קיש בצל טבעוני

קיש בצל טבעוני

כבלוגרית ובשלנית טבעונית אני נתקלת רבות בשאלה: איך מכינים קיש או פשטידה טבעונית. כזאת שלא מתפרקת וניתן לחתוך ממנה פרוסות. ובכן התשובה נמצאת כאן בפוסט הזה:

  • מתכון לקיש בצל טבעוני עשיר בטעמים, יציב מאד, שניתן לפרוס ממנו מנות בלי שום קושי.
  • קיש טבעוני מושלם שניתן להכין לאירוח בלי פשרות הן בטעם והן במרקם וגם אוכלי כל עפים עליו, מניסיון! כלומר, אם לא תכריזו על כך, איש לא ירגיש שזה קיש טבעוני.
  • הקיש די פשוט להכנה ויש גם אפשרות לקיצור דרך (בסוף הפוסט).

מה ההבדל בין קיש לבין פשטידה ומהו בכלל פאי?

  • קיש בנוי מבסיס, המכונה "קלתית", כלומר תחתית בצק שלתוכה יוצקים את תערובת הירקות ואת הרוטב (המכונה גם רוטב רויאל).
  • פאי הוא למעשה הגרסה המתוקה של הקיש, שכן גם בפאי יש קלתית בצק, שאותה ממלאים במלית מתוקה כגון: פירות, שוקולד וקרמים שונים (בקרוב יעלו כאן מתכונים לפאי פקאן, פאי שוקולד, ופאי תפוחים).
    בקיצור: מאפה מלוח עם קלתית = קיש, מאפה מתוק עם קלתית = פאי.
  • פשטידה היא מאפה המורכב לרוב משכבה אחת של תערובת ירקות וחומרים נוספים הקושרים ביניהם, ללא בצק בתחתית. כלומר, יוצקים את הבלילה לתבנית ומכניסים לתנור.

על מה אני ממליצה?

למרות שהכנת בלילת הפשטידה קצרה יותר, כטבעונית, אני דווקא ממליצה על קיש. הסיבה היא שללא ביצים, קשה יותר לייצב את מרקם הפשטידה. לכן, כדי למנוע אכזבות ומפחי נפש, אני ממליצה להכין קיש כי תחתית הבצק מסייעת לנו לייצוב המאפה.

לגבי המלית, הסוד הוא כמובן בבלילה (רוטב רויאל) שמהווה את החומר הקושר בין הירקות. אז אחרי ניסיונות רבים של בלילות בהרכבים שונים ומגוון ירקות, יש לי חדשות טובות: מתכון לקיש בצל טבעוני מושלם!

  • טעים – מבחינתי זה הדבר החשוב ביותר.
  • יציב – זה אתגר לא קטן כשמדובר במאפה בלי ביצים.
  • מפתה במראהו – כי קודם כל אוכלים עם העיניים.
  • ולא פחות חשוב – שלא מרגישים בו שום פשרה, כך שאפילו "אוכלי כל" יתאהבו בו.
  • הכנתי את הקיש בחודשים האחרונים המון פעמים, בתבניות שונות, ואפילו בתבניות פאי אישיות ובמחבת שקשוקה, מה שנותן למאפה מראה של קיש ממסעדה ומתקבל בהתפעלות.
  • המתכון בשיתוף אלפרו Alpro_il#

קיש בצל טבעוני 2

קיש בצל טבעוני

המרכיבים לתבנית עגולה קוטר 26

בסיס הקיש

  • 2 כוסות קמח מנופה
  • 1/2 כוס שמן זית ישראלי איכותי או שמן זרעי ענבים
  • 1/2 כוס מים פושרים
  • חצי כפית מלח

