מתכון למרק סלק חמוץ – מתוק ובתוכו קובה טבעוני במילוי פטריות
קובה סלק שייכת מבחינתי להיכל הקודש של סבתא פירחה ז״ל, הלא היא סבתו של בעלי, שאצלה טעמתי את הקובה לראשונה. היה לקובה שלה טעם מיוחד. טעם שלא טעמתי מאז בשום מקום. מעבר לאהבה הגדולה שמשפיעה, כמובן, על הטעם, היו בה גם סודות, בבצק הקובה וגם ברוטב. סוד של געגוע שנשאר לי בפה ובלב.
עד היום לא ניסיתי להכין קובה. מעין יראת כבוד שהלחיצה אותי. כאמור, עד היום. היום הכנתי לראשונה בחיי סיר של קובה אדומה במרק סלק חמצמץ. הקובה ממולאת בפיטריות ובצל והיא כמובן, טבעונית וצמחונית.
אתם לא מאמינים. הלב שלי רוקד! אני כל כך נרגשת! לא יכולה להסביר את זה. כנראה שאוכל הוא לא רק אוכל. לפחות בשבילי. אוכל הוא זכרונות ורגשות ונוסטלגיה וגעגוע וחום ואהבה…
את המתכון לקובה ולמרק לא קיבלתי, לצערי, מסבתא, אלא פיתחתי בניסיון לשחזר את הטעמים, המרקמים המראה והניחוח, תוך כדי מסע שוטטות ברחבי האינטרנט. קראתי עשרות מתכונים לקובה אדומה, כל אחד למד מסבתא אחרת. כל אחד עושה טיפונת שונה, כל אחד והיד המיוחדת שלו. כדי שתהיה לי נקודת פתיחה לשיפורים והשדרוגים עתידיים, בחרתי בגירסה שנראתה לי בסיסית, אותה תיקנתי ושדרגתי תוך כדי בישול וטעימה. זה כיף ומרגש.
בקטע של מרק הסלק האדום היה לי יותר קל. מרקים אני מכינה בקביעות, ויודעת את ה”חוקים” והכללים. אולי המרק שלי הוא לא בדיוק המרק המסורתי, אבל הוא טעים להפליא והולך נהדר על אורז בסמטי לבן.
הסודות הקטנים להכנת קובה סלק טבעונית כמו של סבתא
לאחר שהעלתי לפייסבוק את התמונה שלי והגעגוע לסבתא ולקובה שלה, נתנה לי דודה תקוה (שלמדה מאמא שלה, הלא היא סבתא פרחה), כמה מהסודות של סבתא אותם ציינתי בסוגריים.
למשל לשלב סלק חתוך עם סלק מגורר לקבלת מרק סמיך, או להוסיף בסוף המון לימון שמחזק את הצבע.
את המלית הטבעונית הכנתי כפי שאני מכינה מלית פטריות לרביולי או לגלילות פילו, אך בתיבול שמתאים יותר לטעם העיראקי. בנוסף, הוספתי קצת שיבולת שועל שתספוג עודפי לחות כדי שלא יווצרו אדים בקובה מה שעלול לגרום לפיצוצה במרק.
הניסיון צלח! יצאה לי קובה יפה, במרק עם צבע עמוק ונהדר, בטעם מעולה, וכאמור – היא אפילו טבעונית. עוד אתגר הוכתר בהצלחה. בשבילי זו חגיגה. קובה אדומה תהיה בת בית חדשה אצלנו בארוחת השבת.
קובה סלק טבעונית במילוי פטריות
המרכיבים להכנת 40 קובות
(מספיק ל-2 מרקים. אני ממליצה להקפיא מחצית מהקובות לפני הבישול לפעם אחרת)
קובה
- 4 כוסות סולת
- 2+1/2 כוסות מים (או קצת יותר כפי שיוסבר באופן ההכנה)
- 1 כפית מלח
- 2 כפות שמן
מלית פטריות – טבעונית
- 1 בצל גדול קצוץ דק
- 2 שיני שום קצוצות
- 3 בצל ירוק קצוץ
- 2 סלסילות פטריות קצוצות דק
- 2 כפות קוואקר מהיר הכנה
- אופציונלי – 2 כפות צנוברים קלויים על מחבת יבשה
- 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
- 2-3 כפות שמן זית
- קורט מלח, פלפל, מעט בהרט
מרק קובה סלק טבעונית
- 1 בצל קצוץ דק
- 3 סלקים קלופים חתוכים לקוביות (סוד של סבתא פירחה – סלק אחד לגרר ע״ג פומפיה לקבלת מרק סמיך יותר)
- 2 גבעולי סלרי קצוצים (כולל העלים)
- 1/2 רסק עגבניות קטן (לא חובה)
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- מלח, פלפל
- 1/3 כוס מיץ לימון טרי
- 1+1/2 כפות סוכר
- 2 כפות שמן זית
אופן ההכנה- קובה סלק טבעוני:
מלית פטריות:
- נתחיל בהכנת המלית, היות וצריך לקרר אותה לפני מילוי הקובות.
