/, ללא גלוטן, סלטים ומנות ראשונות, תבשילי ירקות וקטניות/קערת פסח טבעונית עם 2 מתכונים שווים במיוחד

קערת פסח טבעונית עם 2 מתכונים שווים במיוחד

ראשית ברצוני לברך את כל קוראי הבלוג:

 

 

 

 

ברכה לפוסט קערת פסח טבעונית

עיצוב: לבנה שיפמן – המדהימה!

נכתב ב-2020:בשנה המיוחדת הזו כשכל אחד ספון בביתו, ליל הסדר (או ליל הסגר בצל הקורונה) יתקיים בהמון משפחות באמצעות פלאי הטכנולוגיה: שיחות וידאו רבות משתתפים AKA: ZOOM.
יש משפחות רבות שעבורן זו הפעם הראשונה בה הן עורכות ליל סדר באופן עצמאי והן מתלבטות מה צריך לשים על השולחן ומה להניח בקערת פסח טבעונית.
בדיוק עבור המשפחות האלו, ולאור שאלות שנשאלתי, החלטתי לעשות סדר בהכנות לסדר.

מה להכין לליל הסדר?

  • 3 מצות מכוסות במפית – אחת מהן תשמש לאפיקומן
  • בקבוק יין / תירוש / מיץ ענבים – ל-4 כוסות
  • קערת פסח טבעונית (או צלחת או סלסלה)

מה כוללת קערת פסח טבעונית?

  • מרור – חסה, רוקט או כל עלה ירוק שיש בבית – אצל האשכנזים זו חזרת
  • כרפס – גבעולי סלרי
  • חרוסת – כמו שסבתא פרחה היתה מכינה: סילאן עם המון אגוזים טחונים (או קצוצים)
  • 2 תבשילין (כך במקור) להלן הפירוט:

מהם 2 התבשילים בקערת פסח טבעונית?

  •  האחד מסמל את קורבן הפסח (הידוע בכינויו "זרוע") אך בגמרא (מסכת פסחים) הוא מופיע כתבשיל מנגולד (סילקא). בסוף הפוסט יש 2 מתכונים נהדרים המשלבים תרד ומנגולד.
  • השני מסמל את קורבן החגיגה (הידוע בכינויו "ביצה") אך בגמרא הוא מופיע כאורז (ארוזא) או תפוח אדמה לנמנעים מאורז בפסח. אפשר לשים אורז לבן או כל אורז אחר שאתם אוהבים. הצעה שלי למתכוני אורז: אורז בתנור עם פטריות וערמונים ; פאייה טבעונית ; מקלובה (לחצו על שם המתכון ואתם שם)

.

צלחת פסח טבעונית

ועכשיו, כפי שהובטח, הנה 2 מתכונים המתאימים לפסח אבל לא רק:

סלט חם של תרד, מנגולד ופטריות – לקערת פסח טבעונית

מרכיבים ל-4 מנות:
עלים מ-4 לבבות חסה ערבית – שטופים ומיובשים (או כל חסה אחרת)
כוס עלי תרד שטופים ומיובשים
6 עלי מנגולד קצוצים – להפריד בין החלק הירוק והלבן
1/2 בצל סגול פרוס דק
8 גבעולי אספרגוס ירוק, חלוטים במי מלח (אם אין, ניתן להחליף בשעועית ירוקה)
8 גבעולי בצל ירוק, חלוטים במי מלח
סלסלת פטריות פורטובלו (או שמפיניון) פרוסות
1/2 כוס שקדים משובבים קלויים קלות על מחבת יבשה
לרוטב ויניגרט אסייתי:
2 כפות סויה
כף חומץ
כף שמן שומשום (לא חובה אבל מוסיף המון)
2 כפות שמן זית
כפית חרדל
כפית סילאן
קורט מלח ופלפל שחור גרוס.

אופן ההכנה:
1. להקפיץ במחבת עם מעט שמן זית את הבצל הסגול, הבצל הירוק, החלק הלבן של המנגולד והפטריות במשך 3-4 דקות תוך כדי ערבוב עדין. לקראת הסוף להוסיף גם את האספרגוס והחלק הירוק של המנגולד.

