//קובה סלק של סבתא פרחה – גרסה טבעונית
Print Friendly, PDF & Email

קובה סלק של סבתא פרחה – גרסה טבעונית

Print Friendly, PDF & Email

מתכון למרק סלק חמצמץ – מתקתק ובתוכו כדורי קובה במילוי פטריות טבעוני.

קובה סלק שייכת מבחינתי להיכל הקודש של סבתא פירחה ז״ל, הלא היא סבתו של בעלי, שאצלה טעמתי את הקובה לראשונה. היה לקובה שלה טעם מיוחד. טעם שלא טעמתי מאז בשום מקום. מעבר לאהבה הגדולה שמשפיעה, כמובן, על הטעם, היו בה גם סודות. סוד בבצק הקובה וגם ברוטב. סוד שנשאר לי בפה ובלב. סוד עם געגוע.

עד היום לא ניסיתי להכין קובה. מעין יראת כבוד שהלחיצה אותי. כאמור, עד היום. היום הכנתי לראשונה בחיי סיר של קובה אדומה במרק סלק חמצמץ. הקובה ממולאת בפיטריות ובצל והיא כמובן, טבעונית.

אתם לא מאמינים. יש לי ממש חגיגה בלב! אני כל כך נרגשת! לא יכולה להסביר את זה. כנראה שאוכל הוא לא רק אוכל. לפחות בשבילי. אוכל הוא זכרונות ורגשות ונוסטלגיה וגעגוע וחום ואהבה…

את המתכון לקובה ולמרק לא קיבלתי, לצערי, מסבתא, אלא פיתחתי בניסיון לשחזר את הטעמים, המרקמים המראה והניחוח, תוך כדי מסע שוטטות ברחבי האינטרנט. קראתי עשרות מתכונים לקובה אדומה, כל אחד למד מסבתא אחרת. כל אחד עושה טיפונת שונה, כל אחד והיד המיוחדת שלו. כדי שתהיה לי נקודת פתיחה לשיפורים והשדרוגים עתידיים, בחרתי בגירסה שנראתה לי בסיסית, אותה תיקנתי תוך כדי בישול וטעימה (זו הגרסה הקולינרית של ניסוי וטעיה). מה שנקרא שדרוג ושפצור תוך כדי תנועה. זה כיף ומרגש.

בקטע של מרק הסלק האדום היה לי יותר קל. מרקים אני מכינה בקביעות, ויודעת את ה”חוקים” והכללים. אולי המרק שלי הוא לא בדיוק המרק המסורתי, אבל הוא טעים להפליא והולך נהדר על אורז בסמטי לבן.

קובה סלק טבעונית בסיר מרק

לאחר שהעלתי לפייסבוק את התמונה שלי והגעגוע לסבתא ולקובה שלה, נתנה לי דודה תקוה (שלמדה מאמא שלה, הלא היא סבתא פרחה), כמה מהסודות של סבתא אותם ציינתי בסוגריים.

את המלית הטבעונית הכנתי כפי שאני מכינה מלית פטריות לרביולי או לגלילות פילו, בתיבול שמתאים יותר לטעם העיראקי. בנוסף, הוספתי קצת שיבולת שועל שתספוג עודפי לחות כדי שלא יווצרו אדים בקובה מה שעלול לגרום לפיצוצה במרק.

הניסיון צלח! יצאה לי קובה יפה, במרק עם צבע עמוק ונהדר, בטעם מעולה, וכאמור – היא אפילו טבעונית. עוד אתגר הוכתר בהצלחה. בשבילי זו חגיגה. קובה אדומה תהיה בת בית חדשה אצלנו בארוחת השבת.

קובה סלק טבעונית במילוי פטריות

המרכיבים להכנת 40 קובות (מספיק ל-2 מרקים. אני ממליצה למלא ולהקפיא מחצית מהכמות של הקובות לפני הבישול)

קובה

4 כוסות סולת
2+1/2 כוסות מים (או קצת יותר כפי שיוסבר באופן ההכנה)
1 כפית מלח
2 כפות שמן

מלית פטריות – טבעונית

1 בצל גדול קצוץ דק
3 בצל ירוק קצוץ
2 שיני שום קצוצות
2 סלסילות פטריות קצוצות דק
2 כפות קוואקר מהיר הכנה
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
אופציונלי – 2 כפות צנוברים קלויים על מחבת יבשה
2-3 כפות שמן זית
קורט מלח, פלפל, מעט בהרט

מרק לקובה סלק טבעונית

1 בצל קצוץ דק
3 סלקים קלופים חתוכים לקוביות (סוד של סבתא פירחה- סלק אחד לגרר ע״ג פומפיה לקבלת מרק סמיך יותר)
2 גבעולי סלרי קצוצים (כולל העלים)
1/2 רסק עגבניות קטן
1 כפית פפריקה מתוקה
מלח, פלפל
1/3 כוס מיץ לימון טרי
1+1/2 כפות סוכר
2 כפות שמן זית
.