מלית

  • 3 בצלים פרוסים
  • 2 כרישות פרוסות לעיגולים דקים
  • 1 שן שום כתושה
  • 1 כף קמח (לפי בחירה: קמח מלא, קורנפלור או קמח טפיוקה)
  • 2 כפות קמח עדשים (או חומוס)
  • מלח לפי הטעם
  • פלפל גרוס
  • 1 כפית סוכר לאיזון טעמים (לא חובה, אני לא השתמשתי)
  • 1 כף שמרי בירה
  • קורט אגוז מוסקט

רוטב רויאל קשיו

  • 1 כוס קשיו טבעי שהושרה במים חמימים כשעה
  • מיכל אלפרו סויה לבישול 4.7% שומן (מי שנמנע מסויה, יכול להשתמש באלפרו קוויזין על בסיס אורז 8% שומן)
  • 1 כף קמח טפיוקה או קורנפלור
  • כפית שמרי בירה
  • קורט מלח ופלפל גרוס דק

אופציונלי

  • כף שומשום מלא

קיש בצל טבעוני פרוסה

אופן ההכנה:

בסיס הקיש

מערבבים את כל המרכיבים בעזרת כף או בידיים, עד שמתקבל בצק אחיד (הוא קצת שמנוני). עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה, מוציאים, מרדדים בין 2 ניירות אפייה, מניחים בתבנית, מהדקים היטב לבסיס ולדפנות, מחוררים את הבסיס בעזרת מזלג (למניעת תפיחה) ואופים בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות, 12-13 דקות. הבצק צריך להיות זהבהב ולא יותר מזה! מצננים לטמפ’ החדר.

מלית

מאדים 4-5 דקות את הבצלים במעט שמן זית. כשהם שקופים מוסיפים את טבעות הכרישה וממשיכים לאדות עוד מספר דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את השום ומערבבים עוד חצי דקה. ממשיכים לאדות עוד כ- 10 דקות עד שהכל רך וזהוב. מוסיפים 1 כף קמח לפי בחירתנו + 2 כפות קמח עדשים (או חומוס), מלח, פלפל, שמרי בירה, מעט אגוז מוסקט מגורר ומסירים מהאש. מניחים להצטנן מעט.

רוטב רויאל קשיו

מסננים את הקשיו וטוחנים את כל מרכיבי הרויאל במעבד מזון. מתקבל רוטב סמיך. אם הרוטב סמיך מדי, ניתן להוסיף 1-2 כפות מים.

הרכבת הקיש

מניחים את מלית הבצלים מעל הבצק ומפזרים אותה באופן אחיד. יוצקים מעל את רוטב הרויאל כך שיכסה את כל המלית. בשלב זה ניתן לזרות על הקיש מעט שומשום מלא (לא חובה, אני פיזרתי על חצי קיש בלבד). אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כחצי שעה עד שהקיש מתייצב ומזהיב . מוציאים מהתנור. כעת, חשוב מאד להמתין עד שהקיש יצטנן לטמפ’ החדר ורק אז לפרוס אותו.

גיוונים וקיצורי דרך של חיים וטעים – קיש בצל טבעוני:

  • הקיש מתייצב מאד במקרר. לכן אני ממליצה להכין אותו יום מראש, להכניס למקרר ולמחרת לחמם מעט בתנור חם ולפרוס בגאווה לפרוסות יפות, אחידות ויציבות.
  • הקיש נשמר במקרר 3-4 ימים, והוא טעים מאד אחרי חימום בתנור (לא במיקרוגל). ששש… אל תגלו, אבל זה טעים אפילו קר.
  • קיצור דרך: ניתן להשתמש בבצק פריך קנוי אותו מניחים בתבנית וממשיכים כמוסבר למעלה.
  • אפשר להכין את הקיש מבצל יבש בלבד. במקרה זה תזדקקו ל- 5 בצלים.
  • בטח תרצו גם קיש פטריות קוצר מחמאות.
  • אם רוצים רוטב רויאל במרקם חלק יותר, ניתן לטחון הכל בבלנדר חזק.
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב. לכן, תגובות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה.