- לאדות את הבצל בשמן על להבה נמוכה במשך 10 דקות עד שמתחיל להזהיב. להוסיף את הבצל הירוק והשום ולאדות יחד עוד 3-4 דקות תוך כדי ערבוב.
- להכניס את הפטריות ולהמשיך לערבב עוד 10 דקות.
- להוסיף 2 כפות קוואקר, פטרוזיליה קצוצה, לערבב ולתבל לפי הטעם.לקרר לחלוטין לפני המילוי.
מרק קובה סלק צמחוני:
- לאדות את הבצל והסלק בשמן תוך כדי ערבוב למשך כמה דקות.
- להוסיף מים (6 כוסות בערך) ואת שאר מרכיבי המרק, למעט הלימון (עוד סוד של סבתא פירחה- הלימון בסוף), להביא לרתיחה ולבשל יחד כ-45 דקות. כשהמרק מתבשל נכין את הקובות.
מעטפת הקובה:
- לערבב יחד את מרכיבי הקובה עד לקבלת בצק גמיש וטיפונת דביק. להשאיר בצד למשך 15 דקות. כעת הבצק ספג את המים והוא נוח לעבודה. אם הבצק קשה מדי, אפשר להוסיף עוד קצת מים. קשה לתת כמויות מדוייקות כי יש הבדלים בין סוגי הסולת של ספקים שונים, ואפילו עונות השנה והלחות משפיעים כאן. אז צריך לצבור ניסיון ולחוש את הבצק. צילמתי כמה שלבים כדי להמחיש את תהליך העבודה. זה לא מסובך, אחרי כמה ניסיונות זה הולך בסדר.
הרכבה ובישול הקובות במרק סלק:
- לחלק את הבצק לחתיכות בגודל של כדור פינג פונג. לשטח כל כדור בידיים רטובות, למלא במעט מהמלית שהצטננה (קצת פחות מכפית) ולסגור לכדור. לכדרר מעט לקבלת כדור עגול ולהניח על גבי צלחת או מגש.
- להכניס 20 קובות לסיר המרק כשהוא מבעבע בעדינות ע״ג להבה נמוכה ולבשל את הקובות במרק כשעה. לא להכניס את הקובות למרק תוך כדי רתיחה חזקה, אנחנו לא רוצים לזעזע אותן, שחלילה לא יתפרקו. כשהכל מוכן ומבושל, להוסיף את מיץ הלימון, לערבב ולהגיש.
- 20 קובות נוספות ניתן לשמור בהקפאה למרק הבא.
עוד מתכונים עם סלק: קארי בתנור עם סלק וחומוס , קינואה עם ירקות שורש
אהבתם את הפוסט? הכנתם קובה סלק טבעוני? ספרו לי בתגובה איך יצא. צילמתם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen אני מאד אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים נוספים שלי, השאירו בתחתית העמוד את כתובת המייל שלכם ותקבלו הודעה בכל פעם שאפרסם מתכון חדש.
בתיאבון!
חיים וטעים!
כמה זמן לקרר את המלית?
היי נטלי,
צריך שהמלית תהיה לפחות בטמפרטורת החדר, או קרה יותר. ניתן כמובן להכין אותה יום מראש ולשמור במקרר.
הקובה סלק נראית מדהים ומעוררת תיאבון .בהזדמנות ראשונה אמי "מעתיקה" אותה.
תודה רבה!
שמחה לקרוא שאהבת.
"העתקה" נעימה וטעימה
יאמי !! היום זו הפעם הרביעית שאני מכינה את המתכון הנפלא ומשובח! בעלי מפרגן המון על כך אומר תודה רבה לך שהשם יברך אותך!
אני כל כך נרגשת לקרוא את התגובה המקסימה!
אני ממש שמחה שאתם אוהבים.
מכינה לחתן הצמחוני כבר מספר פעמים והוא ממש מתמוגג
תודה יצא ממש טוב
היי
התפוררו לי כל הקובות 🙁
השתמשתי בסולת כוסמין…
מה עשיתי לא נכון?
היי,
אני הכנתי מסולת רגילה (חיטה).
לא ניסיתי להכין מכוסמין. נראה לי שזה העניין כאן.
