בימים אלו, ימי הקורונה, כשספרד עולה לכותרות, נזכרתי במנה ספרדית, הפאייה, שאני בטוחה שמשני קצוות הים התיכון היא מתקבלת באהבה ושמחה. הפאייה ובגרסתה כאן – פאייה טבעונית, שהגיעה מחבל וולנסיה, היא מדורת השבט של רבים בכל רחבי ספרד. שיטוט ברחובות מדריד, בימים כתיקונם, מגלה שולחנות עגולים שבמרכזם עומדת מחבת גדולה של פאייה ומסביבה סועדים אנשים שמחים. המנה המקורית מבוססת על אורז, ירקות, בשר/דגים ופירות ים.
טבענתי את המנה והוספתי לה אצות שיזכירו טעם של ים תוך כדי הוספת יוד (*ראו הערה למטה) והמון ערכים תזונתיים חיוניים:
אצות היזאקי: מכילות בנוסף ליוד גם כמות גבוהה של אשלגן, המסייע במניעת כאבי שרירים והתכווצותם. האצה מכילה כמות גבוהה מאד של סידן, והיא מקור טוב לברזל, וויטמינים A ,B,C ו-K. האצה בעלת טעם עדין.
אצות נורי: מעבר לסיבים התזונתיים וליוד, אצת הנורי עשירה מאד בחלבון ובאומגה 3 החיוני לצמחונים ולטבעונים ובמינרלים כגון: סידן, אשלגן, מנגן, ברזל ואבץ ובויטמינים A, C ואפילו מעט B12.
הערה כללית ובמיוחד לימי הסגר: מה שחשוב כאן זה לערבב סוגי ירקות המקובלים באגן הים התיכון עם אורז וחלבון בתיבול מתאים. אם חסר אחד הירקות או יותר, ניתן תמיד לאלתר. לגבי הזעפרן, למרות שטעמו דומיננטי, אם אין, ניתן להכין בלעדיו. לא יבואו ממשטרת הפאיות לעצור אתכם.
פאייה טבעונית
המרכיבים ( ל -8 מנות)
האורז
- 2 כוסות אורז בסמטי
- 4 כוסות מים
- 1 כפית מלח
- 2 כפות שמן זית
הירקות – במנה זו יש לחתוך הכל לקוביות קטנות (1-1.5 סמ”ר).
- 2 בצלים
- 3 גזרים בינוניים
- 1 חציל צעיר (בלי גרעינים)
- 1/2 שומר (לא חובה – תלוי בעונה)
- 1-2 זוקיני דקים וארוכים (לא חובה – תלוי בעונה)
- 2 פלפלים אדומים או צבעוניים
- 3 שיני שום קצוצות דק
- 2 עגבניות גדולות
- 1-2 פלפל צ’ילי אדום
- 1 פלפל חריף ירוק (לאוהבי החריפות)
הרוטב
- 1 פחית 400 גרם עגבניות מרוסקות
- 1 חופן אצות היזאקי מיובשות (לא חובה)
החלבון
- 1 חבילת טופו חתוכה לקוביות קטנות
או
- 100 גרם פתיתי סויה (או יובה) שהושרו במים רותחים למשך 20 דקות ונסחטו היטב. (כמו הנתחים לשווארמה)
התבלינים
- פלפל שחור גרוס
- כפית מלח
- כף פפריקה מעושנת
- כפית פלפל צ’ילי גרוס
- כף כורכום
- 6 חוטי זעפרן
להגשה
- כוס פטרוזיליה קצוצה
- פרוסות צ'ילי
- 2 אצות נורי גזורות לרצועות דקיקות (לא חובה)
אופן ההכנה
האורז:
מטגנים את האורז בשמן זית, מוסיפים את המים והמלח, ומבשלים 10 דקות. משאירים את הסיר סגור לעוד 15 דקות.
הפאייה:
מטגנים את הבצל בשמן זית עד שנהיה שקוף. מוסיפים את הירקות הקצוצים. בהתחלה גזר ואחרי 3-4 דקות את שאר הירקות.
מטגנים תוך כדי ערבוב, מספר דקות.
מוסיפים את העגבניות המרוסקות ואת התבלינים. מכסים את הסיר ומבשלים כ-15 דקות.
מוסיפים את הטופו או שבבי הסויה ואת אצות ההיזאקי ומבשלים על אש קטנה לאיחוד טעמים לעוד 10 דקות.
להגשה:
מוסיפים את האורז לסיר ומערבבים. מוסיפים את הפטרוזיליה, פרוסות הצ'ילי הקצוצה ואצות הנורי ומגישים לשולחן.
קוראים יקרים, אהבתם? תנו סימן קטן, לייק, אימוג'י או השאירו תגובה כדי שאדע שביקרתם כאן. תודה ❤
הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen אני מאד אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
בתיאבון!
חיים וטעים!
בא לי גם
יש לך טעם טוב
נראה מעולה אורלינקה אהובה, נראה לי שבשישי הקרוב אכין ואם יצא טוב ויצליח יהיה אחד המנות לארוחת החג, נראה צבעוני ומשגע💝💝💝 תודה יקירה🙏
רעיון מעולה! בהצלחה 💚 ובתיאבון
הכנתי בלי אצות. יצא טעים מאוד ומשביע.
איזה כיף שאהבת. תודה