ספרו לי: אהבתם? הכנתם? שתפו אותי איך יצא לכם. זה מאד ישמח אותי. אתם מעלים תמונה? תייגו אותי באינסטגרם ובואו לעקוב אחרי. מבטיחה שצבעוני, טעים ושמח שם.

אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.

בתיאבון!
חיים וטעים!

44 תגובות

  1. דבי 31/05/2019 בשעה 06:57

    ניראה מושלם.
    האם ניתן לגוון ולשים ירקות אחרים? למשל בטטה במקום הבצל?

  2. חיים וטעים 31/05/2019 בשעה 08:18

    היי,
    אני ניסיתי עם פטריות וגם עם מנגולד וזה יוצא מעולה.
    לגבי בטטה, נראה לי שכן, לא ניסיתי עדיין. יש לאפות פרוסות או קוביות בתנור ורק אז להרכיב את הקיש

  3. דוכי 22/02/2020 בשעה 15:26

    היי אורלי ?
    שמח לבשר שהכנתי קיש בצל על בסיס המתכון שלך ויצא מ ו ש ל ם !!
    ודאי תשאלי למה אני לא כותב "כמו במתכון"; ובכן – עשיתי מעט שינויים: חצי מכמות השמן בקלתית החלפתי בשמן קוקוס (בגלל שהוא שמן נוקשה הוא נותן פריכות טובה יותר לדעתי). גם ברוטב שיניתי – החלפתי את הקשיו והאלפרו בקרם קוקוס, שנותן רוטב חלק יותר אך עם זאת סמיך דיו.
    אסכם בכך שעד היום אפיתי בעיקר מתוק (עוגיות ועוגות) ובזכות הקיש הנפלא הזה נפתח לי התיאבון להכנת קישים נוספים ומאפים מסוגו.
    תודה רבה!

  4. חיים וטעים 22/02/2020 בשעה 16:55

    תודה על המילים החמות והמרגשות, דוכי.
    שמחה לקרוא שבזכות המתכון הזה נפתח לך התיאבון לקישים ומאפים מלוחים נוספים. בהצלחה!

  5. מרים 20/05/2020 בשעה 16:24

    נראה מושלם! אני מחפשת מתכון לרויאל בלי קשיו, כי יש לי חבר טוב (טבעוני כמובן) שאלרגי לקשיו ברמת סכנת חיים. אז את רוב המאפים הכיפיים שיש היום הוא לא יכול לאכול. יש לך רעיון מה אפשר לנסות?

  6. חיים וטעים 20/05/2020 בשעה 17:20

    תודה מרים!
    אם הוא לא רגיש לשקדים, תוכלי להחליף את הקשיו בשקדים. אם הוא רגיש לכל סוגי האגוזים, את יכולה להשתמש בגבינת סויה או יוגורט סויה. בהצלחה!

  7. איילה 01/07/2020 בשעה 17:55

    שלום.
    האם אני יכולה לוותר על שמרי בירה ?

  8. חיים וטעים 01/07/2020 בשעה 18:10

    אפשר

  9. אפרת שוב 31/07/2020 בשעה 10:54

    היי אורלי! ?
    תודה על המתכון!
    הבצק – ממליצה לשים את שמן הזית לחצי שעה במקפיא לפני העבודה איתו, ככה הבצק יוצא לי נוח יותר לעבודה.
    הטיפ על הרידוד בין שני ניירות אפייה – אדיר! אימצתי בחום.
    אחר כך אני שמה אותו ישר בתבנית, עם הנייר. מסירה את הנייר העליון ומסדרת יפה את השוליים וגוזרת שאריות נייר, והופה! חוסך לי מלא עבודה לסדר בתבנית ולנקות אותה אחר כך. לא הייתי חושבת על זה אם לא היה לי הטיפ שלך.

