Print Friendly, PDF & Email

קיש בצל טבעוני

Print Friendly, PDF & Email

קיש בצל טבעוני

.

כבלוגרית ובשלנית טבעונית אני נתקלת רבות בשאלה: איך מכינים קיש או פשטידה טבעונית. כזאת שלא מתפרקת וניתן לחתוך ממנה פרוסות.
ובכן התשובה נמצאת כאן:

  • מתכון לקיש בצל טבעוני עשיר בטעמים, יציב מאד, שניתן לפרוס ממנו מנות בלי שום קושי.
  • קיש מושלם שניתן להכין לאירוח בלי פשרות הן בטעם והן במרקם וגם אוכלי כל עפים עליו, מניסיון! כלומר, אם לא תכריזו על כך, איש לא ירגיש שזה טבעוני.
  • הקיש די פשוט להכנה ויש גם אפשרות לקיצור דרך (בסוף הפוסט).

מה ההבדל בין קיש לבין פשטידה ומהו בכלל פאי?

  • קיש בנוי מבסיס, המכונה "קלתית", כלומר תחתית בצק שלתוכה יוצקים את תערובת הירקות ואת הרוטב (המכונה גם רוטב רויאל).
  • פאי הוא למעשה הגרסה המתוקה של הקיש, שכן גם הפאי מורכב מקלתית בצק, שאותה ממלאים במלית מתוקה כגון: פירות, שוקולד וקרמים שונים (בקרוב יעלו כאן מתכונים לפאי פקאן, פאי שוקולד, ופאי תפוחים).
    בקיצור: מאפה מלוח עם קלתית = קיש, מאפה מתוק עם קלתית = פאי 😃
  • פשטידה היא מאפה המורכב לרוב משכבה אחת של תערובת ירקות וחומרים נוספים הקושרים ביניהם, ללא בצק בתחתית. כלומר, יוצקים את הבלילה לתבנית ומכניסים לתנור.

על מה אני ממליצה?

למרות שהכנת בלילת הפשטידה קצרה יותר, כטבעונית, אני דווקא ממליצה על קיש. הסיבה היא שללא ביצים, קשה יותר לייצב את מרקם הפשטידה. לכן, כדי למנוע אכזבות ומפחי נפש, אני ממליצה להכין קיש כי תחתית הבצק מסייעת לנו לייצוב המאפה.

לגבי המלית, הסוד הוא כמובן בבלילה (רוטב רויאל) שמהווה את החומר הקושר בין הירקות. אז אחרי ניסיונות רבים של בלילות בהרכבים שונים ומגוון ירקות… טדדם!!!!!!!

יש לי חדשות טובות: קיש בצל טבעוני מושלם!

  • טעים – מבחינתי זה הדבר החשוב ביותר.
  • יציב – זה אתגר לא קטן כשמדובר במאפה בלי ביצים!
  • מפתה במראהו – כי קודם כל אוכלים עם העיניים.
  • ולא פחות חשוב – שלא מרגישים בו שום פשרה, כך שאפילו אוכלי – כל התאהבו בו.
  • הכנתי את הקיש בחודשים האחרונים המון פעמים, בתבניות שונות, ואפילו בתבניות פאי אישיות ובמחבת שקשוקה – מה שנותן למאפה מראה של קיש ממסעדה.
  • המתכון בשיתוף אלפרו Alpro_il#

קיש בצל טבעוני 2

קיש בצל טבעוני

המרכיבים לתבנית עגולה קוטר 26:

בסיס הקיש:

  • 2 כוסות קמח מנופה
  • 1/2 כוס שמן זית ישראלי איכותי או שמן זרעי ענבים
  • 1/2 כוס מים פושרים
  • 1/2 כפית מלח

מלית:

  • 3 בצלים פרוסים
  • 2 כרישות פרוסות לעיגולים דקים
  • 1 שן שום כתושה
  • 1 כף קמח (לפי בחירה: קמח מלא, קורנפלור או קמח טפיוקה)
  • 2 כפות קמח עדשים (או חומוס)
  • מלח לפי הטעם
  • פלפל גרוס
  • 1 כפית סוכר לאיזון טעמים (לא חובה, אני לא השתמשתי)
  • 1 כף שמרי בירה
  • קורט אגוז מוסקט

רוטב רויאל קשיו:

  • 1 כוס קשיו טבעי שהושרה במים חמימים כשעה
  • 1 מיכל אלפרו סויה לבישול 4.7% שומן (מי שנמנע מסויה, יכול להשתמש באלפרו קוויזין על בסיס אורז 8% שומן)
  • 1 כף קמח טפיוקה או קורנפלור
  • 1 כפית שמרי בירה
  • קורט מלח ופלפל גרוס דק

אופציונלי:

  • כף שומשום מלא

קיש בצל טבעוני פרוסה

אופן ההכנה:

בסיס הקיש

מערבבים את כל המרכיבים בעזרת כף או בידיים, עד שמתקבל בצק אחיד (הוא קצת שמנוני). עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה, מוציאים, מרדדים בין 2 ניירות אפייה, מניחים בתבנית, מהדקים היטב לבסיס ולדפנות, מחוררים את הבסיס בעזרת מזלג (למניעת תפיחה) ואופים בתנור שחומם מראש ל 180 מעלות, 12-13 דקות. הבצק צריך להיות זהבהב ולא יותר מזה! מצננים לטמפ’ החדר.

מלית

מאדים 4-5 דקות את הבצלים במעט שמן זית. כשהם שקופים מוסיפים את טבעות הכרישה וממשיכים לאדות עוד מספר דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את השום ומערבבים עוד חצי דקה. ממשיכים לאדות עוד כ- 10 דקות עד שהכל רך וזהוב. מוסיפים 1 כף קמח לפי בחירתנו + 2 כפות קמח עדשים (או חומוס), מלח, פלפל, שמרי בירה, מעט אגוז מוסקט מגורר ומסירים מהאש. מניחים להצטנן מעט.

רוטב רויאל קשיו

מסננים את הקשיו וטוחנים את כל מרכיבי הרויאל במעבד מזון. מתקבל רוטב סמיך. אם הרוטב סמיך מדי, ניתן להוסיף 1-2 כפות מים.

הרכבת הקיש

מניחים את מלית הבצלים מעל הבצק ומפזרים אותה באופן אחיד. יוצקים מעל את רוטב הרויאל כך שיכסה את כל המלית. בשלב זה ניתן לזרות על הקיש מעט שומשום מלא (לא חובה, אני פיזרתי על חצי קיש בלבד). אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כחצי שעה עד שהקיש מתייצב ומזהיב . מוציאים מהתנור. כעת, חשוב מאד להמתין עד שהקיש יצטנן לטמפ’ החדר ורק אז לפרוס אותו.

גיוונים וקיצורי דרך – קיש בצל טבעוני:

  • הקיש מתייצב מאד במקרר. לכן אני ממליצה להכין אותו יום מראש, להכניס למקרר ולמחרת לחמם מעט בתנור חם ולפרוס בגאווה לפרוסות יפות, אחידות ויציבות.
  • הקיש נשמר במקרר 3-4 ימים, והוא טעים מאד אחרי חימום בתנור (לא במיקרוגל). ששש… אל תגלו, אבל זה טעים אפילו קר.
  • קיצור דרך: ניתן להשתמש בבצק פריך קנוי אותו מניחים בתבנית וממשיכים כמוסבר למעלה ⬆
  • אפשר להכין את הקיש מבצל יבש בלבד. במקרה זה תזדקקו ל- 5 בצלים.
  • אפשר להחליף את הכרישה ב- 2 סלסלות פטריות פרוסות.
  • אם רוצים רויאל במרקם קרמי וחלק יותר, ניתן לטחון הכל בבלנדר חזק.
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב. לכן, תגובות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה.

ספרו לי: אהבתם? הכנתם? שתפו אותי איך יצא לכם. זה מאד ישמח אותי.

אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.

בתיאבון!
חיים וטעים!

2 Comments

  1. דבי 31 במאי 2019 at 06:57

    ניראה מושלם.
    האם ניתן לגוון ולשים ירקות אחרים? למשל בטטה במקום הבצל?

  2. חיים וטעים 31 במאי 2019 at 08:18

    היי,
    אני ניסיתי עם פטריות וגם עם מנגולד וזה יוצא מעולה.
    לגבי בטטה, נראה לי שכן, לא ניסיתי עדיין. יש לאפות פרוסות או קוביות בתנור ורק אז להרכיב את הקיש

השאר תגובה