מרק צח זו מסורת
אין על מרק צח, צלול, בצבע זהב, שהוכן מהרבה ירקות ועשבי תיבול טריים. כזה שמפיץ ריח נפלא בכל הבית ומקבץ את בני המשפחה אל שולחן האוכל.
סבתא שלי ז"ל היתה מקרבת את הראש לצלחת ושואפת אליה את אדי המרק. ״פרפום״ (כלומר בושם) היא נהגה לומר תוך כדי נשימה לרווחה.
אצלי מרק צח תמיד עושה שמחה בלב, כי זה מחזיר אותי הביתה, לילדות, לזכרונות, לגעגועים לתקופה אחרת, לאהובים שכבר אינם ובמיוחד לאבא.
מרק צח צמחוני שהוא גם טבעוני, עשיר ובעל טעמים עמוקים הוא המרק שלי לתקופת החגים. הוא מסמל עבורי משפחתיות, אחדות ומסורת, ומשקף את מה שחשוב לי בחיים.
מרק ירקות צח טבעוני
המרכיבים לסיר ענק של מרק ירקות צח חגיגי:
- 4-5 גזרים קלופים וחתוכים לטבעות דקות
- 2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחתוכים לטבעות דקות
- 1 שורש סלרי גדול (או 2 קטנים) קלופים וחתוכים לקוביות
- 6-8 גבעולי סלרי + עלים – קצוצים
- 1 בצל גדול קצוץ
- 2-3 כרישות פרוסות לטבעות דקות
- 2 קישואים פרוסים לטבעות
- 1-2 כפות שמן זית
- 1 כף חוואייג' למרק (לא חובה אבל משדרג)
- 2 עלי דפנה
- 3 פלפל אנגלי
- 1 חבילת פטרוזיליה קצוצה גס
- 1 חבילת שמיר קצוץ גס
- 1/2 חבילת כוסברה קצוצה גס (לא חובה)
- 3 כפיות מלח (או לפי הטעם)
- פלפל שחור גרוס (אני אוהבת הרבה)
אופן ההכנה:
- לחתוך את כל הירקות (למעט פטרוזיליה, שמיר וכוסברה) ולהכניס לסיר, כולל עלי הדפנה והפלפל האנגלי.
- למלא מים עד גובה הירקות ועוד 1-2 כוסות (תלוי בגודל הסיר שלכם).
- להוסיף כף שמן להביא לרתיחה.
- לבשל בסיר מכוסה, על להבה נמוכה, ברתיחה עדינה, בערך שעה. אחרי שעה הירקות יהיו מאד רכים (וסמרטוטיים) ומיצינו מהם את רוב הטעמים. לכבות את האש.
- להוסיף מלח ופלפל שחור גרוס ולערבב.
- להוסיף את עשבי התיבול: השמיר והפטרוזיליה (והכוסברה אם מחליטים להשתמש בה) ולסגור את המכסה לפחות ל-15 דקות ולאפשר למרק לספוג את טעמי העלים.
- לטעום ולתקן תיבול במידת הצורך.
- לסנן את המרק (לשמור את הירקות בנפרד ולהכין מהם קציצות קינואה או פשטידה) ולהכניס אותו למקרר. כדאי להכין את המרק יום יומיים לפני החג. טעמו משתפר.
- לפני ההגשה צריך להחליט האם מגישים את המרק עם ירקות ועלים ירוקים. אם מחליטים להגיש מרק עם ירקות יש לבשל במרק לפני ההגשה ירקות חדשים: טבעות מ- 2 גזרים, טבעות מ-1 כרישה, שמיר וסלרי.
- ניתן להגיש את המרק הצח עם אטריות דקות – לוקשן, טורטיות כוסמת פרוסות דק, קרפלך, קניידלךקניידלך או שקדי מרק למי שחייב (כיום יש גם כשר לפסח) .