  10. חיים וטעים 31/07/2020 בשעה 11:00

    היי אפרת,
    תודה על הטיפ לגבי שמן הזית.
    שמחה שאהבת את הטיפ של הרידוד. זו הכוונה, להניח עם הנייר בתבנית.
    ??? ???

  11. מרין מסיקה 16/09/2020 בשעה 13:57

    אשמח לקבל עדכונים במייל

  12. חיים וטעים 16/09/2020 בשעה 15:05

    איזה כיף! מצרפת אותך לרשימת התפוצה של הבלוג.
    וכדי שלא תפספסי, הנה לקט מתכונים לראש השנה

  13. ענת אלסון 20/09/2020 בשעה 12:51

    היי,
    אם אין לי קמח עדשים בבית, אפשר להשתמש במקום בקמח כוסמין?

  14. חיים וטעים 20/09/2020 בשעה 13:03

    היי ענת,
    אפשר לטחון עדשים כתומות במטחנת קפה או בלנדר חזק. אפשר להשתמש בקמח קטניות אחר (כגון חומוס), לא ניסיתי קמח כוסמין. את מוזמנת לנסות ואם יוצא טוב, אני אוסיף את זה לבלוג ואתן לך קרדיט על כך ?

  15. ענת אלסון 20/09/2020 בשעה 16:28

    על הכיפאק. אנסה ואעדכן

  16. ענת תורגמן 27/11/2020 בשעה 10:03

    ניתן להחליף את הקמח בקלתית לקמח מלא?

  17. חיים וטעים 27/11/2020 בשעה 11:24

    אני מעריכה שכן. לא ניסיתי. יתכן ותצטרכי עוד טיפונת נוזלים כי הקמח המלא ״יבש״ יותר

  18. חגית ברגמן 21/12/2020 בשעה 00:26

    הי! ניראה מתכון נהדר
    אשמח לקבל ממך עוד מתכונים
    תודה רבה!
    חגית

  19. אטרין 03/02/2021 בשעה 12:07

    האמת דנכנסתי לאינטרנט למצוא מתכון לבצק, מלית כבר הכנתי (תרד מנגולד וגבינת קשיו ביתית),
    הכנתי את הבצק עם שינוים קלים- 2 כוסות קמח כוסמין, 1/4 כוס שמן קנולה 1/4, כוס שמן זית, 1/2 כוס מים ומלח ויצא נדיר!!!!
    הספיק לי אפילו לקיש נוסף אז אילתרתי גם קיש בטטה אלוהי!
    תודה רבה

  20. חיים וטעים 03/02/2021 בשעה 12:18

    איזה כיף לקרוא!
    המתכון הוא לא תורה מסיני, אלא נותן כיוון, השראה, ואת לקחת אותו בדיוק למקום המתאים לך. יופי של גיוונים.

  21. נילי בילואר 24/02/2021 בשעה 09:40

    דייקתי מאד במתכון, (חשש של מתחילים) ויצא טעים. חוסל ברגע שיצא מהמקרר…. תודה

  22. חיים וטעים 24/02/2021 בשעה 09:41

    איזו אלופה את נילי ???

  23. מילי מדרר 11/03/2021 בשעה 19:53

    טוב מאד

  24. חיים וטעים 11/03/2021 בשעה 21:17

    תודה מילי ??

  25. יעל 11/05/2021 בשעה 10:25

    האם ניתן להכין מראש ולהקפיא?

  26. חיים וטעים 11/05/2021 בשעה 11:41

    היי יעל,
    לא ניסיתי להקפיא את הקיש.
    מה שאפשר בטוח זה להקפיא את הבצק אחרי האפייה ובנפרד את תערובת המלית בקופסא סגורה.
    את הרכבת המנה כולל רוטב הרויאל הייתי מכינה יום לפני ההגשה.

