Print Friendly, PDF & Email

מקלובה טבעונית מושלמת

Print Friendly, PDF & Email

מקלובה 3

מקלובה היא מנה מהמטבח הערבי שמכינים כמעט בכל בית. יחד עם זאת אני רואה בה מנה מפוארת, מעין עוגת אורז עם ירקות שנמסים לתוכה ובניחוח משגע שמתפשט בכל המטבח. את המקלובה מבשלים בסיר אחד ולקראת ההגשה הופכים ע”ג צלחת גדולה ומחזיקים אצבעות שתתהפך כמו שצריך לכדי עוגה יפה ולא תתפרק. האמת היא שגם אם היא מתפרקת, לא קרה כלום. ממילא ברגע שמתחילים לחלק למנות העסק קורס, וממילא תוך 5 דקות לא נשאר כלום. נכון?

אני אוהבת שהמקלובה שלי מלאה בניחוחות ארומטיים לכן אני מכינה צנצנת קטנה של "תערובת תבלינים למקלובה" שמכילה זרעי כוסברה, זרעי שומר, זרעי כמון, הל, גארם מסאלה, כורכום ועוד… בהמשך אתן את המינונים והכמויות בהן אני משתמשת. אפשר לגוון ולשחק עם הכמויות של התבלינים לפי הטעם, ואם נניח לא אוהבים הל, אפשר לוותר עליו או להחליפו בציפורן וכדומה.

בהזדמנות זו, אני מזמינה אתכם לעמוד הפייסבוק של הבלוג, “חיים וטעים – אורלי כהן” בו תמצאו מתכונים, טיפים, הגיגים ותמונות של אוכל צבעוני וטבעוני!

מקלובה 2

.

מקלובה טבעונית מושלמת

המרכיבים:

  • 2 כוסות אורז פרסי או בסמטי – הכי מתאים אורז פרסי, אבל אני מתה על הבסמטי וזה מצליח גם איתו.
  • 2 חצילים יפים (ארוכים, קלים ובלי גרעינים) חתוכים לקוביות
  • 1 כרובית מופרדת לפרחים קטנים
  • 2 בצל פרוס דק דק (ידנית או במעבד מזון)
  • 2-3 גזרים מגוררים או חתוכים לקוביות קטנטנות
  • 2 תפוחי אדמה גדולים פרוסים דק
  • 1/4 כוס שמן זית (אי אפשר לוותר או להפחית במתכון זה)
  • 1 ו- 1/2 כפיות מלח
  • 5 כוסות מים רותחים
  • 2-3 כפות תערובת תבלינים (הסבר בהמשך)

תוספות אופציונליות:

  • 2 פלפל אדום פרוס דק
  • 1 בטטה חתוכה לקוביות
  • 300 גרם דלעת חותכה לקוביות
  • סלסלת פטריות פרוסות
  • 200 גרם קוביות טופו, אצבעות סויה (או שבבי סויה) שהושרו במים רותחים סוננו ונסחטו או כל חלבון אחר שאתם אוהבים

תערובת תבלינים למקלובה:

הבונוס היום הוא שאני הולכת לתת כאן מתכון אליפות לתערובת תבלינים פלאית שמשדרגת המון תבשילים. למתכון המקלובה אנחנו זקוקים ל- 2-3 כפות תערובת תבלינים שאני תכף אסביר איך להכין. מי שאוהב מאד מתובל ישים 3 כפות. מי שאוהב פחות מתובל, 2 כפות יספיקו.

.
אני מציעה להכין את תערובת התבלינים למקלובה לפני תחילת העבודה ולשמור בצנצנת אטומה בארון:
1 כף זרעי כוסברה + 1 כף זרעי כמון + 1/2 כף גרגרי שומר + 1 כפית גרגרי הל (או 6 תרמילים שנתתם להם מכה ופיצחתם אותם קצת).
קולים את הכל יחד על מחבת יבשה במשך דקה שתיים תוך כדי ניעור המחבת, שלא ישרפו, רק להוצאת הטעמים.
מעבירים וטחונים במכתש ועלי. אפשר גם במטחנת תבלינים, זה לוקח שנייה וחצי, אבל אני אוהבת להתעסק עם זה, אז כותשת לי להנאתי תוך הוצאת אגרסיות במכתש ועלי.
את התערובת של הזרעים הכתושים, מערבבים עם 2 כפות כורכום, 2 כפות גדושות של פפריקה מעושנת, 2 כפיות כמון טחון (או יותר לפי הטעם), 1/2 כפית פלפל אנגלי טחון (בהר) ו- 1/2 כפית גארם מסאלה (או יותר, שוב, לפי הטעם).
.
מקלובה 1
.