טיפים וגיוונים למרק צח טבעוני:
- אפשר להכין את מרק הירקות הצח מראש (ואפילו עדיף) ולשמור עד יומיים בכלי אטום במקרר. מעבר ליומיים, אני ממליצה להקפיא את המרק ולהפשיר אותו לילה קודם במקרר.
- כדי שהמרק יהיה צלול לא מומלץ להכניס פנימה ירקות עמילניים כמו תפוח אדמה.
- אפשר להוסיף למרק גם פיסת שורש ג'ינג'ר, שורש כורכום, לפת, דלעת, אפונה, שעועית ירוקה ושומר.
- לא מומלץ להוסיף עגבניות בגלל החמיצות ולא סלק בגלל הצבע.
- אם נשאר מרק אחרי החג, אני נותנת לו טוויסט אסייתי והופכת אותו למרק בסגנון ראמן עם חופן למון גראס, הרבה ג׳ינג׳ר מגורר, קליפת לימון או ליים, המון פלפל צ'ילי חריף וקצת סויה. מגישה עם טופו, פטריות ואטריות שמנמנות.
- לקבלת מרק פו טבעוני כמו בוייטנאם: להוסיף למרק שלל תבלינים ארומטיים: כוכב אניס, ציפורן, מקל קינמון, שורש גלנגל (לא חובה), עלי כפיר ליים, למון גראס ואצת קומבו. אחרי הבישול מסננים את כל הירקות החוצה ולמרק הצח מוסיפים בשלב ההגשה: קוביות טופו, חצי בק-צ'וי חלוט, המון עלים ירוקים טריים (כגון כוסברה, נענע, טבעות בצל ירוק), טבעות צ'ילי חריף, נבטים ונודלס. תענוג!
אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
שתפו אותי: הכנתם? איך יצא לכם? ואם אתם מעלים תמונה, אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, אני מאד אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חג שמח!
חיים וטעים!
יצא מצוין תודה רבה
איזה כיף
תודה טל!
מקסים,עכשו אני עושה מרק צח לצמחוניים שלי
תודה חג שמח
איזה כיףףףף! חג שמח ?
תודה על המתכון הנפלא!
תודה לך על התגובה הנהדרת והמשמחת הזו.
אשמח לקבל מתכון פשטידת ירקות עם הירקות מהמרק
אני סוחטת את הירקות טוב טוב מודדת כמה יצא לי (בכוסות) ואז קוצצת ושמה בקערה יחד עם כמות זהה של קינואה מבושלת. פטרוזיליה קצוצה, מלח, פלפל וקצת כורכום או פפריקה (מה שאת אוהבת). מוסיפה כמה כפות של קמח מצה ו-2 כפות שמן זית. אופה בתבנית אינגלישקייק או בתבנית שקעים משומנת. 180 מעלות. עד שמתייצב ומזהיב
יצא מעולה.
תודה
ישששש! כמה שאני שמחה, חג שמח
הכנתי היום לסדר פסח.
יצא מ-ע-ו-ל-ה! 😋
תודה!
נהדר! כמה שימחת אותי
יצא מרק מדהים!!! תודה רבה על המתכון!
איך ניתן להכין קציצות קינואה מהירקות שנשארו?
אני שמחה מאד!
לגבי הקציצות, ראי באחת התגובות מעליך עניתי על כך.
הכנתי כבר כמה פעמים יצא נפלא! זה ממש מרק עוף לטבעונים, מנחם ומלא עומק. שמתי קולורבי במקום כרישה. מהירקות הכנתי פשטידה עם בצל מטוגן טופו קמח עדשים שמנת סויה ושמרי בירה 20 דקות בתנור.
כמה שאת והתגובה שלך משמחת, גל.
שמחה שאהבת.
הפשטידה – זה ממש רעיון נהדר.
נפלא. נראה נהדר ולמרות ניסון של שנים בהכנת מרק צח, בא לי לנסות את המתכון שלך. תודה
תודה רבה מיכל. שיהיה לך בתיאבון ובהנאה.