/, מתכונים שאהבתם/קובה סלק של סבתא פרחה – גרסה טבעונית

קובה סלק של סבתא פרחה – גרסה טבעונית

קובה במילוי פטריות בצלחת

מתכון למרק סלק חמוץ – מתוק ובתוכו כדורי קובה במילוי פטריות

קובה סלק שייכת מבחינתי להיכל הקודש של סבתא פירחה ז״ל, הלא היא סבתו של בעלי, שאצלה טעמתי את הקובה לראשונה. היה לקובה שלה טעם מיוחד. טעם שלא טעמתי מאז בשום מקום. מעבר לאהבה הגדולה שמשפיעה, כמובן, על הטעם, היו בה גם סודות, בבצק הקובה וגם ברוטב. סוד של געגוע שנשאר לי בפה ובלב.

עד היום לא ניסיתי להכין קובה. מעין יראת כבוד שהלחיצה אותי. כאמור, עד היום. היום הכנתי לראשונה בחיי סיר של קובה אדומה במרק סלק חמצמץ. הקובה ממולאת בפיטריות ובצל והיא כמובן, טבעונית וצמחונית.

אתם לא מאמינים. הלב שלי רוקד! אני כל כך נרגשת! לא יכולה להסביר את זה. כנראה שאוכל הוא לא רק אוכל. לפחות בשבילי. אוכל הוא זכרונות ורגשות ונוסטלגיה וגעגוע וחום ואהבה…

את המתכון לקובה ולמרק לא קיבלתי, לצערי, מסבתא, אלא פיתחתי בניסיון לשחזר את הטעמים, המרקמים המראה והניחוח, תוך כדי מסע שוטטות ברחבי האינטרנט. קראתי עשרות מתכונים לקובה אדומה, כל אחד למד מסבתא אחרת. כל אחד עושה טיפונת שונה, כל אחד והיד המיוחדת שלו. כדי שתהיה לי נקודת פתיחה לשיפורים והשדרוגים עתידיים, בחרתי בגירסה שנראתה לי בסיסית, אותה תיקנתי ושדרגתי תוך כדי בישול וטעימה. זה כיף ומרגש.

בקטע של מרק הסלק האדום היה לי יותר קל. מרקים אני מכינה בקביעות, ויודעת את ה”חוקים” והכללים. אולי המרק שלי הוא לא בדיוק המרק המסורתי, אבל הוא טעים להפליא והולך נהדר על אורז בסמטי לבן.

קובה סלק צמחוני בסיר מרק

הסודות הקטנים להכנת קובה סלק טבעונית כמו של סבתא

לאחר שהעלתי לפייסבוק את התמונה שלי והגעגוע לסבתא ולקובה שלה, נתנה לי דודה תקוה (שלמדה מאמא שלה, הלא היא סבתא פרחה), כמה מהסודות של סבתא אותם ציינתי בסוגריים.

למשל לשלב סלק חתוך עם סלק מגורר לקבלת מרק סמיך, או להוסיף בסוף המון לימון שמחזק את הצבע.

את המלית הטבעונית הכנתי כפי שאני מכינה מלית פטריות לרביולי או לגלילות פילו, אך בתיבול שמתאים יותר לטעם העיראקי. בנוסף, הוספתי קצת שיבולת שועל שתספוג עודפי לחות כדי שלא יווצרו אדים בקובה מה שעלול לגרום לפיצוצה במרק.

הניסיון צלח! יצאה לי קובה יפה, במרק עם צבע עמוק ונהדר, בטעם מעולה, וכאמור – היא אפילו טבעונית. עוד אתגר הוכתר בהצלחה. בשבילי זו חגיגה. קובה אדומה תהיה בת בית חדשה אצלנו בארוחת השבת.