אופן ההכנה:

מלית:

נתחיל בהכנת המלית, היות וצריך לקרר אותה לפני מילוי הקובות.
לאדות את הבצל בשמן על להבה נמוכה במשך 10 דקות עד שמתחיל להזהיב. להוסיף את הבצל הירוק והשום ולאדות יחד עוד 3-4 דקות תוך כדי ערבוב.
להוסיף את הפטריות ולהמשיך לערבב עוד 10 דקות.
להוסיף 2 כפות קוואקר, פטרוזיליה קצוצה, לערבב ולתבל לפי הטעם.לקרר לחלוטין לפני המילוי.

מרק לקובה סלק טבעונית:

לאדות את הבצל והסלק בשמן תוך כדי ערבוב למשך כמה דקות.
להוסיף מים (6 כוסות בערך) ואת שאר מרכיבי המרק, למעט הלימון (עוד סוד של סבתא פירחה- הלימון בסוף), להביא לרתיחה ולבשל יחד כ-45 דקות. כשהמרק מתבשל נכין את הקובות.

מעטפת הקובה:

לערבב יחד את מרכיבי הקובה עד לקבלת בצק גמיש וטיפונת דביק. להשאיר בצד למשך 15 דקות. כעת הבצק ספג את המים והוא נוח לעבודה. אם הבצק קשה מדי, אפשר להוסיף עוד קצת מים. קשה לתת כמויות מדוייקות כי יש הבדלים בין סוגי הסולת של ספקים שונים, ואפילו עונות השנה והלחות משפיעים כאן. אז צריך לצבור ניסיון ולחוש את הבצק.
כן, אני בתחילת הדרך. לומדת תוך כדי תנועה. צילמתי כמה שלבים כדי להמחיש את תהליך העבודה. זה לא מסובך, אחרי כמה ניסיונות זה הולך בסדר..
הרכבה ובישול הקובות:

לחלק את הבצק לחתיכות בגודל של כדור פינג פונג. לשטח כל כדור בידיים רטובות, למלא במעט מהמלית שהצטננה (קצת פחות מכפית) ולסגור לכדור. לכדרר מעט לקבלת כדור עגול ולהניח על גבי צלחת או מגש.

קובה סלק טבעונית

קובה סלק טבעונית 2

קובה סלק טבעונית

להכניס 20 קובות לסיר המרק כשהוא מבעבע בעדינות ע״ג להבה נמוכה ולבשל את הקובות במרק כשעה. לא להכניס את הקובות למרק תוך כדי רתיחה חזקה, אנחנו לא רוצים לזעזע אותן, שחלילה לא יתפרקו. כשהכל מוכן ומבושל, להוסיף את מיץ הלימון, לערבב ולהגיש.
20 קובות נוספות, לשמור בהקפאה למרק הבא.

עוד מתכונים עם סלק: קארי בתנור עם סלק וחומוסקינואה עם ירקות שורש

קובה סלק טבעונית בצלחת

.

אהבתם את הפוסט? הכנתם קובה סלק טבעונית? ספרו לי איך יצא. שלחו גלויה, מברק, מכתב רשום, יונת דואר, הודעה בתא הקולי… (אוי לא! רק לא זה!) בקיצור – לייק ותגובה ישמחו אותי מאד.

בתיאבון!
חיים וטעים!

כותב | 2020-09-08T11:39:18+03:00 מאי 22nd, 2018|מרקים|27 תגובות

27 Comments

  1. נטלי רוג׳ר 18 ביולי 2018 at 00:03

    כמה זמן לקרר את המלית?

  2. חיים וטעים 18 ביולי 2018 at 11:40

    היי נטלי,
    צריך שהמלית תהיה לפחות בטמפרטורת החדר, או קרה יותר. ניתן כמובן להכין אותה יום מראש ולשמור במקרר.

  3. עידו כרמלה 30 במרץ 2019 at 22:03

    הקובה סלק נראית מדהים ומעוררת תיאבון .בהזדמנות ראשונה אמי “מעתיקה” אותה.

  4. חיים וטעים 31 במרץ 2019 at 11:00

    תודה רבה!
    שמחה לקרוא שאהבת.
    “העתקה” נעימה וטעימה

  5. סיון ישראל 27 ביוני 2019 at 19:12

    יאמי !! היום זו הפעם הרביעית שאני מכינה את המתכון הנפלא ומשובח! בעלי מפרגן המון על כך אומר תודה רבה לך שהשם יברך אותך!

