החומוס הוא חברו הטוב של הטבעוני, היות והוא מהווה מקור מעולה לחלבון.
בכוס גרגרי חומוס מבושלים יש 15 גרם חלבון שהם כרבע מהכמות המומלצת ליום לאדם בוגר (שאינו ספורטאי).
בנוסף לחלבון, החומוס עשיר מאד בסיבים תזונתיים, סידן, ברזל, אשלגן ובוויטמינים מסוג B שתורמים (בין היתר) להעלאת מצב הרוח.
אצלנו בבית מכניסים חומוס למרקים, לתבשילים, לרטבים של קציצות וכדומה.
הפעם ניתן לחומוס את המקום הראוי לו, ונכין ממנו ממרח חומוס ביתי, שאין טעים ממנו. כלומר: חומוס מושלם
חומוס מושלם
המרכיבים:
- 2 כוסות גרגרי חומוס (עדיף מזן בולגרי או הדס)
- 1/2 בצל
- 1 שן שום
- 1/3 כוס טחינה גולמית מלאה
- 3 כפות מיץ לימון טרי
- קורט מלח
- מעט כמון
- 1/2 כוס ממי הבישול של החומוס (או מים או מי סודה קופצים) – הסברים בהמשך.
- אופציונלי: אבקת סודה לשתיה או אצת קומבו (לזירוז תהליכים) – הסבר בהמשך.
להגשה – "תטבילה":
- 1 פלפל חריף אדום או ירוק קצוץ דק
- 1/2 לימון קצוץ דק, כולל הקליפה
- מיץ מלימון שלם
- 2-3 שיני שום קצוצות
- 1/2 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
השרייה:
להשרות את החומוס בהרבה מים למשך 24 שעות. רצוי להחליף את המים ולשטוף מעט כל 3-4 שעות (אין צורך לשים שעון מעורר ולהחליף מים בלילה), בחורף זה בסדר להשאיר את החומוס בהשרייה מחוץ למקרר ולהחליף את המים בבוקר. בקיץ חשוב להכניס את החומוס למקרר למשך הלילה ובבוקר להוציא ולהמשיך את תהליך ההשרייה. לשטוף ולסנן.
בישול:
לבשל את החומוס עם הבצל והשום בעודף מים עד לריכוך מושלם, כלומר עד שגרגרי החומוס רכים ונימוחים. איך יודעים? מועכים גרגר חומוס בין שתי אצבעות. הוא אמור להתמסר בקלות למעיכה ולהפוך למשחה. לסנן ולשמור את גרגרי החומוס בקירור (לשמור גם חלק מהנוזלים). רוצים לזרז את הריכוך? הנה 2 אפשרויות לבחירתכם:
- אפשרות 1=> ניתן לזרז את הריכוך בתוספת של 1/2 כפית אבקת סודה לשתיה למי ההשרייה ו/או למי הבישול. זו תוספת די מומלצת, כי הסודה מזרזת את הבישול תוך שהיא עוזרת לפרק חומרים קשים לעיכול בקליפה. להלן רווח כפול.
- אפשרות 2 => ניתן לזרז את הריכוך בתוספת דף של אצת קומבו למי ההשרייה ו/או למי הבישול. גם האצה מזרזת את הבישול תוך שהיא עוזרת לפרק חומרים קשים לעיכול בקליפה. להלן שוב הרווח הכפול.
כאמור, אפשר להיעזר ב"מאיצים" ואפשר לא, העיקר שנקבל חומוס רך רך.
טחינה לקבלת חומוס מושלם:
- אם אוהבים ממרח חלק ומשחתי: לטחון בבלנדר.
- אם אוהבים ממרח מחוספס יותר: לטחון במעבד מזון.
להכניס את גרגרי החומוס המבושלים והמסוננים למכשיר הריסוק שבחרתם, להוסיף 1/3-1/2 כוס מנוזלי הבישול ששמרנו ולטחון.
להוסיף תבלינים, מיץ לימון וטחינה גולמית ולטחון יחד עד לקבלת ממרח חומוס טעים בטירוף, במרקם הרצוי.
חשוב לזכור שהחומוס מסמיך בקירור כך שכדאי להכין ממרח דליל במקצת מהתוצאה הסופית הרצויה.
בכל זאת רוצים להסמיך? הוסיפו מעט טחינה גולמית; רוצים דווקא לדלל? הוסיפו 2-1 כפות מים.
לשמור בקירור עד 3 ימים (חומוס הוא מאכל מאד רגיש, לכן צריך לשמור אותו בכלי אטום, נקי, בלי שיפגוש פירורי לחם או פיתה וכמובן שבלי דבל-דיפ).
אופן הכנת התטבילה:
לערבב את כל החומרים בצנצנת ולצקת ע"ג החומוס.
לשמור את התטבילה בנפרד עד ההגשה. נשמר לפחות שבוע בצנצנת סגורה במקרר.
טיפים וקיצורי דרך:
- אפשר להקפיא את גרגרי החומוס בכל שלבי ההכנה: מושרים, מונבטים, מבושלים ואפילו כממרח חומוס. אם מקפיאים ממרח חומוס, יש לקחת בחשבון שהמרקם שלו משתנה מעט.