נסי להכין מסולת רגילה, ולבשל ברתיחה עדינה
פעם ראשונה שהכנתי קובה סלק (אפילו אל טעמתי מעולם) ויצא ממש טעים!
רק שהבצק של הקובות יצא לי ממש עבה לעומת המילוי (יצאו לי 31 קובות), אולי הייתי צריכה להוסיף פחות מים שהבצק יהיה יותר קשה ויהיה יותר קל לעבודה.
תודה על מתכון מצויין!
איזה כיף לקרוא שהכנת ושהצליח לך! ?
העובי של הבצק זה עניין של ניסיון. ככל שמכינים יותר פעמים יוצא יותר טוב. בתיאבון ?
אפשר להשאיר את הקובות עצמן במקפיא או בקירור ורק יום למחרת להוסיף למרק? אני עושה את זה עם בשר רק לא יודעת איך יגיבו הפטריות בהקפאה
אפשרי בהחלט. יוצא מעולה.
הכנתי בפעם הראשונה , המתכון ברור מפורט ולא קשה, יצא מעולה, בקבותיו נכנסתי לבלוג ונראה טעים ומגוון. תודה רבה שרית
נפלא!
כמה שימחת אותי, תודה ??
יצא מדהים!! תודה תודה תודה
יש! יש! יש!
איזה כיף ?
אם אני רוצה לעשות חצי מהכמות קובות, אני צריכה להפחית בחצי בכל השלבים של המתכון, או רק בסולת?
היי איילת,
אם את רוצה חצי מכמות הקובות, את צריכה לעשות חצי מהמלית וחצי מבצק הסולת.
היי (:
ניסיתי להכין רק הכדורים יצאו לי נורא אווים.. הרבה סולט ומעט מילוי. יש לך טיפים איך לשים שכבה דקה יותר? תודה!
היי רחל,
זה עניין של מיומנות וניסיון. ככל שתכיני יותר פעמים תוכלי לשלוט על זה. צריך לנסות לפתוח את בצק הסולת הכי דק שאפשר ואם זה נקרע, לא נורא, אפשר להדביק ״טלאי״.
המילוי מאד רך , מה יכול לחזק אותו?
מעט שיבולת שועל או קמח שקדים
לאחר ההקפאה יש להפשיר או להכניס קפוא למרק המבעבע?
לא צריך להפשיר. להוסיף ישירות למרק שנמצא ברתיחה עדינה
מתכון משובח סבתא
תודה רבה
הכנתי כמה פעמים קובה סלק, שלך יצא הכי טעים. תודה 🙂
יששששש! עשית לי את היום ???
בס״ד
מהמם! פשוט וקל, כמו שצריך. לי ובן זוגי התחשק לאכול קובות והייתה חגיגה אמיתית. שהשם יברך אותכם נמשיך להתעדכן במתכונים! 🙂
למה לא יצא לי אדום כמו בתמונות?:)
אני לא מומחית בחקלאות, אבל נראה לי שיש הבדל בין זנים שונים, יש תלות בעונות השנה ובחמיצות התבשיל. מקווה שיצא טעים
היי , האם לבשל את המרק 45 דקות ואח״כ עוד שעה עם הקובות? סה״כ בישול של שעה ו45 דקות ?
היי , האם לבשל את המרק 45 דקות ואח״כ עוד שעה עם הקובות? סה״כ בישול של שעה ו45 דקות ?
כן. זו הכוונה.
המתכון נראה מעולה
תודה רבה!
כשאני עושה עם תחליף בשר כלשהו, אני קודם עושה מהמלית כדורים קטנים, מקפיאה אותם ורק אחרי שהם מוקפאים, אני מכינה את הקובות, כך יותר קל לעטוף את המלית בבצק.
האם נראה לך שאפשר לעשות כך עם מלית הפטריות? להקפיא כדורים קטנים ואחכ רק לעטוף עם בצק הסולת ולמרק (או להקפאה שוב)?
היי יעל,
עם תחליף בשר זה מתאים. אני לא ניסיתי לעשות כדורים ממלית הפטריות. צריך לקחת בחשבון שפטריות מכילות מטבען המון נוזלים ואינן מגיבות טוב להקפאה.
היי יש אפשרות להוסיף את כל הקובות למרק ולא להשאיר מחצית במקפיא.בגלל שאני מעדיפה את זה פחות מרק ויותר קובה עם רוטב
אפשרי, רק שיצאו לך המון קובות ותצטרכי סיר מאד גדול כדי לתת מקום לכל הקובות שלא יידבקו או יימעכו.
שאלה לי, איך לגרום לקובות לא להידבק לתחתית הסיר???
תודה.
לעקוב אחרי ההוראות להכנת הבצק ולהניח בזהירות ברתיחה מתונה.