/, מרקים/מרק צח טבעוני
Print Friendly, PDF & Email

מרק צח טבעוני

Print Friendly, PDF & Email
אין על מרק צח, צלול, בצבע זהב, שבושל מהרבה ירקות ועשבי תיבול טריים. כזה שמפיץ ריח נפלא בכל הבית ומקבץ את בני המשפחה אל שולחן האוכל.
סבתא שלי היתה מקרבת את הראש לצלחת ושואפת אליה את אדי המרק. ״פרפום״ (כלומר בושם) היא נהגה לומר תוך כדי נשימה לרווחה.
.
אצלי מרק צח תמיד עושה שמחה בלב, כי זה מחזיר אותי הביתה, לילדות, לזכרונות, לגעגועים לתקופה אחרת, לאהובים שכבר אינם ובמיוחד לאבא.
.
מרק צח טבעוני, עשיר ובעל טעמים עמוקים הוא המרק שלי לתקופת החגים. הוא מסמל עבורי משפחתיות, אחדות ומסורת, ומשקף את מה שחשוב לי בחיים. השנה, 2020, תש”פ, הרגשתי זאת יותר מתמיד. בפסח נוכחתי לדעת שדבר פעוט כל כך כמו לאכול מרק, עם המשפחה שלי, סביב שולחן אחד, זה לא עניין טריוויאלי, ולמעשה בלתי אפשרי היות והטיסות ארצה בוטלו, כך שבתי ומשפחתה נותרו רחוקים מאיתנו. את ליל הסדר עשינו בזום (עם המון ניתוקים, והרבה סבלנות), ואני מודה על האופציה הזו, המסייעת להרגיש יחד למרות הריחוק הפיזי. לצערי, עקב המצב, גם את ראש השנה נחגוג כל אחד בביתו. אני מקווה שהמרק הזה יתן לכולם תחושת חג וריח של בית.
.
מרק צח בסגנון מרק פו
בתמונה: מרק צח טבעוני אותו תיבלתי בסגנון “מרק פו” והגשתי עם טופו, נודלס וירוקים

מרק צח טבעוני 

המרכיבים לסיר מרק גדול של חג:
  • 4-5 גזרים קלופים וחתוכים לטבעות דקות
  • 2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחתוכים לטבעות דקות
  • 1 שורש סלרי גדול (או 2 קטנים) קלופים וחתוכים לקוביות
  • 6-8 גבעולי סלרי + עלים – קצוצים
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 2-3 כרישות פרוסות לטבעות דקות
  • 2 קישואים פרוסים לטבעות
  • 1-2 כפות שמן זית
  • 1 כף חוואייג’ למרק (לא חובה אבל משדרג)
  • 2 עלי דפנה
  • 3 פלפל אנגלי
  • 1 חבילת פטרוזיליה קצוצה גס
  • 1 חבילת שמיר קצוץ גס
  • 1/2 חבילת כוסברה קצוצה גס (לא חובה)
  • 3 כפיות מלח (או לפי הטעם)
  • פלפל שחור גרוס (אני אוהבת הרבה)
אופן ההכנה:
  1. לחתוך את כל הירקות (למעט פטרוזיליה, שמיר וכוסברה) ולהכניס לסיר, כולל עלי הדפנה והפלפל האנגלי.
  2. למלא מים עד גובה הירקות ועוד 1-2 כוסות (תלוי בגודל הסיר שלכם).
  3. להוסיף כף שמן להביא לרתיחה.
  4. לבשל בסיר מכוסה, על להבה נמוכה, ברתיחה עדינה, בערך שעה. אחרי שעה הירקות יהיו מאד רכים (וסמרטוטיים) ומיצינו מהם את רוב הטעמים. לכבות את האש.
  5. להוסיף מלח ופלפל שחור גרוס ולערבב.
  6. להוסיף את עשבי התיבול: השמיר והפטרוזיליה (והכוסברה אם מחליטים להשתמש בה) ולסגור את המכסה לפחות ל-15 דקות ולאפשר למרק לספוג את טעמי העלים.
  7. לטעום ולתקן תיבול במידת הצורך.
  8. לסנן את המרק (לשמור את הירקות בנפרד ולהכין מהם קציצות קינואה או פשטידה) ולהכניס אותו למקרר. כדאי להכין את המרק יום יומיים לפני החג. טעמו משתפר.
  9. לפני ההגשה צריך להחליט האם מגישים את המרק עם ירקות ועלים ירוקים. אם מחליטים להגיש מרק עם ירקות יש לבשל במרק לפני ההגשה ירקות חדשים: טבעות מ- 2 גזרים, טבעות מ-1 כרישה, שמיר וסלרי.
  10. ניתן להגיש את המרק הצח עם אטריות דקות – לוקשן, טורטיות כוסמת פרוסות דק, קרפלך, קניידלך (או שקדי מרק למי שחייב🤣, וכיום יש גם כשר לפסח) .
מרק צח עם אטריות וירק
בתמונה: מרק צח טבעוני שהוגש עם טאריות דקות,  גזר, כרישה ועשבי תיבול 
.

טיפים וגיוונים למרק צח טבעוני:

  • אפשר להכין את המרק מראש (ואפילו עדיף) ולשמור עד יומיים בכלי אטום במקרר. מעבר ליומיים, אני ממליצה להקפיא את המרק ולהפשיר אותו לילה קודם במקרר.
  • כדי שהמרק יהיה צלול לא מומלץ להכניס פנימה ירקות עמילניים כמו תפוח אדמה.
  • אפשר להוסיף למרק גם פיסת שורש ג’ינג’ר, שורש כורכום, לפת, דלעת, אפונה, שעועית ירוקה ושומר.
  • לא מומלץ להוסיף עגבניות בגלל החמיצות ולא סלק בגלל הצבע.
  • אם נשאר מרק אחרי החג, אני נותנת לו טוויסט אסייתי עם חופן למון גראס, הרבה ג׳ינג׳ר מגורר, קליפת לימון או ליים, המון פלפל צ’ילי חריף וקצת סויה.
  • לקבלת מרק פו טבעוני (לו יוקדש לקראת החורף פוסט נפרד): להוסיף למרק בשלב הבישול שלל תבלינים ארומטיים: כוכב אניס, ציפורן, מקל קינמון, שורש גלנגל, עלי כפיר ליים, למון גראס ואצת קומבו. אחרי הבישול מסננים את כל הירקות החוצה ולמרק הצח מוסיפים בשלב ההגשה קוביות טופו, חצי בק-צ’וי חלוט, המון עלים ירוקים טריים (כגון: כוסברה, נענע), טבעות צ’ילי חריף, נבטים ונודלס. תענוג!

.

אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב. 

אני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה במתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה של כל פוסט, כדי שהכל יהיה ברור, שתכינו ושתצליחו  לכן, תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. שתפו אותי: הכנתם? איך יצא לכם? 

אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.

בתיאבון! 

חג שמח!

חיים וטעים!

כותב | 2020-10-20T10:12:43+03:00 ספטמבר 15th, 2020|חגים ואירועים, מרקים|0 תגובות

השאר תגובה