לכבוד החורף, ורגל יום הולדתי הכנתי תבשיל קדירה צמחוני עשיר עם ירקות שורש ויין, בסגנון ביף בורגיניון. התבשיל מתאים גם למי שרוצה להפחית בצריכת מוצרים מן החי לצמחונים ולטבעונים.
אצלנו במשפחה יש מסורת, כל מי שחוגג יום הולדת בוחר את סגנון ארוחת השבת שלנו. ככה יוצא לנו לגוון את הארוחות שלנו על פני השנה: איטלקי, הודי, קוריאני, סושי ועוד. הפעם (ב-8.10) הגיע תורי. לאחר שבשנה שעברה פשוט דילגתי על התאריך, מסיבות מובנות, אפילו שכחתי שזו יום הולדתי מרוב הלם. גם השנה, אחרי הטקסים וההצפה של הכל, לא יכולתי לחשוב על יומולדת, כשיש כאלו ש"חוגגים" במנהרות. עם זאת, לאחר התלבטויות משפחתיות, והרצון להמשיך לחיות ולנהל שגרת חיים, החלטנו לציין את המאורע. משכך, בחרתי במנה קלאסית מהמטבח הצרפתי, שקיימת כבר מימי הביניים בגרסאות שונות. אוכל צרפתי היה אהוב עלי מאד בצעירותי, אך נאלצתי לוותר עליו עם המעבר לטבעונות לפני למעלה מ-10 שנים.
הפעם הייתי נחושה לנסות, כי ממש התגעגעתי ורציני קצת נחמה לנפש. לכן, למרות שאני ממש ממעטת להשתמש במזון מעובד (טופו ויובה נחשב עיבוד מסורתי מינימלי וזה בסדר גמור), לחרוג מכך מדי פעם זה לא נורא בעיני. הכל שאלה של מינונים בחיים. לא ככה?
לטובת המנה הזו השתמשתי בסטייק של רידיפיין מיט המבוסס על שילוב חלבונים מהצומח, (ואיננו מכיל בשר) שיצא לשוק לפני כמה חודשים. מסתבר שהוא טעים ממש, והמרקם שלו וואו. חשוב לי לציין שהמוצר די יקר, ושילמתי עליו מחיר מלא 41.90 ש"ח לחבילה של 2 יחידות, ולקדרה הזו השתמשתי ב- 3 חבלות. גם היין לא זול, אך מתקבלת ארוחה טעימה וקסומה שצריך ליידה רק פירה פשוט או פסטה בשרנית ואנחנו בצרפת בלי לצאת מהבית.
תבשיל קדירה ויין עם ירקות בטעם עמוק, הוא מנה בבישול ארוך, המצריך קצת התעסקות בהתחלה אך אח"כ נאפה בתנור כ- 3 שעות בלי צורך בהתערבות.
תבשיל קדירה צמחוני בסגנון בורגיניון
המרכיבים ל 8-10 מנות
- 10 בצלי שאלוט
- 5-6 שיני שום שלמות (אני השתמשתי בפניני שום עגולות כמו בתמונה בהמשך)
- 3 גבעולי סלרי חתוכים קטן
- 3 גזרים חתוכים לטבעות
- 200 גרם ערמונים קלופים (2 שקיות)
- 6 פטריות שיטאקי או פורצ'יני מיובשות מושרות במים רותחים בערך שעה (אפשר גם פורטובלו טריות אך הטעם של המיובשות עמוק יותר)
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 1/4 כפית נוזל עישון, לא חובה
- 1 כף אבקת פטריות (אני טוחנת פורצ׳יני מיובשות). לא חובה אבל מוסיף
- כפית מלח ופלפל גרוס בנדיבות
- 3 ענפי טימין
- 2 עלי דפנה
- 5 פלפל אנגלי
- 1/2 כוס יובה בצורת כנפיים להשרות לסנן ולסחוט.
