמפיניון שלמות הן מעדן אמיתי.
  • עגבניות שרי (על ענף, או בתפזורת), וגם פלחי עגבניות – בלי המיץ והגרעינים.
  • פרחי ברוקולי , שעועית ירוקה ושעועית צהובה.
  • תפוא וכרובית, אותם מומלץ לבשל מראש חצי בישול ורק אז לקלות בתנור.
  • שיני שום בקליפתן ובעצם כל ירק שתחשבו עליו, מלבד מלפפון וחסה אולי.
אנטיפסטי - רבעי ארטישוק צעיר בדרך לתנור

רבעי ארטישוק צעיר בדרך לתנור

אופן ההכנה מאד פשוט, יש מספר עקרונות:

  • כל סוג של ירק צריך לצלות בנפרד, שכן זמן הצלייה משתנה בין ירק לירק בהתאם לדרגת הקושי שלו ולזמן שלוקח לו להתרכך. אפשר לשים באותה תבנית ירקות שונים מופרדים זה מזה, כדי שאפשר יהיה להוציא את אלו שמוכנים לפני האחרים.
  • הפרוסות צריכות להיות בעובי אחיד (רצוי 1.5-2 ס״מ).
  • יש להניח את הירקות בתבנית בשכבה אחת כלומר, ללא חפיפה בין הפרוסות, ובוודאי שלא זו על גבי זו.
  • הצלייה נעשית בתנור בחום גבוה של 200-220 מעלות.
  • למרות כל האמור, אפשר לערבב את כל הירקות ולאפות יחד בקדרה אחת. חלק מהירקות יהיו רכים יותר וחלק קשים יותר. אבל זה קל, מהיר, צבעוני ומתאים מאד לאירוח.
ירקות בתנור אנטיפסטי בצל

ירקות בתנור אנטיפסטי – פרחי בצל

ירקות בתנור – אנטיפסטי

אופן ההכנה:

פורסים או חותכים את הירקות לפי ההנחיות שלמעלה.
מניחים את הפרוסות/ פרחים/ רבעים בתבנית גדולה המרופדת בנייר אפייה.
מורחים כל פרוסה במעט שמן זית בעזרת מברשת.  אין מברשת? ניתן לעשות זאת גם עם הידיים.
זורים על כל פרוסה מעט גרגרי מלח ים גס או מלח הימליה ורוד ופלפל גרוס טרי.
מכניסים לתנור חם (200-220 מעלות) למשך 15-20 דקות, עד להזהבה של החלק העליון (צריך לבדוק שלא יישרף, מאידך, יתכן שיקח יותר זמן).
מוציאים את התבנית, הופכים בזהירות בעזרת מזלג או מלקחיים כל ירק ומניחים על צידו השני. חוזרים על פעולת התיבול – שמן זית, מלח גס ופלפל.
מחזירים את התבנית לתנור וצולים עד להזהבה וריכוך של הירקות.
כדי למנוע ייבוש יתר של הירקות ניתן לכסות את התבנית בנייר אפייה או לחילופין לאפות את הירקות בתבנית פיירקס עם מכסה תואם (יש לי אחת שאמא שלי קיבלה במתנה לפסח לפני מעל 40 שנה. מתאים בול למשימה).

אנטיפסטי - דלעת יפנית

ירקות בתנור – דלעת יפנית

גיוון תיבול:

אני בדרך כלל אופה את הירקות עם שמן טוב ומלח גס. אולם אם רוצים להפוך אותם לסלט או סתם לגוון, ניתן לשלב בתהליך הצלייה עשבי תיבול טריים. אם אין טריים, גם קוביות קפואות (כדוגמת "דורות") יכולות לבוא בחשבון. צריך לקצוץ את עשבי התיבול או להמיס את הקובייה הקפואה בשמן הזית לפני המריחה.

ירקות שונים הולכים יד ביד עם עשבי תיבול מסויימים:

  •  חצילים, קישואים וזוקיני יוצאים נהדר עם נענע.
  • בטטה הולכת יד ביד עם טימין או אורגנו.
  • דלעת מזדגגת  נהדר בתערובת של סילאן ולימון.
  • לאוהבי השום, ניתן לתבל את השמן עם מעט שום כתוש או להניח שיני שום שלמות בתבניות והניחוח יופץ בכל התנור.
  • ניתן להוסיף לשמן הזית גם מעט חומץ בלסמי ו/או סויה ו/או רוטב צ'ילי מתוק להעמקת הטעמים. אני בדרך כלל לא שמה.

להגשה:

לסדר את הירקות בצורה דקורטיבית ע״ג צלחת הגשה ולהניח לידה קערת טחינה משומשום מלא (למקסימום סידן וברזל),  ממרח טופו בטעם מיונז (צורכים גם חלבון על הדרך), סלט משוויה, ממרח ירוק של פסטו מעלים ירוקים שונים (כדי לא לזרוק את העלים שנשארו מהשבוע שעבר), או כל מטבל שאוהבים. גם נבטים, פטרוזיליה, שמיר ואורגנו יתקבלו בברכה.
  • אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
  • ספרו לי: אהבתם? הכנתם? לייקים, תגובות ותמונות מאד ישמחו אותי. אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, כל כך אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
  • אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.

בתיאבון!

חיים וטעים!

  1. חדוה 11/11/2018 בשעה 21:04

    מדהים!!! פשוט מדהים?? תודה אורלינקה

  2. אורית חמו 12/11/2018 בשעה 07:20

    נהדר

  3. חיים וטעים 12/11/2018 בשעה 10:58

    תודה ?

  4. חיים וטעים 12/11/2018 בשעה 10:59

    תודה על המילים החמות והפרגון, חדווש ???

  5. קיילי יוסף 21/09/2019 בשעה 15:37

    אני ממש אוהבת את הבלוג שלך. המתכונים הם מיוחדים ונהדרים. הולכת להכין את הדלעת הממולאת לראש השנה. תודה! קיילי.

  6. חיים וטעים 21/09/2019 בשעה 16:49

    תודה רבה! שמחת אותי מאד ??
    שיהיה בתיאבון ושנה טובה ?

  7. יפעת 05/09/2023 בשעה 14:33

    הי מה היחס בין לימון לסילאן לתיבול הדלעת?

  8. חיים וטעים 05/09/2023 בשעה 14:56

    זה עניין של טעם אישי. אני אוהבת שזה מתקתק. לכן שמה יותר סילאן מלימון.

  9. מזי 08/09/2023 בשעה 13:09

    מה זה ירקות שרופים בתנור? ממש לא בריא

  10. חיים וטעים 08/09/2023 בשעה 13:40

    הירקות ממש לא שרופים. אלא קלויים. תראי בתמונות. אנחנו לא אוכלים אוכל שרוף. לעתים משתמשים בזה כביטוי בלבד כדי לתאר ירק צרוב. צריבה קלה לטעם. בתיאבון!

השאר תגובה