ממרח ירוק הוא אחד מהסודות שלי. את הסוד לממרח הזה למדתי מאמא שלי, שלמדה מסבתא שלי (שהיו לה שורשים איטלקיים). גם המתכון הזה כמו הפרמזן לעניים, עושה שימוש בשאריות שיש במקרר כדי למנוע בזבוז וזריקת מזון.
זהו ממרח נפלא, שדומה לסלסה ורדה (הרוטב הירוק האיטלקי), או לפסטו הפופולרי ויש לו אינספור שימושים.
אצלנו במקרר ניתן, תמיד, למצוא צנצנת של ממרח ירוק. לא, זה לא הממרח של פארוק (יוסף שילוח ז״ל) מאלכס חולה אהבה, ולא צריך לחכות לירח מלא ולעשות ״גורו גורו״.
.
אני מכינה את הממרח הירוק בכל פעם עם מגוון אחר של עלים. בכל סוף שבוע, כשקונים עשבי תיבול חדשים, אני ממיינת את השקיות הישנות ומכל מה שנשאר אני מכינה לעצמי ממרח ירוק חדש.
לפעמים השמיר בולט בטעמו, לפעמים זה הבזיליקום, לפעמים התרד ולפעמים הכוסברה. במקביל אני מגוונת גם עם סוגי האגוזים, או משתמשת בממרח שקדים או בקמח שקדים (אם זה בשביל תינוקות), ויוצא שבכל שבוע מתקבל טעם אחר.
הממרח עשיר במינרלים, ויטמינים, סיבים ושומנים טובים וכל זאת מעבר ליתרונות הקולינריים שלו ויכולתו להקפיץ ולשדרג כל מנה.
מה עושים עם זה? כפי שכתבתי, יש לו אינסוף שימושים: אפשר "סתם" למרוח על לחם או בכריך משודרג, אפשר להכין ממנו רוטב לפסטה (מדולל בשמנת סויה, בקרם קוקוס או ב-1/2 כוס), להוסיף לטחינה, לירקות קלויים ועוד.
כף מהממרח משדרגת תבשילים כמו קציצות, ממולאים, פשטידות, שקשוקה וכמובן – חביתה טבעונית.
ממרח ירוק – סלסה ורדה
מרכיבים ואופן הכנה:
- הממרח מורכב מ- 3-4 כוסות של עלים ירוקים נקיים ושטופים, מסוגים שונים, וחשוב שיהיו שילובים ולא רק סוג אחד. מה האפשרויות? פטרוזיליה, כוסברה, נענע, תרד, שמיר, בזיליקום, רוקט, בק צ׳וי או קייל.
- את העלים הנקיים מכניסים למעבד מזון ומתחילים לטחון.
- מוסיפים פנימה 1 כוס של אגוזים / גרעינים מסוגים שונים לפני החשק, הטעם או המצאי במזווה: אגוזי מלך, אגוזי לוז, קשיו, בוטנים, צנוברים, גרעיני דלעת, שקדים או שילוב שלהם.
- לתבל, בעדינות, עם 2 שיני שום, קורט מלח ופלפל.
- אם אוהבים חריף, ניתן להוסיף פנימה גם פלפל חריף או צ׳ילי גרוס. אני מעדיפה בלי. כי זה מגביל אח"כ בשימושים.
- להמשיך לטחון, ומדי פעם לעצור את פעולת המכשיר ולהוריד את מה שנדבק לקירות מסביב.
- הדבק שמאחד את הכל לכדי ממרח הומוגני ושומר עליו מכל משמר הוא שמן זית איכותי, אותו מתחילים לטפטף פנימה תוך כדי עבודת מעבד המזון עד שמקבלים ממרח טחון חלק ואחיד.
אחסון
- מעבירים את הממרח הירוק ל – 2 צנצנות נקיות. דופקים קצת את הצנצנת על משטח כדי שהכל יידחס ויוצקים מעל בעדינות עוד שמן זית. השמן יבלע לתוך החללים שבממרח, זה בסדר.
