/, ממולאים/דלעת ממולאת שלמה

דלעת ממולאת שלמה

דלעת יפנית ממולאת בשלמותה פתוחה

דלעת יפנית ממולאת אורז ועדשים שחורות – צילום גל כהן

הקיץ הוא שיא עונת הכתומים, עונת הדלועים. השווקים מלאים בסוגים שונים של דלועים, שאני אוהבת מאד לאכול אך גם להניח כקישוט על שולחן האוכל. זה נותן אור. אגב, צבעה הכתום של הדלעת מגיע מלוטאין שעוזר לנו לשמור על בריאות העין ומבטא קרוטן שהופכת בגוף לויטמין A, החיוני המשמש כנוגד חמצון ועוזר לגוף למנוע מחלות שונות.

דלעת פאם שקיבלתי במשלוח של הסל האורגני השבועי, קראה לי להכין ממנה דלעת ממולאת. בדומה לממולאים אחרים, זאת למעשה ארוחה שלמה בפני עצמה, הכוללת ירקות שמעניקים לנו מינרלים וויטמינים, קטניות המוסיפות חלבון מלא ודגנים המעניקים תחושת שובע. את הדלעת הממולאת ניתן לפרוס ולהגיש עם סלט ירוק מרענן ורוטב של טחינה דלילה וחמצמצה.

בצירוף מקרים מושלם, גם הבן שלי, גל, הכין השבוע דלעת ממולאת שלמה . טוב, גם הוא קיבל דלעת כזו בסל האורגני שלו. לא די בזאת, הוא גם שלח אלי תמונות שמכניסות את התמונות של הדלעת שלי לכיס הקטן. נחשו בתמונות של מי בחרתי לשתף כאן? כמובן, בתמונות היפות יותר.

דלעת ממולאת

המרכיבים:

  • 1 דלעת מזן “פאם” – בגודל בינוני של 600 גרם בערך – קוטר 22 ס”מ (* ראו הערה בנושא למטה).
  • 1+1/2 כוסות אורז פרסי (מושרה שעה, שטוף ומסונן היטב)
  • 1/2 כוס עדשים כתומות לא מבושלות, (או שחורות שבושלו חלקית, מראש, במשך כ-10 דקות)
  • 1 בצל קצוץ דק
  • 1 גזר מגורר בפומפיה
  • חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כפית נענע מיובשת
  • 3 כפות חמוציות קצוצות (ניתן לשלב עם צימוקים)
  • שמן זית
  • מלח אטלנטי גס + פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית בהרט לקציצות או 1/2 כפית גארם מסאלה, או תערובת ביתית של קינמון, פלפל אנגלי טחון, אגוז מוסקט וזנגויל.
דלעת ממולאת בשלמותה בתבנית

דלעת ממולאת בתבנית – צילום מאשה גרמיזה

אופן ההכנה:

הדלעת:

חותכים את החלק העליון של הדלעת (בערך 5 ס”מ מהקצה), שומרים את החלק שהסרנו הוא ישמש מכסה  לדלעת הממולאת.

בעזרת כף גדולה מוציאים את הגרעינים מהדלעת ומנקים אותה היטב מכל הסיבים.

ממשיכים לרוקן ומוציאים בעדינות עם הכף את תוכן הדלעת לקערה. מקפידים להשאיר דופן של 2 ס”מ.

מזלפים לתוך הדלעת שמן זית, מורחים יפה את כל הדפנות הפנימיות וזורים מעט מלח גס.

אופים את הדלעת בלי המכסה בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות במשך 15 דקות.

לאחר 15 דקות מוציאים את הדלעת ומורידים את חום התנור ל- 180 מעלות.

בזמן שהדלעת בתנור מכינים את המלית.

המלית:

קוצצים את תוכן הדלעת שהוצאנו לפיסות דקות ומכניסים אותן לסיר גדול. מוסיפים 2 כפות שמן זית, בצל וגזר ומאדים הכל תוך כדי ערבוב עד שהבצל הופך לשקוף.

מכניסים גם את האורז וממשיכים לאדות ולערבב עוד דקה-שתיים עד שכולו מצופה בשמן וצבעו הופך ללבן אטום יותר.

יוצקים 2 כוסות מים, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים את האורז, חלקית, כ-5-7 דקות עד שלא רואים יותר מים חופשיים בסיר.

מצננים ומוסיפים את העדשים ואת שאר חומרי המלית. מתבלים לפי הטעם, מערבבים היטב וטועמים. מתקנים תיבול לפי לצורך.