מקלובה טבעונית מושלמת

אופן ההכנה:
  1. מכינים את תערובת התבלינים כמוסבר למעלה.
  2. מניחים את קוביות החציל הכרובית והגזר (ואם מוסיפים עוד ירקות, אז גם אותם) ע”ג תבנית מרופדת בנייר אפייה, כל ירק בנפרד, כי נשתמש בהם להכנת שכבות שונות. מזלפים מעל שמן זית, זורים מעט מלח ים אטלנטי ואופים בתנור שחומם ל-180 מעלות במשך 30 דקות.
  3. משרים את האורז בקערה עם מים למשך חצי שעה בערך. שוטפים היטב ומסננים.

הרכבת המקלובה:

לוקחים סיר נון סטיק. זה מאד חשוב, במיוחד לשלב ההיפוך. אם כבר מדברים על הסיר, הוא צריך להיות בגודל שיתאים למנה. אני השתמשתי בסיר בקוטר 26, ובגובה 10 ס”מ (כן, כן, מדדתי).

שמים בתחתית הסיר 2-3 כפות שמן זית, הכמות צריכה לכסות בשכבה אחידה את התחתית של הסיר. עליהם מניחים שכבת תפוחי אדמה בצורה יפה. זכרו שזה יהיה למעלה אחרי היפוך המקלובה.

מדליקים את האש בכיריים ומתחילים לטגן מעט את תפוחי האדמה. בלי לערבב ובלי לגעת במשך חצי דקה – דקה.

מפזרים מעל בצורה שווה, חצי כוס אורז שטוף ומסונן.

מפזרים מעל את הבצלים הפרוסים, קוביות של חציל אחד ואת פרחי הכרובית. מעל מפזרים עוד חצי כוס אורז. מהדקים עם הידיים. בזהירות כן? הסיר על הכיריים! מעל מפזרים גזר, ואת יתרת החצילים. (אם מוסיפים טופו או כל סוג של חלבון, זה הזמן להניחם בסיר. מסיימים את השכבות ביתרת האורז.

מכניסים את התבלינים והמלח לכוס וממלאים אותה במים רותחים. מערבבים היטב ושופכים בזהירות על השכבה העליונה בסיר כך שהתבלינים יתפזרו באופן שווה..

מוסיפים את שאר המים לסיר בזהירות. בשלב הזה הסיר כמעט מלא וזה מצוין. המים ייספגו באורז והתוצאה תהיה סיר מלא בעוגת האורז המושלמת הזו.

עושים 3 חורים עם ידית של כף עץ (מעין ארובות) ומכסים את הסיר במכסה אטום.

לא לגעת!

מרגע זה, לא נוגעים בתכולת הסיר יותר. מביאים לרתיחה ומעבירים לאש קטנה למשך 40 דקות. מומלץ להציץ אחרי 30 דקות רק כדי לוודא שאין אורז יבש למעלה עקב אידוי הנוזלים. במקרה כזה מוסיפים 1/3 כוס מים רותחים וממשיכים לבשל.

אחרי 40 דקות, מכבים את האש ומניחים לו לעמוד עוד 30 דקות להתייצבות. כדאי להניח מעל המכסה מגבת לשמירת האדים.

לקראת ההגשה, מניחים צלחת גדולה ע”ג הסיר ו…. הופ הופכים!*

מגישים לשולחן, מצלמים ומשוויצים.

תראו איזה יופי היא נפרסה לי. הנה גם אני השווצתי.

.

.

* בום טראח, מה קרה? המקלובה התפרקה לי. גם אם זה קרה, לא נורא. הנה אחת שהתפרקה. אבל איזה שחומים יצאו תפוחי האדמה??? שמתי לי מיד בצד כי אני הכי הכי אוהבת:

 

.

אהבתם את המתכון? הכנתם? אשמח אם תשתפו אותי איך יצא. לייקים, תגובות ותמונות של המקלובה שלכם יתקבלו באהבה גדולה.

.
רוצים לא לפספס מתכונים של "חיים וטעים"? הרשמו לקבלת עדכונים בתחתית העמוד, וכך תקבלו הודעה למייל בכל פעם שמתפרסם מתכון.

.

בתיאבון!

חיים וטעים!

 

2 Comments

  1. עירית פורשר 13 בספטמבר 2018 at 11:57

    מתכונים נהדרים!
    תודה.

  2. חיים וטעים 13 בספטמבר 2018 at 12:13

    וואו, תודה רבה, חיממת את לבי. 🌹

השאר תגובה