סלט מלפפונים וטופו הוא מסוג הסלטים, המהווים ארוחה בפני עצמה. בסלט הזה יש מגוון מרקמים שיוצרים חגיגה בפה: הרעננות והפריכות של המלפפונים מול הרכות של הטופו. הסלט הזה הוא שילוב של חם וקר בביס אחד, ואת הכל מאחד רוטב טחינה מופלא, בסגנון אסייתי, שמתאים לעוד מגוון גדול של שימושים, כגון: ספרינגרולס, דים סאם כך שכדאי לשמור את המתכון במקום נגיש. אגב, מה המקבילה של "גזור ושמור" בעידן הדיגיטלי?
הסלט הזה הוא הגרסה הטבעונית שלי לסלט מלפפונים ועוף שמגישים במסעדות אסייתיות ומוכר לי כבר שנים רבות מהאוכל הסיני של ישראל אהרוני שמהווה בשבילי השראה ענקית!
סלט מלפפונים וטופו
המרכיבים ל- 2 מנות ארוחה או 4 מנות ראשונות:
סלט:
- 4 מלפפונים צרים וארוכים חצויים לאורך וחתוכים לסהרונים דקים
- 1 חבילת טופו חתוכה לקוביות בגודל ביס + 2 כפות סויה
- 1 כוס גרגרי תירס טריים שגולפו מהקלח בעזרת סכין (בזהירות!) אפשר גם קפוא שהופשר כמה דקות במסננת
- 2 פלפלונים צבעוניים פרוסים (אני השתמשתי בסוויט בייט, אבל אפשר גם חצי פלפל גדול קצוץ. אפשר לשלב גם פלפל חריף)
- 3 גבעולי בצל ירוק פרוסים לטבעות דקות
- חופן עגבניות שרי חצויות לאורכן
- 1-2 כפות שומשום מלא
רוטב טחינה אסייתי:
- 1/2 כוס טחינה גולמית טובה – אני השתמשתי בטחינה היילה* הסבר על יתרונותיה בהמשך.
- 2 כפות סויה (או תמרי ללא גלוטן)
- פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק (אפשר פחות)
- 1 כפית שמן שומשום
- 3 כפות חומץ אורז (אמיתי, ללא גלוטן)
- 2 כפות מיץ לימון
- 2 כפות ג'ינג'ר קצוץ דק
- 1/2 כוס מים קרים
אופן ההכנה:
- לערבב את קוביות הטופו עם 2 כפות סויה ולהניח בצד ל-15-30 דקות. בזמן הזה נחתוך את הירקות.
- לשים בקערת ערבוב את כל מרכיבי הסלט, למעט הטופו. לערבב בעדינות.
- לצלות / לטגן את קוביות הטופו במעט שמן כך שיקבלו קצת צבע מכל הצדדים.
- להוסיף את הטופו לסלט ולערבב.
- לערבב את כל מרכיבי הרוטב בעזרת מטרפה או באמצעות שייקר (או כל צנצנת בעלת מכסה שיש בבית).
- לצקת 1/4 מהרוטב לצלחת ההגשה לכיסוי התחתית. את יתרת הרוטב למזוג לסלט ולערבב.
- להעביר את הסלט לצלחת ההגשה.
הערות וגיוונים:
- *טחינה היילה היא טחינה שמיוצרת באתיופיה ושיטת הייצור שלה שומרת על מרב הערכים התזונתיים והטעם המתקתק של גרגרי השומשום בזכות תהליך ייבוש באוויר חם שמדמה קלייה, אך מתבצע בטמפרטורה נמוכה יותר. הטחינה טעימה בטירוף ואפשר לאכול אותה גולמית, עם כפית, ישר מהצנצנת. בנוסף ראיתי בתווית האחורית של המוצר שהיא אינה מכילה נתרן(!) ובעלת תכולת סידן ואשלגן גבוהה (בהשוואה לטחינה אחרת שאינה מלאה). הטחינה נמכרת בצנצנת זכוכית שמאפשרת שימוש חוזר.
- אפשר לגוון את סוגי הירקות בסלט בהתאם לעונת השנה, למצאי שיש לכם בבית ולפי הטעם האישי.
- ניתן להכין את הטופו גם בתנור.
- אם אוהבים שום, ניתן להוסיף שום כתוש לרוטב. אני מכינה בלי.
- ניתן לעטר את הסלט בעלי כוסברה רעננים ושומשום קלוי.
אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
אני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה במתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה של כל פוסט, כדי שהכל יהיה ברור, שתכינו ושתצליחו, לכן, תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, אני מאד אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
כשקראתי את תחילת הכתבה וציינת טחינה אסייתית, ואני חובבת טחינה ואסייתי בכללי, סקרן אותי לראות אם כתבת מילה על הטחינה, ואכן ראיתי שכן, ושמחתי שציינת ללא נתרן, כל מה שנכנס לי לפה הוא ללא נתרן, אני מאד נגד נתרן – איפה שרק אפשר, מחפשת לחם ללא נתרן ב"נרות" , אשמח בכללי אם את נתקלת במוצרים ללא גלוטן בריאים, שתשתפי אותנו.
תודה על תגובתך המהירה, אילנה.
גם אני תמיד בודקת ערכי נתרן (שיהיה מה שפחות), ובכלל קוראת תוות אחורית עם הרכיבים והסימון התזונתי. אמנם לא ציינתי, אך הטחינה בעלת "התו הירוק" של מזון בריא.
לגבי לחם ללא נתרן, לא ראיתי כזה אף פעם, אם אתקל, אשתף כאן.