הרכבה ואפייה:

ממלאים את הדלעת במלית כמעט עד הסוף (המלית תופחת באפיה). סוגרים את המכסה, עוטפים אותה בנייר אלומיניום מרופד בנייר אפייה וסוגרים.

מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות למשך שעה – שעה ורבע. אני ממליצה לפתוח אחרי חצי שעה ולודא בעזרת מזלג שהאורז והעדשים אכן מתבשלים באדים ושהאורז לא יבש מדי. במידת הצורך, יש להוסיף 1/4 כוס מים רותחים, לסגור את הדלעת ולהמשיך לאפות עוד חצי שעה. (אני אוהבת להשחים את הדלעת מבחוץ, ולכן, אני מוסיפה לפעמים, בסוף האפיה 10 דקות ללא העטיפה).

כשהדלעת רכה והמלית מוכנה, מוציאים מהתנור ומגישים לשולחן. אוחחח כמה חגיגית ומהודרת הדלעת הממולאת הזו, וכמה טעימה!

דלורית ממולאת בכל טוב

הערות:

  • אם לא מוצאים דלעת פאם, ניתן להכין את המתכון גם עם דלועים אחרים: דלורית, דלעת יפנית או דלעת ערמונים ואז מתקבלות מנות אישיות אלגנטיות ואידאליות לאירוח. (כמות המילוי תספיק ל-6 יחידות כאלו)
  • כמו כן, ניתן להכין את המתכון עם סוגי אורז שונים, אך יש לקחת בחשבון שכמות הנוזלים וזמן האפייה עלולים להשתנות בהתאם. ניסיתם? תעדכנו אותי בפרטים ואוסיף לפוסט עם קרדיט, כמובן.
  • אם בוחרים להכין דלעת ממולאת בשלמותה עם אורז מלא, יש לבשלו ב- 3 כוסות מים במשך 10-12 דקות בשלב הראשוני ורק אז לצרף אותו למלית.
  • בנוסף לכך, ניתן להוסיף למלית גם 1/2 כוס שבבי סויה, זה מוסיף המון חלבון ומשתלב היטב בטעם ובמרקם. לפני הוספת השבבים למלית יש להשרותם במים רותחים כ-20 דקות, לסנן ולסחוט. כמות השבבים הרטובים למלית הוא בערך 1 כוס.
  • עוד מתכוני דלעת שבטח תאהבו:  תבשיל דלעת בקינמון    מרק כתום מושלם    ירקות בתנור    מרק עדשים וירקות שורש בתיבול הודי

אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.

תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. אהבתם? הכנתם? שתפו אותי ואל תשכחו לתייג: @orlycohen אני כל כך שמחה לראות את היצירות שלכם. אתם מוזמנים, כמובן, גם לעקוב אחרי באינסטגרם צבעוני וטעים שם.

רוצים לא לפספס מתכונים שלי? אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית העמוד ואני אדאג שתקבלו עדכון בכל פעם שאפרסם מתכון חדש.

בתיאבון!
חיים וטעים!

10 תגובות

  1. שרון 09/07/2019 בשעה 13:36

    נראה מדהים!!!

  2. חיים וטעים 09/07/2019 בשעה 13:59

    תודה מותק ?

  3. יעל 31/05/2020 בשעה 13:46

    יצא מעולה.

  4. חיים וטעים 31/05/2020 בשעה 14:01

    יששששש!
    שמחה מאד לקרוא

  5. דנה 17/09/2020 בשעה 00:43

    נראה מעולה!!
    האם את אופה באפייה רגילה (סטאטית) או טורבו?

  6. חיים וטעים 17/09/2020 בשעה 06:29

    תודה דנה.
    אני אופה בטורבו

  7. דניאלה 17/04/2024 בשעה 20:26

    איזו דלעת שוקלת 600 גרם?
    אני מכירה דלעות ממש ענקיות וכבדות

  8. חיים וטעים 17/04/2024 בשעה 20:30

    דלעת יפנית או דלעת פאם. זו דלעת כתומה. לא הדלעת הענקית שהיא בהירה.

  9. אריאלה 30/09/2024 בשעה 10:13

    לגבי הרוטב שבו אופים את הדלעות, זה רק מים מתובלים?

  10. חיים וטעים 30/09/2024 בשעה 10:22

    אין צורך ברוטב לאפיית הדלעות. רק לסגור אותן כמו שמוסבר והן מתבשלות / נאפות מהאדים שנוצרים בפנים.

השאר תגובה