מוסקה היא מנה שמגיעה אלינו מהמטבח הבלקני והים תיכוני (יוון, בולגריה, טורקיה, מדינות יוגוסלביה לשעבר ורומניה שהושפעה מאד מהמטבח הבלקני -טורקי). זהו מאפה שכבות שנמסות זו לתוך זו של חצילים, תפוחי אדמה, מלית עשירה ומעל הכל שכבת בשמל. הכנת המאפה דורשת מעט סבלנות והכנה מוקדמת, אבל זה ממש לא מסובך והתוצאה מדהימה בעיני ושווה את המאמץ. המנה טעימה מאד, עשירה בחלבון וקוצרת מחמאות מכל מי שטועם אותה.
המתכון כאן טבעוני – צמחוני, פרווה כמובן ולא מכיל מרכיבים מן החי. כך שמתאים באמת לכולם.
לפני שמתחילים, אני ממליצה לקרוא את המתכון עד הסוף. זה תמיד רעיון טוב, אך הפעם במיוחד, כי ההערות בסוף המתכון כוללות אופציות נוספות: יש גרסה ללא גלוטן, יש גרסה כשרה לפסח ואפילו גרסה עם פטריות וערמונים למי שלא אוכל קטניות בפסח. בינינו, אפשר להכין את הגרסה הזו גם בלי קשר לפסח.
מוסקה צמחונית – טבעונית בסגנון יווני
המרכיבים לתבנית 20×30
- 3 תפוחי אדמה גדולים
- 3 חצילים מאורכים וקלים (כך הסיכוי שיהיו בהם גרעינים קטן יותר)
- 3-4 כפות שמן זית
- מעט מלח גס
למלית:
- 1 בצל קצוץ
- 2 שיני שום קצוצות
- 4 גבעולי סלרי קצוצים
- 3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
-
1 כוס שבבי סויה מרוככים*1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
- 800 גרם עגבניות מרוסקות (2 קופסאות)
- קורט מלח
- פלפל שחור גרוס
- 1/2 כפית סילאן (או ממתיק אחר)
- 1 כפית אורגנו או טימין מיובשים
- 2 כפות שמן זית
לבשמל:
- 3 כפות שמן זית
- 2 כפות קמח (לפי בחירתכם – ראו הערות)
- 2 כוסות משקה שיבולת שועל או שקדים (בלי תוספת סוכר)
- קורט מלח
- פלפל שחור גרוס
- קורט אגוז מוסקט טחון
- 2 כפיות שמרי בירה (לא חובה)
אופן ההכנה מוסקה צמחונית – טבעונית:
חצילים ותפו״א:
- נחמם תנור ל-220 מעלות טורבו.
- נקלוף לסירוגין פסים מהחצילים כך שנקבל צורת ״זברה״.
- נפרוס את החצילים לפרוסות בעובי בינוני ונסדר בשכבה אחת על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה.
- נמרח שמן זית ונפזר מלח גס.
- נאפה את החצילים כ-20 דקות עד לריכוך. אין צורך להשחים.
- בזמן שהחצילים בתנור, נבשל את תפוחי האדמה בשלמותם, בקליפתם, במי מלח עד לסף ריכוך, כלומר, שניתן לפרוס אותם מבלי שיתפרקו.
- נצנן את תפוחי האדמה ונפרוס לפרוסות בינוניות.
מלית:
- נטגן בסיר רחב (רצוי סוטאז׳) את הבצל עד לשקיפות. נוסיף שום, גזר וסלרי ונטגן יחד מספר דקות. נצרף לסיר את שבבי הסויה* ונמשיך בטיגון תוך כדי ערבוב עוד כ-3 דקות.
- נוסיף את העגבניות המרוסקות, הפטרוזיליה והתבלינים ונבשל כ-5 דקות לאיחוד טעמים.
בשמל:
- נחמם בסיר את השמן והקמח ונערבב עד שנוצר מעין בצק דביק שנפרד מדפנות הסיר.
- נוסיף את הנוזלים והתבלינים ונביא לרתיחה. נערבב עד להסמכת הרוטב.
הרכבת המנה ואפייה:
- נמרח מעט שמן זית בתחתית תבנית ונניח שכבה ראשונה של תפוחי אדמה.
- מעליה נסדר את החצילים האפויים ומעליהם 1/2 מכמות המלית.
- נחזור שוב על השכבות: תפו״א, חצילים ומלית.
- נמרח את הבשמל מעל הכל, נכסה את התבנית במכסה או בנייר אפייה ומעליו נייר אלומיניום, ונכניס לתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך 45 דקות.
- נוציא מהתנור, נסיר את הכיסוי ונמתין 15 דקות להתייצבות.
- נחתוך לריבועים ונגיש לשולחן.
- המוסקה יציבה וניתנת לחיתוך מושלם ומדוייק אחרי לילה במקרר. אני לא המתנתי וחתכתי מיד. דחיית סיפוקים זה לא הצד החזק שלי.
הערות וגיוונים למוסקה יוונית טבעונית:
- שבבי סויה מרוככים הם שבבים יבשים שחולטים בכמות גדולה של מים רותחים למשך חצי שעה, מסננים וסוחטים.
- לגרסה של מוסקה ללא גלוטן נשתמש בקמח ללא גלוטן ובמשקה שקדים או אורז ליצירת הבשמל.
- רוצים מוסקה "כשר לפסח"? נחליף את הקמח בבשמל בקמח מצה טחון דק (טוחנים בקלות במטחנת תבלינים או במעבד מזון).
- לא אוכלים קטניות בפסח? במקרה כזה נחליף את שבבי הסויה ב- 2 סלסלות פטריות קצוצות דק + 100 גרם ערמונים בוואקום קצוצים ונמשיך לפי הוראות ההכנה.
- אם אתם חושדים שהחצילים מרירים, (מה שקורה בדרך כלל בסוף העונה) אני ממליצה להשרות את הפרוסות במי מלח לשעה, לסנן, לשטוף ורק אז לאפות כמוסבר.
- ניתן להכין בלי תפוחי אדמה. בעיניי תפוחי האדמה משדרגים מאד. אגב, אני לא קולפת את תפוחי האדמה, אבל אפשר לקלוף, משאירה את ההחלטה לשיקולכם.
- מאפים חגיגיים נוספים שבטח תאהבו: כרובית בטחינה / סינייה כרובית, לזניה עם אנטיפסטי
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
הכנתם? תשוויצו באינסטגרם ואל תשכחו לתייג אותי orlycohen@, זה כל כך משמח אותי לראות את התוצרים שלכם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם במקום המיועד לכך, בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
תודה
בכיף
נראה טוב! הסבר מדויק!
תודה רבה עופרה
אהבתי
תודה
אורלי יקרה תודה רבה המתכונים שלך נפלאים יישר כוח
המון תודה ליאורה. שימחת את לבי
תודה רבה
בכייף גדול
נראה טעים מאוד
תודה רבה. תכיני. זה ממש טעים.
מאוד טעים! הכנתי כבר כמה פעמים, גיוונתי עם פלפל אדום/ רסק עגבניות במקום חלק מהעגבניות המרוסקות, תבלינים שונים לפי מה שהיה, בכל פעם יצא מעולה. תודה
איזה כיף לשמוע, שרון!
זו בדיוק המשמעות של המתכון, שאפשר לגוון לפי טעם אישי או מה שיש בבית ובכל פעם יוצא טעים.