//קצת על ויטמינים וטבעונות
Print Friendly, PDF & Email

קצת על ויטמינים וטבעונות

Print Friendly, PDF & Email

fruit and shakes

וויטמינים ומינרלים חשובים מאד לפעילות התקינה של הגוף – זה כבר ידוע. נשאלת השאלה כיצד נספק את הוויטמינים הללו לגוף באמצעות התזונה הטבעונית, ועל מה חשוב לשים לב על מנת למנוע חוסרים בגוף.

הוויטמינים נחלקים לוויטמינים מסיסי שומן ולכאלו שהם מסיסי מים. למה חשוב לדעת זאת?

כי ויטמינים שמסיסים במים אינם נאגרים בגוף ולכן יש לצרוך מהם לעיתים קרובות. העודפים שלהם נשטפים מהגוף דרך מערכות השתן והזיעה, כך שבדרך כלל לא נגרם נזק מצריכת יתר שלהם.

הויטמינים שמסיסים במים הם:

  • ויטמין C
  • כל 8 הוויטמינים ממשפחת ויטמיני B: B9,B6 ,B5 ,B3 ,B2 ,B1 (חומצה פולית), ביוטין (B7 או B8) ו –B12 .

מקורו של ויטמין C בפירות (פירות הדר, קיווי, פירות יער) וירקות (עגבנייה, כרובית, ברוקולי, בטטה).

מקורם של ויטמינים מקבוצה B בירקות ירוקים, דגנים מלאים (אורז מלא), קטניות (חומוס), גרעינים (שיבולת שועל), אגוזים, נבטים ועוד.

היוצא מן הכלל הוא ויטמין B12 המיוצר בטבע ע"י בקטריות שנמצאות באדמה. בעבר, חיות שגדלו בטבע אכלו את מזונן מהאדמה וכך הגיע אליהן הוויטמין. כיום רוב ה- B12 שנמצא במוצרים מהחי מקורו ב…תוספי מזון שמוכנסים למספוא של בעלי החיים. ואני אומרת, למה צריך את המתווך? אני כטבעונית נוטלת טבליה של B12 פעמיים בשבוע (למרות שאני יודעת שניתן לצרוך מעט מהוויטמין בתזונה מן הצומח, אני מעדיפה להימנע מלהגיע למחסור).

לעומתם, ויטמינים שמסיסים בשומן נאגרים ברקמות שומניות בגוף לצורך שימוש מאוחר ולכן יש להקפיד לא לצרוך מהם כמויות עודפות, למרות שכטבעונים הסיכוי שזה יקרה לא גדול.

את הוויטמינים המסיסים בשומן ניתן לזכור לפי ראשי התיבות שלהם – ADEK:

  • ויטמין A (הקיים בתזונה מהצומח בצורת הנגזרת שלו: בטא-קרוטן ההופך בגוף לוויטמין A).
  • ויטמין D
  • ויטמין E
  • ויטמין K

מקורות צמחיים לוויטמינים מסיסי שומן:

  • בטא-קרוטן נמצא בפירות וירקות כתומים: דלעת, גזר, מנגו, בטטה וכן בתרד וברוקולי. הדבר המדהים הוא שבטא קרוטן הופך בגוף לוויטמין A בהתאם לצרכי הגוף, כך שאין הצטברות עודפי ויטמין A. אגב, עודף בטא קרוטן מתבטא בגוון עור כתום. אם הפכתם לכתומים, סימן שאכלתם יותר מדי גזר ושות'…).
  • ויטמין D3 שספיגתו במעי גבוהה, נמצא כמעט ורק במזון שמקורו מן החי. בגוף האדם הוויטמין מיוצר בעור, תוך כדי חשיפה לשמש (חשיפה מבוקרת של 10 דקות ביום בלי מקדם הגנה). ויטמין D2 שספיגתו מועטה נמצא גם בפטריות שנחשפו לאור או פטריות שגודלו בצורה מיוחדת. כאמור הספיגה של D2 מועטה. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מגלים שרוב אוכלוסיית העולם המערבי סובלת מחוסר בוויטמין D. גם אני סבלתי מכך בתקופה מסוימת. לכן מומלץ לבדוק מה המצב אחת לכמה זמן ולתגבר את המאגרים של ויטמין D במקרה הצורך ע"י נטילת תוסף.
  • ויטמין E נמצא בקטניות (שעועית, סויה), דגנים מלאים, אגוזים שונים, אבוקדו, שמן זית, ירקות ירוקים ובפירות כגון אבטיח קיווי ומנגו.
  • ויטמין 1K נמצא בירקות ירוקים ובסויה.

חיים וטעים!


אני מדגישה שאינני רופאה ומה שכתוב כאן מבוסס על הידע והניסיון שלי, מתאים לאנשים בריאים, ואינו מהווה מחליף להתייעצות עם רופא/ה, נטורופתית או תזונאית.

קרדיט לתמונה המהממת: Photo by derrickbrutel on Foter.com / CC BY-SA Photo by <a href="https://www.flickr.com/photos/143951935@N07/27976911001/">derrickbrutel</a> on <ahoto by derrickbrutel on Foter.com / CC BY-SA href="https://foter.com/">Foter.com</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA</a>
כותב | 2018-07-16T14:53:31+03:00 יולי 8th, 2018|טיפים וקיצורי דרך|תגובה

תגובה אחת

  1. […] קצת על ויטמינים וטבעונות […]

השאר תגובה