  27. שושי גז 20/05/2021 בשעה 14:50

    ואוו..הקיש בצל .יצא מעולה!!!
    אשמח לעוד מתכונים
    מירב תודות

  28. חיים וטעים 20/05/2021 בשעה 15:16

    תודה על התגובה המהממת! שמחה מאד שאהבת. את מוזמנת לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק של הבלוג: https://www.facebook.com/Haim.v.Taim

  29. עליזה פרנס 15/07/2021 בשעה 18:28

    ברוקולי ילך? עם תרד ובצל?

  30. חיים וטעים 15/07/2021 בשעה 18:33

    נשמע מעניין מאד. רק לחלוט את הברוקולי והתרד מראש.
    שתפי איך יצא.

  31. עליזה 15/07/2021 בשעה 21:31

    נראה יפה ומוצק , למרות שהשכבה העליונה קצת בהירה לבנה מידי.
    לגבי הטעם- יוגש מחר בערב ונראה…
    מאמינה שיצא מעולה. צילמתי אבל אין לי דרך להעלות את התמונה.

  32. חיים וטעים 15/07/2021 בשעה 21:42

    שמחה שיצא טוב. אני בטוחה שגם טעים.
    מוזמנת לשלוח לי את התמונה למייל הזה haim.v.taim@gmail.com

  33. בתיה קריגר 26/05/2022 בשעה 01:14

    נראה ממש טוב אנסה ואעדכן שאלה אם משתמשים בבצק פריך קנוי האם צריך לאפות אותו קצת לפני ששמים את המילוי?

  34. חיים וטעים 26/05/2022 בשעה 04:47

    היי בתיה,
    כן, גם אותו צריך לאפות כמו שמוסבר בפוסט.

  35. בתיה קריטנברג 07/11/2022 בשעה 22:18

    הכנתי עכשו. עוד לפני שנכנס לתנור נראה מושלם! לפי הרכיבים אפשר לנחש שגם טעים מאוד.
    תודה רבה רבה אורלי על המתכון

  36. חיים וטעים 08/11/2022 בשעה 11:05

    אני מאד שמחה לקרוא את תגובתך החמה ובמרגשת, בתיה.
    שיהיה בתיאבון!

  37. עדי 24/05/2023 בשעה 21:29

    היי מקסימה, תודה רבה על המתכונים המדהימים!
    רציתי בבקשה לדעת מה אני עושה במידה ואין לי קמח חומוס או קמח עדשים, באיזה תחליף אוכל להשתמש?
    תודה וחג שמח ❤️

  38. חיים וטעים 24/05/2023 בשעה 21:39

    קמח עדשים ניתן להכין בקלות ע״י טחינת עדשים כתומות במטחנת תבלינים.
    אני מאמינה שאפשר להכין גם עם קמח רגיל. במקרה כזה, חשוב מאד להכניס את הקיש למקרר להתייצבות ולחמם לקראת ההגשה. בהצלחה

  39. קלרה קרון 14/07/2023 בשעה 16:50

    איזה יופי של מתכון, תודה רבה.
    clarakron1973@gmail.com

  40. חיים וטעים 14/07/2023 בשעה 19:56

    תודה רבה קלרה

  41. יעל 28/09/2023 בשעה 09:48

    היי 🙂 מנסה את מזלי לקבל תשובה מהירה כי בעוד כמה שעות אני כבר צריכה להכין את הקיש.
    השמנת לבישול של אלפרו שיש לי, היא עם 14% שומן. האם יש שינויים אחרים שאני אצטרך לעשות בגלל זה?

  42. חיים וטעים 28/09/2023 בשעה 10:22

    אין בעיה להשתמש בזה.

  43. ליאורה מקמל 09/06/2024 בשעה 15:32

    נראה בלוג שווה ביותר. אשמח להירשם לרשימת התפוצה
    ליאורה

  44. חיים וטעים 09/06/2024 בשעה 15:37

    תודה רבה ליאורה. מוסיפה אותך לרשימת התפוצה

השאר תגובה