סיר של קציצות ואפונה מסמל עבורי ועבור רבים אחרים אוכל ביתי ומשפחתי, לכן בישלתי את הסיר המושלם הזה של קציצות טופו בתוך תבשיל של אפונה וסלרי לארוחה המשפחתית הראשונה, שאחרי תקופת הסגרים של הקורונה, בה פגשתי את הנכדים שלי אחרי חודשיים של בידוד וגעגוע.
קציצות טופו אפויות, מפוצצות בחלבון ומבושלות ברוטב עדין של סלרי ואפונה שמוגשות עם אורז לבן, פסטה, קינואה, בורגול או כל דגן אחר שתבחרו, זו ארוחה טעימה, מזינה, משביעה ובריאה בשבילי ובשביל משפחתי.
תבשיל של קציצות ואפונה ממש מושלם כמנה עיקרית בארוחות שישי, ערבי חג, ולאירוח שכל כך חסר לנו בתקופה הזאת, אך למעשה הוא מהווה ארוחה בפני עצמו ואהוב ע״י קטנים וגדולים.
קציצות טופו בתבשיל אפונה
המרכיבים:
לקציצות טופו
- 1 חבילת טופו קשה (300 גרם)
- 5 גבעולי סלרי חתוכים גס
- תפוח אדמה בינוני מגורר על פומפיה
- גזר גדול מגורר על פומפיה
- 1 בצל קצוץ דק ומטוגן עד לשקיפות
- 1/2 כוס שיבולת שועל דקה, ללא גלוטן*
- 3 כפות טחינה מלאה (אפשר גם רגילה)
- 1/2 כפית מלח
- פלפל גרוס
- 1/4 כפית כורכום
- 1 שקית אבקת אפיה
לתבשיל אפונה
- 2 כפות שמן זית
- 1-2 שיני שום פרוסות
- 1 כרישה פרוסה לטבעות דקות
- 6-7 ענפי סלרי פרוסים לפרוסות דקות
- 1/4 כוס עלי סלרי
- 500 גרם אפונה קפואה
- 1/2 כפית מלח
- פלפל גרוס בנדיבות
- 1 כפית זרעי כוסברה
- 1/2 כפית כורכום
- מיץ מ-1/2 לימון
- 1 כף קליפת לימון מגוררת
אופן ההכנה:
קציצות טופו
- מרסקים את הסלרי במעבד מזון, מוסיפים את הטופו ומעבדים בפולסים לפירורים. מעבירים לקערה גדולה.
- מוסיפים לקערה את כל שאר מרכיבי הקציצות ולשים עם הידיים לקבלת עיסה אחידה.
- מכינים קציצות ומניחים אותן ע״ג תבנית מרופדת בנייר אפיה משומן.
- אם העיסה רטובה מדי יש להוסיף עוד מעט שבולת שועל. אם העיסה יבשה מדי ואי אפשר להכין כדורים יציבים, ניתן להוסיף 1 כף טחינה גולמית.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 20 דקות או עד שהקציצות מזהיבות.
- מוציאים מהתנור ומניחים להתקרר בתבנית. מעבירים את הקציצות להתייצבות במקרר (לפחות שעתיים-שלוש).
תבשיל אפונה
- מאדים תוך כדי ערבוב, בסיר רחב, עם שמן זית, את הכרישה, השום וענפי הסלרי הקצוץ, במשך 2 דקות.
- מוסיפים את זרעי הכוסברה והכורכום ומערבבים במשך חצי דקה נוספת.
- מוסיפים את האפונה עם חצי כוס מים ומבשלים במשך 15 דקות.
- מתבלים במלח, פלפל ומוסיפים את עלי הסלרי, מיץ הלימון וקליפת הלימון ומערבבים.
- מבשלים עוד מספר דקות עד להתרככות כל הירקות ואיחוד הטעמים.
- לקראת ההגשה, להכניס את הקציצות לתבשיל ולהביא לרתיחה. לבשל יחד על להבה נמוכה במשך 5 דקות.
- מומלץ לחמם בסיר האפונה רק את כמות הקציצות שרוצים לצרוך ואת יתרת הקציצות לשמור בנפרד למניעת התרסקות.
גיוונים לקציצות טופו ואפונה:
- לקציצות לפסח להחליף את שיבולת השועל בקמח שקדים או תערובת קמח מצה לפסח ללא גלוטן.
- אפשר להכין את התבשיל גם עם פול ירוק, אדממה או שילוב שלהם. יוצא ממש טעים.
- ניתן להוסיף לתבשיל גם לבבות ארטישוק טריים או קפואים.
- אפשר לטגן את הקציצות, אנחנו אופים.
- עוד מתכוני קציצות שבטח יעניינו אתכם: קציצות עדשים ברוטב לימוני, קציצות כרישה, המבורגר עדשים, קציצות טבעוניות אפויות.
קוראים יקרים, הכנתם מתכון שלי? אהבתם? אל תשכחו לתייג אותי באינסטגרם, מוזמנים גם לעקוב אחרי שם. צבעוני וטעים שם.
רק תנו סימן קטן, לייק, אימוג'י מחייך או כל רגשן אחר, כדי שאדע שביקרתם כאן.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים שלי, אנא הכניסו את כתובת המייל שלכם בתחתית העמוד ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם מתכון חדש.
בתיאבון!
חיים וטעים!
♥
??❤️
היי- את אלופת העולם! מקווה שזמן האיכות עם הנכדים היה נהדר כמוך. אקנה המצרכים ואעדכן. נראה נהדר:) חג שמח
תודה על המילים החמות והמרגשות.
זמן איכות עם הנכדים זה הכי הכי ???
בהשראתך אני אולי אנסה להכין קציצות טופו, זה נראה מצויין!
בהצלחה ובתיאבון ?
שלום אורלי, האתר שלך מקסים ומעורר תאבון. רציתי לדעת כמה קציצות לערך יוצאות מהכמות במתכון, מאחר ואני רוצה להכין כמות גדולה ואולי להקפיא חלק מהקציצות.
תודה רבה מיכל ???.
בערך 20 קציצות.
אפשר להכין את הקציצות בלי הרוטב ,יוצא טעים?
בטח! זה טעים מאד גם בלי הרוטב
נראה נהדר, אפשר בלי הסלרי?
תודה רבה. אפשר בלי סלרי.
מעולה. תודה!
בכייף גדול.
היי אורלי,
אוהבת מאוד את המתכונים שלך ❣️
האם אפשר לבשל את הקציצות ברוטב מראש ולא לחכות להגשה?
אפשר להכין את התבשיל מראש וכן את הקציצות.
לא מומלץ להוסיף את הקציצות לסיר מראש.