קובה סלק טבעונית במילוי פטריות

המרכיבים להכנת 40 קובות

(מספיק ל-2 מרקים. אני ממליצה להקפיא מחצית מהקובות לפני הבישול לפעם אחרת)

קובה

  • 4 כוסות סולת
  • 2+1/2 כוסות מים (או קצת יותר כפי שיוסבר באופן ההכנה)
  • 1 כפית מלח
  • 2 כפות שמן

מלית פטריות – טבעונית

  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 3 בצל ירוק קצוץ
  • 2 סלסילות פטריות קצוצות דק
  • 2 כפות קוואקר מהיר הכנה
  • אופציונלי – 2 כפות צנוברים קלויים על מחבת יבשה
  • 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
  • 2-3 כפות שמן זית
  • קורט מלח, פלפל, מעט בהרט

מרק קובה סלק טבעונית

  • 1 בצל קצוץ דק
  • 3 סלקים קלופים חתוכים לקוביות (סוד של סבתא פירחה – סלק אחד לגרר ע״ג פומפיה לקבלת מרק סמיך יותר)
  • 2 גבעולי סלרי קצוצים (כולל העלים)
  • 1/2 רסק עגבניות קטן (לא חובה)
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • מלח, פלפל
  • 1/3 כוס מיץ לימון טרי
  • 1+1/2 כפות סוכר
  • 2 כפות שמן זית

אופן ההכנה- קובה סלק טבעוני:

מלית פטריות:

  1. נתחיל בהכנת המלית, היות וצריך לקרר אותה לפני מילוי הקובות.
  2. לאדות את הבצל בשמן על להבה נמוכה במשך 10 דקות עד שמתחיל להזהיב. להוסיף את הבצל הירוק והשום ולאדות יחד עוד 3-4 דקות תוך כדי ערבוב.
  3. להכניס את הפטריות ולהמשיך לערבב עוד 10 דקות.
  4. להוסיף 2 כפות קוואקר, פטרוזיליה קצוצה, לערבב ולתבל לפי הטעם.לקרר לחלוטין לפני המילוי.

מרק קובה סלק צמחוני:

  1. לאדות את הבצל והסלק בשמן תוך כדי ערבוב למשך כמה דקות.
  2. להוסיף מים (6 כוסות בערך) ואת שאר מרכיבי המרק, למעט הלימון (עוד סוד של סבתא פירחה- הלימון בסוף), להביא לרתיחה ולבשל יחד כ-45 דקות. כשהמרק מתבשל נכין את הקובות.

מעטפת הקובה:

  1. לערבב יחד את מרכיבי הקובה עד לקבלת בצק גמיש וטיפונת דביק. להשאיר בצד למשך 15 דקות. כעת הבצק ספג את המים והוא נוח לעבודה. אם הבצק קשה מדי, אפשר להוסיף עוד קצת מים. קשה לתת כמויות מדוייקות כי יש הבדלים בין סוגי הסולת של ספקים שונים, ואפילו עונות השנה והלחות משפיעים כאן. אז צריך לצבור ניסיון ולחוש את הבצק. צילמתי כמה שלבים כדי להמחיש את תהליך העבודה. זה לא מסובך, אחרי כמה ניסיונות זה הולך בסדר.

הרכבה ובישול הקובות במרק סלק:

  1. לחלק את הבצק לחתיכות בגודל של כדור פינג פונג. לשטח כל כדור בידיים רטובות, למלא במעט מהמלית שהצטננה (קצת פחות מכפית) ולסגור לכדור. לכדרר מעט לקבלת כדור עגול ולהניח על גבי צלחת או מגש.
  2. להכניס 20 קובות לסיר המרק כשהוא מבעבע בעדינות ע״ג להבה נמוכה ולבשל את הקובות במרק כשעה. לא להכניס את הקובות למרק תוך כדי רתיחה חזקה, אנחנו לא רוצים לזעזע אותן, שחלילה לא יתפרקו. כשהכל מוכן ומבושל, להוסיף את מיץ הלימון, לערבב ולהגיש.
  3. 20 קובות נוספות ניתן לשמור בהקפאה למרק הבא.

פתיחת מעטפת הבצק לקובה על היד

מילוי קובה טבעונית

סגירת קובה טבעונית

קובה סלק צמחוני - הדגמת סגירת המעטפת

קובה סלק טבעוני כדרור הקובות

קובה סלק טבעונית בצלחת

עוד מתכונים עם סלק: קארי בתנור עם סלק וחומוסקינואה עם ירקות שורש

אהבתם את הפוסט? הכנתם קובה סלק טבעוני? ספרו לי בתגובה איך יצא. צילמתם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen אני מאד אוהבת לראות את התוצרים שלכם.

אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים נוספים שלי, השאירו בתחתית העמוד את כתובת המייל שלכם ותקבלו הודעה בכל פעם שאפרסם מתכון חדש.

בתיאבון!
חיים וטעים!