- ממתינים דקה, דופקים שוב ומוסיפים שמן זית עד לגובה חצי ס״מ מעל פני הממרח. מנקים שוליים ודפנות בעזרת נייר מגבת וסוגרים את הצנצנות.
- מאחסנים צנצנת אחת במקרר ואחת במקפיא. הממרח נשמר במקרר שבועיים בערך, בתנאי שמכניסים פנימה רק כלים נקיים.
- אחרי כל לקיחה מהממרח יש להשלים את כמות שמן הזית על פני הממרח ולנקות את הדפנות של הצנצנת. שמן זית איכותי קופא בדרך כלל במקרר ונותן שכבת הגנה טובה לממרח.
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
ספרו לי: אלו שילובים של ירוקים אתם הכי אוהבים? הכנתם? אל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, זה מאד משמח אותי.
בתיאבון!
חיים וטעים!
היי אורלי,
נחשפתי לבלוג שלך ממש לאחרונה ואני פשוט מתה עליו!
אני צמחונית כבר 17 שנים וטבעונית בשנה האחרונה. אני משוטטת הרבה ברשת בחיפוש אחר מתכונים טבעוניים. מאוד התחברתי לסגנון הכתיבה שלך, לשיתוף האישי ולעושר המטבח שאת חושפת. אני מאוד אוהבת שלהכנת רוב רובם של המתכונים שלך יש לי את כל המצרכים במקרר ובמזווה. המתכונים פשוטים, התמונות מגרות ומעוצבות בטוב טעם ובסוף יוצא טעים בטירוף.
ממשיכה לעקוב!
תודה רבה 🙂
הבלוג יפהפה, והמתכון נראה מעולה! אנסה בקרוב 🙂
עידית יקירה,
שימחת אותי ברמות על!
בשביל תגובות כאלה הקמתי את האתר הזה.
זה החלום שלי: שאנשים יכינו בקלות ממרכיבים שיש להם במזווה ובמקרר.
??????
תודה רבה מיכל יקירה,
אשמח לדעת מה שילבת ואיך יצא ?☘️?
אני לא טבעונית, אבל התמונות והכתיבה משכו אותי להכנס לבלוג. נראה שכיף פה !! אני מאוד מאוד אוהבת בליזיקום נקי. ניסיתי פעם עם פטרוזליה לא ממש הלך. אנסה שוב לפי המתכון. יישר כח על הבחירה בדרך, על הדיוק במה שעושה לך טוב. תודה על השיתוף
תודה רבה על המילים החמות והתגובה המשמחת, אלונה.
שיהיה בהצלחה עם המתכון. מקווה שתקבלי ממרח שאתם אוהבים. מוזמנת לשתף איזה שילוב של ירוקים הכנת. ???
טעים מאוד. מתכון גמיש קל וטעים
תודה רבה אנאבל ??
שמחת את לבי ❤️
היי אורלי זה כבר מספר ימים רצופים שאני משוטטת באתר שלך, ומחפשת מתכונים חדשים, ככה בשביל לגוון,. מדהים שהמרכיבים הם אותם מרכיבים, ואין ספור אפשרויות, הכל מזוית אחרת ומעיניו של המחפש, אז רציתי לומר תודה שהכרתי את הבלוג שלך, וחייבת לציין שאני הלכת להכין חלק גדול, מהמתכונים, הכל נראה פשוט וקל, ואני בטוחה גם טעים, בהערכה רבה, תמר
תמר יקירה,
חיממת את לבי וריגשת אותי מאד בתגובתך.
שמחה שמצאת מתכונים שישמשו אותך ואת בני ביתך.
?
נראה מעולה
תודה רבה
תפסה אותי ההכנה הפשוטה ממה שיש, ככה אני אוהבת ובגלל זה לרוב לא מסתכלת על מתכונים אלא מאלתרת
והנה אצלך השילוב המדויק ♥️ תודה! יצא נהדר
תודה מקרב לב, אביב.
שמחת אותי כל כך
הולכת להכין, נראה שווה ביותר🌸
תודה רבה! בהצלחה ובתיאבון