  6. חיים וטעים 27 ביוני 2019 at 19:26

    אני כל כך נרגשת לקרוא את התגובה המקסימה!
    אני ממש שמחה שאתם אוהבים 🤗🙏🏻

  7. גילית פריאל 7 בדצמבר 2019 at 11:49

    מכינה לחתן הצמחוני כבר מספר פעמים והוא ממש מתמוגג
    תודה יצא ממש טוב

  8. פז 17 בדצמבר 2019 at 19:43

    היי
    התפוררו לי כל הקובות 🙁
    השתמשתי בסולת כוסמין…
    מה עשיתי לא נכון?

  9. חיים וטעים 17 בדצמבר 2019 at 21:36

    היי,
    אני הכנתי מסולת רגילה (חיטה).
    לא ניסיתי להכין מכוסמין. נראה לי שזה העניין כאן.
    נסי להכין מסולת רגילה, ולבשל ברתיחה עדינה

  10. אביטל 31 בדצמבר 2019 at 13:28

    פעם ראשונה שהכנתי קובה סלק (אפילו אל טעמתי מעולם) ויצא ממש טעים!
    רק שהבצק של הקובות יצא לי ממש עבה לעומת המילוי (יצאו לי 31 קובות), אולי הייתי צריכה להוסיף פחות מים שהבצק יהיה יותר קשה ויהיה יותר קל לעבודה.
    תודה על מתכון מצויין!

  11. חיים וטעים 31 בדצמבר 2019 at 16:04

    איזה כיף לקרוא שהכנת ושהצליח לך! 🌺
    העובי של הבצק זה עניין של ניסיון. ככל שמכינים יותר פעמים יוצא יותר טוב. בתיאבון 😋

  12. רות ברוק 8 בינואר 2020 at 23:46

    אפשר להשאיר את הקובות עצמן במקפיא או בקירור ורק יום למחרת להוסיף למרק? אני עושה את זה עם בשר רק לא יודעת איך יגיבו הפטריות בהקפאה

  13. חיים וטעים 9 בינואר 2020 at 00:02

    אפשרי בהחלט. יוצא מעולה.

  14. שרית נחמיאס 4 באפריל 2020 at 07:18

    הכנתי בפעם הראשונה , המתכון ברור מפורט ולא קשה, יצא מעולה, בקבותיו נכנסתי לבלוג ונראה טעים ומגוון. תודה רבה שרית

  15. חיים וטעים 4 באפריל 2020 at 12:26

    נפלא!
    כמה שימחת אותי, תודה 🙏🏻

  16. נטליה 12 באפריל 2020 at 05:16

    יצא מדהים!! תודה תודה תודה

  17. חיים וטעים 12 באפריל 2020 at 13:17

    יש! יש! יש!
    איזה כיף 🌷

  18. איילת 25 באפריל 2020 at 18:24

    אם אני רוצה לעשות חצי מהכמות קובות, אני צריכה להפחית בחצי בכל השלבים של המתכון, או רק בסולת?

  19. חיים וטעים 25 באפריל 2020 at 21:29

    היי איילת,
    אם את רוצה חצי מכמות הקובות, את צריכה לעשות חצי מהמלית וחצי מבצק הסולת.

  20. רחל 27 באפריל 2020 at 17:35

    היי (:
    ניסיתי להכין רק הכדורים יצאו לי נורא אווים.. הרבה סולט ומעט מילוי. יש לך טיפים איך לשים שכבה דקה יותר? תודה!

  21. חיים וטעים 27 באפריל 2020 at 18:15

    היי רחל,
    זה עניין של מיומנות וניסיון. ככל שתכיני יותר פעמים תוכלי לשלוט על זה. צריך לנסות לפתוח את בצק הסולת הכי דק שאפשר ואם זה נקרע, לא נורא, אפשר להדביק ״טלאי״.

  22. נורית 1 במאי 2020 at 16:23

    המילוי מאד רך , מה יכול לחזק אותו?

  23. חיים וטעים 1 במאי 2020 at 16:53

    מעט שיבולת שועל או קמח שקדים

  24. נורית רוטמן 20 באוגוסט 2020 at 20:48

    לאחר ההקפאה יש להפשיר או להכניס קפוא למרק המבעבע?

  25. חיים וטעים 20 באוגוסט 2020 at 20:49

    לא צריך להפשיר. להוסיף ישירות למרק שנמצא ברתיחה עדינה

  26. גילגמש 24 בספטמבר 2020 at 23:23

    מתכון משובח סבתא

  27. חיים וטעים 24 בספטמבר 2020 at 23:29

    תודה רבה

השאר תגובה