2. לערבב היטב את כל חומרי הרוטב. הכי קל לנער את הרוטב בצנצנת.

3. להעביר לקערה את החסה והתרד עם 2/3 מהרוטב.

4. להעביר לצלחת הגשה יפה ולסדר מעל את הירקות המוקפצים.

5. לזלף מעל את שאר הרוטב ולקשט בשקדים הקלויים.

תבשיל תרד מנגולד וירוקים לקערת פסח טבעונית

תבשיל תרד, מנגולד ושאר ירוקים – לקערת פסח טבעונית

במנה זו מנצלים למעשה את כל  העלים הירוקים המיותמים שיש במקרר. שוטפים מנגבים קוצצים ומבשלים. בכל פעם יוצא משהו טיפונת אחר, וזה סוד הקסם של המטבח.

הירקות שאני מציינת הם בגדר המלצה וניתן להשתמש בכולם, בחלקם או לשלב בתבשיל גם ירקות נוספים, כמו למשל פול ירוק או אפונה טרייה (ראו תמונה בתחתית הפוסט)
את המנה הזו אפשר להגיש כמנה חמה או קרה, מעל אורז, לצד מנה עיקרית או אפילו כממרח בכריך (במקרה זה יש לטחון הכל אחרי הבישול).
.
המרכיבים:
2-3 כוסות של עלים ירוקים קצוצים: שילוב של מנגולד (לשמור את החלק הלבן) תרד, עלי ברוקולי העוטפים את התפרחות, עלי כרובית ואפילו עלים של גזר, קולרבי או סלק.
2 כוסות של ״לבנים״ קצוצים: שילוב של החלק הלבן של המנגולד, שומר (לא חובה), בצל.
3-4 שיני שום קצוצות
1 כף ג’ינג’ר קצוץ
1 כף רוטב סויה
1/2 כפית סוכר (לא חובה)
3 כפות מיץ לימון
חצי כוס מים
קורט מלח ופלפל גרוס
.
להגשה:
טבעות פלפל חריף לפי הטעם
2 יחידות בצל ירוק קצוץ
.
אופן ההכנה:
1. לאדות במעט שמן זית את ״הלבנים״ עד לשקיפות, להוסיף שום וג׳ינג׳ר ולאדות תוך ערבוב למשך חצי דקה.

2. להוסיף את הירוקים ולערבב יחד כדקה.

3. להוסיף את שאר המרכיבים להביא לרתיחה ולהעביר ללהבה נמוכה.

4. לבשל כ-5 דקות ולבדוק: אם יש עדיין עלים קשים לבשל עוד 5 דקות. לטעום ולתקן תיבול.

5. להגיש עם פלפל חריף ובצל ירוק.

שיהיה לכולנו חג שמח והמון בריאות!
חיים וטעים!

קוראים יקרים, הכנתם מתכון שלי? אשמח אם תשתפו אותי איך יצא לכם ואם אתם מעלים תמונה, לפייסבוק או לאינסטגרם, אל תשכחו לתייג אותי: @orlycohen 

קראתם את המתכון ומשהו לא ברור? אנא פנו אלי דרך "צור קשר". אני מבטיחה לענות כי זה הכיף שלי.

ואם הגעתם עד כאן, לפני שאתם עוזבים, השאירו לי סימן קטן (לייק, אימוג'י מחייך או תגובה יתקבלו בהמון תודה ואהבה).

תבשיל עבור קערת פסח טבעונית

  1. לבנה 06/04/2020 בשעה 11:50

    אורלי תודה! נראה מעולה ובהחלט ינוסה בקרוב. תודה וחג שמח!

  2. חיים וטעים 06/04/2020 בשעה 11:51

    תודה על המילים החמות.
    חג שמח, לבנה

  3. רונית שמר 23/05/2020 בשעה 16:53

    אני בתחילת דרכי בהבנת הטבעונות. רשמתי 2 מתכונים שלך שנראו ממש שווים. ברגע שאכין-אשתף. תודה

  4. חיים וטעים 23/05/2020 בשעה 19:34

    שיהיה בהצלחה!
    אני לרשותך לכל שאלה

השאר תגובה