פטאייר הוא מאפה שמגיע אלינו מהמטבח הערבי, והוא טבעוני במקור כך שאין לנו צורך לטבען אותו. המאפה החמים הזה ומבוסס על בצק דק ובתוכו כמות נדיבה של מלית עשירה המורכבת מהמון ירוקים: מנגולד, תרד, קייל, זעתר טרי (מאד חשוב) ובצל. בגרסה הלא מסורתית שלנו, הוספנו גם עדשים ירוקות מונבטות לתוספת חלבון למאפים. מי שרוצה להיצמד לגרסת המקור, יכול להשמיט, אבל חבל, כי זה ממש יוצא טעים!
הבצק קל מאד להכנה ואפילו אינו דורש מיקסר ולמרות שהבצק מכיל בתוכו מעט שמרים (פחות מבצק שמרים רגיל) אין צורך להמתין ולהתפיח. פשוט מערבבים את הבצק ומתחילים למלא.
הפטאייר מתאים לארוחת בוקר, לנשנוש או כמנה ראשונה, ופתאום חשבתי שהוא מתאים גם לפורים כאזני המן מלוחים. הפטאייר עומד יפה בהקפאה. לפני ההגשה יש להפשיר ולחמם ב- 180 מעלות למשך 5-10 דקות.
פטאייר מאפה מהמטבח הערבי
המרכיבים:
למלית:
- 500 גרם עלים ירוקים שטופים, מנוגבים וקצוצים. אני ממליצה לשלב בין: מנגולד (חלק ירוק בלבד), תרד, זעתר טרי, קייל – לפי הטעם האישי.
- 2 בצלים קצוצים דק + החלק הלבן של המנגולד קצוץ
- 1 שן שום קצוצה
- 3 כפות שמן זית
- 3 כפות מיץ לימון
- 1/2 כפית סומק
- קורט מלח
- פתיתי צ’ילי גרוס לפי הטעם
- 1 כוס עדשים ירוקות שהושרו לילה קודם במים והונחו במסננת למשך כמה שעות ליצירת תחילת הנבטה. (אפשר להשתמש גם בעדשים קפואות משקית)
- 1 כף שיבולת שועל ( אופציונלי)
לבצק:
- 500 גרם קמח
- 2/3 כוס שמן זית
- 2/3 כוס מים פושרים
- 1/2 כף שמרים
- 1 כף סוכר
- 3/4 כף מלח
אופן ההכנה:
המלית:
- מאדים בשמן זית, בסוטאז' (סיר רחב ושטוח) את הבצל ואת החלק הלבן של המנגולד, עד לשקיפות.
- מוסיפים את כל הירוקים ומאדים עד שהם מתרככים, מומלץ לערבב מעת לעת.
- מוסיפים לסיר את העדשים הירוקות, מיץ הלימון והתבלינים ומבשלים יחד 5-7 דקות.
- אם נשארים מעט נוזלים בתחתית הסיר ניתן לסנן את התערובת או להוסיף פנימה שיבולת שועל שתספח אותם.
- מצננים את המלית ובינתיים מכינים את הבצק.
הבצק:
- מערבבים ולשים ידנית את כל מרכיבי הבצק עד לקבלת בצק גמיש ונעים לעבודה.
- מחלקים את הבצק ל-4 ומכסים במגבת לחה למניעת התייבשות.
- מרדדים כל חלק לעלה דק. קורצים עיגולים, מניחים כף מלית וסוגרים למשולשים. אפשר למרוח עליהם שמן זית לפני האפייה, אני וויתרתי.
- אופים ב-190-200 מעלות במשך 10-15 דקות בערך, עד שמזהיב.
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום.
יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
אני משקיעה זמן, אנרגיות והמון אהבה בכתיבה, בצילומים ובעריכה של כל פוסט. לכן, תגובות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה.
ספרו לי: אהבתם? הכנתם? שתפו אותי איך יצא לכם. זה מאד משמח אותי.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
[…] להמשך המתכון לחצו כאן […]
אורלי,
תודה על המתכון. נראה נהדר.
האם מדובר בשמרים יבשים או טריים?
תודה.
היי נטע,
שמחה שאהבת.
הכוונה לשמרים יבשים.
בהצלחה ?
הכנתי
הבצק יצא מעולה
יששששש! אלופה שאת! שמחה שנהנית ואהבת את המתכון
אפשר למלא במה שרוצים?
אפשר למלא גם במליות אחרות.
וואו אורלי זה מעולה! ממש עושה חשק להכין❣. עם איזו מליות נוספות זה הולך לדעתך? המשך יום נפלא יקירה??
היי חדווש,
תודה על המילים הטובות שמחממות את לבי בימים קרים אלו.
ניתן להכין עם כל מה שאת אוהבת:
דלעת מתובלת
בטטה וערמונים
מטבוחה
בהצלחה ???
הי אורלי, מבקשת למצוא בצק ללא שמרים יש לך רעיון,או שהכמות במתכון נחשבת כקטנה?
היי מירה,
כמות השמרים במתכון היא מחצית מהכמות הרגילה של שמרים בבצק שמרים של חלה או עוגה. אולם את יכולה לנסות ולהפחית אפילו מהכמות הזו לכמות של 1 כפית שמרים. בהצלחה
הכנתי ויצא נהדר. החלפתי את העדשים בקמח חומוס. תודה
איזה יופי של גיוון!
תודה על התגובה ששימחה אותי מאד
מחר מנסה להכין
בהצלחה ובתיאבון ??
נראה מעולה. ינוסה בקרוב. תודה רבה
תודה רבה ענת! שיהיה בהצלחה ובתיאבון ?
נראה מצויין, לאיזו כמות של מאפים המתכון?
20-25 תלוי בגודל
נראה טוב מאד – ניתן להפוך את הבצק כשלם לתבנית פאי? במקום כיסונים?
היי בינה, זה בצק שמרים אז אפשר רולדות. לא ניסיתי פאי.
היי אפשר להחליף לקמח עדשים / שקדים ?
בבצק המעטפת? לא ניסיתי ואני לא בקיאה בהכנת בצקים עם הקמחים האלו.
אם הכוונה למלית, במקום העדשים הירוקות, נראה לי שכן, אבל לא יודעת להגיד כמויות. צריך לנסות.
תודה רבה, נשמע טעים מאוד, רק צריך להשיג זעתר טרי:)
תודה רבה רחל. אפשר גם בלי זעתר. יוצא טעים מאד. אבל הטעם האותנטי כולל זעתר.
היי נטע,
יופי של מתכון. תודה.
החלפתי את העדשים בגרגרי חומוס מעט מרוסקים וכורכום.
יצא מושלם!
יופי של גיוון, נראה לי שגם אני אנסה
עם חומוס בפעם הבאה.
תודה שאהבת
אורלי
שאלה , העדשים המונבטות לא קשות מדי לאכילה ? או שמבשלים אותן ?
העדשים עוברות השרייה, הנבטה ובישול ביחד עם המלית.
בנוסף הן ממשיכות להתבשל בזמן שהמאפה בתנור. כך שהן לא יוצאות קשות