41 תגובות

  1. נטלי רוג׳ר 18/07/2018 בשעה 00:03

    כמה זמן לקרר את המלית?

  2. חיים וטעים 18/07/2018 בשעה 11:40

    היי נטלי,
    צריך שהמלית תהיה לפחות בטמפרטורת החדר, או קרה יותר. ניתן כמובן להכין אותה יום מראש ולשמור במקרר.

  3. עידו כרמלה 30/03/2019 בשעה 22:03

    הקובה סלק נראית מדהים ומעוררת תיאבון .בהזדמנות ראשונה אמי "מעתיקה" אותה.

  4. חיים וטעים 31/03/2019 בשעה 11:00

    תודה רבה!
    שמחה לקרוא שאהבת.
    "העתקה" נעימה וטעימה

  5. סיון ישראל 27/06/2019 בשעה 19:12

    יאמי !! היום זו הפעם הרביעית שאני מכינה את המתכון הנפלא ומשובח! בעלי מפרגן המון על כך אומר תודה רבה לך שהשם יברך אותך!

  6. חיים וטעים 27/06/2019 בשעה 19:26

    אני כל כך נרגשת לקרוא את התגובה המקסימה!
    אני ממש שמחה שאתם אוהבים.

  7. גילית פריאל 07/12/2019 בשעה 11:49

    מכינה לחתן הצמחוני כבר מספר פעמים והוא ממש מתמוגג
    תודה יצא ממש טוב

  8. פז 17/12/2019 בשעה 19:43

    היי
    התפוררו לי כל הקובות 🙁
    השתמשתי בסולת כוסמין…
    מה עשיתי לא נכון?

  9. חיים וטעים 17/12/2019 בשעה 21:36

    היי,
    אני הכנתי מסולת רגילה (חיטה).
    לא ניסיתי להכין מכוסמין. נראה לי שזה העניין כאן.
    נסי להכין מסולת רגילה, ולבשל ברתיחה עדינה

  10. אביטל 31/12/2019 בשעה 13:28

    פעם ראשונה שהכנתי קובה סלק (אפילו אל טעמתי מעולם) ויצא ממש טעים!
    רק שהבצק של הקובות יצא לי ממש עבה לעומת המילוי (יצאו לי 31 קובות), אולי הייתי צריכה להוסיף פחות מים שהבצק יהיה יותר קשה ויהיה יותר קל לעבודה.
    תודה על מתכון מצויין!

  11. חיים וטעים 31/12/2019 בשעה 16:04

    איזה כיף לקרוא שהכנת ושהצליח לך! ?
    העובי של הבצק זה עניין של ניסיון. ככל שמכינים יותר פעמים יוצא יותר טוב. בתיאבון ?

  12. רות ברוק 08/01/2020 בשעה 23:46

    אפשר להשאיר את הקובות עצמן במקפיא או בקירור ורק יום למחרת להוסיף למרק? אני עושה את זה עם בשר רק לא יודעת איך יגיבו הפטריות בהקפאה

  13. חיים וטעים 09/01/2020 בשעה 00:02

    אפשרי בהחלט. יוצא מעולה.

  14. שרית נחמיאס 04/04/2020 בשעה 07:18

    הכנתי בפעם הראשונה , המתכון ברור מפורט ולא קשה, יצא מעולה, בקבותיו נכנסתי לבלוג ונראה טעים ומגוון. תודה רבה שרית

  15. חיים וטעים 04/04/2020 בשעה 12:26

    נפלא!
    כמה שימחת אותי, תודה ??

  16. נטליה 12/04/2020 בשעה 05:16

    יצא מדהים!! תודה תודה תודה

  17. חיים וטעים 12/04/2020 בשעה 13:17

    יש! יש! יש!
    איזה כיף ?

  18. איילת 25/04/2020 בשעה 18:24

    אם אני רוצה לעשות חצי מהכמות קובות, אני צריכה להפחית בחצי בכל השלבים של המתכון, או רק בסולת?

  19. חיים וטעים 25/04/2020 בשעה 21:29

    היי איילת,
    אם את רוצה חצי מכמות הקובות, את צריכה לעשות חצי מהמלית וחצי מבצק הסולת.

  20. רחל 27/04/2020 בשעה 17:35

    היי (:
    ניסיתי להכין רק הכדורים יצאו לי נורא אווים.. הרבה סולט ומעט מילוי. יש לך טיפים איך לשים שכבה דקה יותר? תודה!