- 3 חבילות סטייק פלאנק של רידיפיין מיט סהכ 6 חתיכות, מופשרות לפי הוראות היצרן, אל חשש המוצר טבעוני
- 1/4 כוס שמן זית
- 2 כפות קמח (אפשר קמח שבולת שועל)
- 3 כוסות יין אדום יבש ( חשוב שיהיה יין טוב וטעים, אך אין צןרך לדעתי לקנות ביותר מ-40₪ בכל סופר)
- 3-4 כוסות נוזלים, ציר ירקות, מים (כולל את מי השריית הפטריות שמוסיפים המון טעם)
- 1-2 כפות סויה
אופן הכנת תבשיל קדירה צמחוני בורגיניון
- נתחיל מהיובה: אחרי שהשרינו אותה, סינננו וסחטנו מעט, נחתוך כל חתיכה לפיסות קטנות.
- נחמם מחבת בעלת שוליים גבוהים, נוסיף 3 כפות שמן זית ופפריקה ונטגן את היובה עד שהיא שחומה. אפשרבשלב זה להוסיף 1/4 כפית נוזל עישון, אך לא הכרחי. נוציא לקערה.
- נחתוך את נתחי הסטייק ל- 4 חתיכות ונצלה במחבת מכל הצדדים עם 1-2 כפות שמן. נוציא לקערה.
- נכניס לאותה מחבת בצלי שאלוט, שום, גזר וסלרי ונטגן אותם במעט שמן, תוך כדי ערבוב עד שהירקות מתרככים מעט.
- נפזר מעל את הקמח ונערבב עד שהוא מצפה את הירקות ומתאחד עם שומן שבמחבת וכך שנוצרת מעין רביכה.
- נחזיר את פיסות היובה המטוגנות ואת נתחי הסטייק הצמחי למחבת.
- ננסנן ונחתוך את הפטריות ונוסיף אותן למחבת יחד עם הערמונים.
- נוסיף יין ונערבב, נשמע טססססס. אני כל כך אוהבת את הצליל של מגע היין במחבת. כל האלכוהול מתאדה.
- נפזר את התבלינים, אבקת הפטריות, הסויה ושאר הנוזלים כך שיכסו כמעט את כל תכולת הקדירה.
- נכסה את המנה במכסה. אם המכסה לא הדוק, נשים מעל המנה נייר אפייה ונסגור את המכסה.
- נכניס את הקדירה לתנור שחומם מראש ל- 170 מעלות למשך 3 שעות.
- ממליצה לבדוק אחרי שעה וחצי ולוודא שלא חסר מים, ואם חסר להוסיף 1/2 כוס מים רותחים ולהמשיך לאפות מכוסה.
- הכי קלאסי זה להגיש עם פירה, אך ניתן גם עם אורז, קינואה או כל דגן אחר.
הערות וטיפים לתבשיל קדירה צמחוני בסגנון בורגיניון
- אפשר להשתמש גם ביין לבן יבש. רק לא ביין מתוק לקידוש.
- ניתן להכין עם כל סוג של פטריות שיש לכם בבית, גם שמפיניון ופורטובלו, אבל לא לוותר על המיובשות שכן הן נותנות טעם עמוק.
- בא לכם להוסיף שורשים נוספים? לכו על זה: ארטישוק ירושלמי, תפוחי אדמה, שורש סלרי חתוך גס ועוד.
- תבשילי קדירה נוספים שבטח תאהבו: קארי אפוי בתנור עם המון ירקות וגרגרי חומוס שמכינים בקלות בשיטת "שגר ושכח", קארי של חומוס וסלק בטעם אדמתי מתקתק שאני מאוהבת בו, או מאפה אורז עם פטריות וערמונים בתנור בלי לטגן בצל, מעדן ממש.
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אלי לבלוג מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב. לכן, תגובות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה.
אהבתם? הכנתם? שתפו אותי איך יצא לכם. זה מאד ישמח אותי. אתם מעלים תמונה? תייגו אותי באינסטגרם ובואו לעקוב אחרי. מבטיחה שצבעוני, טעים ושמח שם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
נראה מעולה!
תודה! זה גם טעים בטירוף. תכיני.
מתכון מלהיב. שווה לנסות. תודה.
תכיני, בהצלחה ובתיאבון