- כדי לחסוך בעבודה, אני מבשלת כמות גדולה של חומוס ומקפיאה בקופסאות של 500 גרם.
- אפשר לוותר על שלב ההשריה ולקצר את משך הבישול אם משתמשים בחומוס קפוא או מקופסת שימורים. אולם, היות ודרגת הריכוך שלהם לא מספיקה לקבלת ממרח חומוס חלק, רצוי לבשל אותם במים עוד כשעה.
- אם משתמשים בחומוס מקופסת שימורים יש להקפיד ולבדוק שהמרכיבים הם אך ורק גרגרי חומוס, מים ומעט מלח (נתרן) בלי תוספות ובלי חומרים משמרים.
- לקבלת חומוס אוורירי וקרמי יותר, ניתן להחליף את מי הבישול של החומוס במי סודה (מים קופצים – כדוגמת סודה סטרים).
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
ספרו לי: אהבתם? הכנתם? שתפו אותי איך יצא לכם ואל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, זה מאד משמח אותי.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
הי, הבלוג שלך נהדר. וכל הכבוד על השיתוף והנתינה.
תודה רבה.
שאלה – 2 כוסות חומוס לא מושרה = 500 גר' חומוס מושרה?
הי ירדנה,
תודה רבה. שמחה שאת אוהבת.
לגבי החומוס, 2 כוסות חומוס יבש (לפני השרייה) זה בערך 500 גרם. בתהליך השרייה החומוס סופח מים ומכפיל את משקלו.
תמיד שמחה ונהנית לקרוא את המתכונים שלך ואף לאמץ חלק מהם, את זה בטוח, ממרח חומוס מי לא אוהב, תודה אורלי❤
הבלוג שלך מדהים!בתי למשפחתה טבעונים הייתי שמחה לקבל במייל את המתכונים
תודה רבה דליה. חממת את לבי ?
תודה אילנה. אני מוסיפה אותך לרשימת התפוצה שלי.
אשמח לקבל מתכונים. תודה ☺
פעם ראשונה שהכנתי חומוס ויצא מעולה (אם יורשה לי להעיד… גם בנות הבית הסכימו), מתכון פשוט שקל לעקוב אחרי ההוראות שלו בדרך לחומוס מוצלח!
אני הכנתי עם בלנדר מוט (זה מה יש…) וחוץ מזה שנשארו כמה גרגירים סוררים שלא הסכימו להיטחן, יצא מרקם אחלה!
תודה רבה על המתכון!
תודה רבה על המילים החמות והפידבק המפרגן, יוני
בתיאבון לך ולבנות
?
בכיף גדול, ישראל.
אני מוסיפה אותך לרשימת התפוצה
נשמע כמו מתכון ששווה לנסות. תודה
בהצלחה ינון!
???
נהנתי לקרוא .אני עושה את החומוס באותה דרך ויוצא טעים מאוד. אבל אני לא מצליח להגיע לטעם המיוחד של החומוס שהיה מוגש במסעדות בארץ לפני 40 שנה. מנסה כל מיני דרכים ושום דבר לא מחזיר את הטעם של פעם. למה??
היי יורם,
שמחה לקרוא שנהנית מהפוסט שלי ?
לגבי החומוס שהוגש לפני 40 שנה, אינני יודעת מה סוד הקסם שלו, מעבר לזכרונות, נוסטלגיה ורוח התקופה, שמאד משפיעים עלינו כאנשים. מזמן הבנתי שאוכל הוא לא ״רק״ אוכל. הוא מכלול שלם של תחושות ורגשות.
תודה רבה על המתכון!? ברכיבים כתוב חצי בצל ושן שום, אני מוסיפה אותם כשאני טוחנת את החומוס?
היי חן,
את הבצל והשום אני מוסיפה בשלב בישול החומוס.
מקסים…אשמח לקבל פוסטים ממך
יופי! מוסיפה אותך לרשימת התפוצה של הבלוג.
אתר מקסים, נהניתי.
תודה רבה בתיה
חממת את לבי
היי, תודה על המתכון 🙂
איך ניתן להשיג חומוס מהזנים שציינת?
היי,
בחנויות תבלינים ולפעמים גם בסופר כתוב את הזן של החומוס.
המתכון יתאים לכל סוג של חומוס, אך יתכן ויהיה הבדל בזמן הבישול ובכמות הנוזל הנדרש לטחינת הממרח.
מעולה
תודה מגי
ממרח החומוס מעולה. אהבתי את התוספת עם השמן והתיבול. תודה רבה
ממרח החומוס מעולה. אהבתי את התוספת של השמן והתיבול שלו. תודה רבה
תודה רבה. שמחה מאד שאהבת.
איך אני אוהבת מתכונים יעילים ומצויינים….
תודה לך
תודה רבה רבה 🙏🏻
מתכונים מעולים ❤️
תודה רבה! שימחת אותי.
סיר לחץ – מקצר הליכים בלי תוספות של סודה / אצות
סיר לחץ הוא בהחלט אופציה נוחה.