  21. חיים וטעים 27/04/2020 בשעה 18:15

    היי רחל,
    זה עניין של מיומנות וניסיון. ככל שתכיני יותר פעמים תוכלי לשלוט על זה. צריך לנסות לפתוח את בצק הסולת הכי דק שאפשר ואם זה נקרע, לא נורא, אפשר להדביק ״טלאי״.

  22. נורית 01/05/2020 בשעה 16:23

    המילוי מאד רך , מה יכול לחזק אותו?

  23. חיים וטעים 01/05/2020 בשעה 16:53

    מעט שיבולת שועל או קמח שקדים

  24. נורית רוטמן 20/08/2020 בשעה 20:48

    לאחר ההקפאה יש להפשיר או להכניס קפוא למרק המבעבע?

  25. חיים וטעים 20/08/2020 בשעה 20:49

    לא צריך להפשיר. להוסיף ישירות למרק שנמצא ברתיחה עדינה

  26. גילגמש 24/09/2020 בשעה 23:23

    מתכון משובח סבתא

  27. חיים וטעים 24/09/2020 בשעה 23:29

    תודה רבה

  28. אפרת 18/03/2021 בשעה 08:00

    הכנתי כמה פעמים קובה סלק, שלך יצא הכי טעים. תודה 🙂

  29. חיים וטעים 18/03/2021 בשעה 09:13

    יששששש! עשית לי את היום ???

  30. רבקה 24/09/2021 בשעה 16:00

    בס״ד
    מהמם! פשוט וקל, כמו שצריך. לי ובן זוגי התחשק לאכול קובות והייתה חגיגה אמיתית. שהשם יברך אותכם נמשיך להתעדכן במתכונים! 🙂

  31. שני שמואל 21/07/2022 בשעה 21:03

    למה לא יצא לי אדום כמו בתמונות?:)

  32. חיים וטעים 21/07/2022 בשעה 21:17

    אני לא מומחית בחקלאות, אבל נראה לי שיש הבדל בין זנים שונים, יש תלות בעונות השנה ובחמיצות התבשיל. מקווה שיצא טעים

  33. שרי 29/10/2022 בשעה 21:37

    היי , האם לבשל את המרק 45 דקות ואח״כ עוד שעה עם הקובות? סה״כ בישול של שעה ו45 דקות ?

  34. שרי 29/10/2022 בשעה 21:39

    היי , האם לבשל את המרק 45 דקות ואח״כ עוד שעה עם הקובות? סה״כ בישול של שעה ו45 דקות ?

  35. חיים וטעים 29/10/2022 בשעה 23:47

    כן. זו הכוונה.

  36. רויטל תמיר 08/02/2023 בשעה 11:08

    המתכון נראה מעולה

  37. חיים וטעים 08/02/2023 בשעה 13:24

    תודה רבה!

  38. יעל 25/07/2023 בשעה 12:10

    כשאני עושה עם תחליף בשר כלשהו, אני קודם עושה מהמלית כדורים קטנים, מקפיאה אותם ורק אחרי שהם מוקפאים, אני מכינה את הקובות, כך יותר קל לעטוף את המלית בבצק.
    האם נראה לך שאפשר לעשות כך עם מלית הפטריות? להקפיא כדורים קטנים ואחכ רק לעטוף עם בצק הסולת ולמרק (או להקפאה שוב)?

  39. חיים וטעים 25/07/2023 בשעה 16:23

    היי יעל,
    עם תחליף בשר זה מתאים. אני לא ניסיתי לעשות כדורים ממלית הפטריות. צריך לקחת בחשבון שפטריות מכילות מטבען המון נוזלים ואינן מגיבות טוב להקפאה.

  40. יעל עוזיאל 10/10/2023 בשעה 11:05

    היי יש אפשרות להוסיף את כל הקובות למרק ולא להשאיר מחצית במקפיא.בגלל שאני מעדיפה את זה פחות מרק ויותר קובה עם רוטב

  41. חיים וטעים 10/10/2023 בשעה 11:24

    אפשרי, רק שיצאו לך המון קובות ותצטרכי סיר מאד גדול כדי לתת מקום לכל הקובות שלא יידבקו או יימעכו.

השאר תגובה