קציצות פראסה (או לביבות כרישה פוארו / פורי / לוף – כל כך הרבה שמות לירק הזה ממשפחת השום/ בצל) נחשבות אצלנו למנה חגיגית. אנו נוהגים להכין אותן במיוחד לפסח שיא העונה של הכרישה וכמובן לראש השנה, כי הכרישה היא אחד מסמלי החג, מה שמכונה "הברכות". בעבר הכנתי אותן בגרסה הצמחונית, ולקח לי זמן לקבל אומץ, לטבען אותן ולהכינן ללא ביצים. כך יצא שבעלי ואני ניסינו 2 גרסאות ושתיהן יצאו מצוינות! לכן אני אתן כאן שני מתכונים: הראשון עם קמח מצה (מתכון מסורתי יותר), והשני עם טופו שנותן נפח, משמש כדבק ולא פחות חשוב, מעשיר את הקציצה בחלבון. הקציצות כשרות לפסח אוכלי קטניות.
מעבר לכך, ניתן להכין את הלביבות בטיגון שבו מקבלים קציצה שחומה יותר או באפייה שבה מקבלים לביבה בהירה ורכה יותר. לשיקולכם. אני מגוונת, פעם כך ופעם כך.
מה שבטוח, מניסיוני, הקציצות נחטפות ישר מהתבנית או מהמחבת (אם מחליטים לטגן), אז רוצו להכין כמות כפולה ותנסו לשמור עליהן עד החג.
קציצות פראסה (או לביבות כרישה) בלי ביצים
המרכיבים ל-35-40 קציצות:
- 4 כרישות בינוניות שטופות היטב ופרוסות לטבעות דקות
- 1 קישוא ירוק גדול – זוקיני
- 2 תפוחי אדמה קלופים
- 3-4 גבעולי סלרי
- 1 ס"מ ג’ינג’ר פרוס
- 1/2 כוס עלים ירוקים לטעמכם: פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק
- 2 כפות גדושות של קמח מצה
- 2 כפות גדושות של קמח עדשים (או חומוס)
- 4 כפות טחינה גלמית מלאה
- 3/4 כפית מלח
- 1 שקית אבקת אפיה
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון טרי
- 2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- לטגן את הכרישה בשמן הזית עד הזהבה. לערבב ולוודא שלא נשרף ולהעביר לקערה גדולה.
- לגרר על פומפיה גסה – בינונית את תפוחי האדמה והזוקיני ולהוסיף לקערה.
- במעבד מזון לקצוץ את הסלרי, הירוקים והג'ינג'ר ולצרפם לקערה.
- להוסיף את אבקת האפיה, התבלינים, הטחינה והקמחים.
- ללוש את התערובת. צריכה להתקבל תערובת דביקה במקצת אך נוחה לעיצוב. אם התערובת יבשה ולא דביקה: יש להוסיף כף טחינה + כף מים. אם התערובת רכה מדי: להוסיף כף קמח חומוס או קמח מצה.
- לקחת חופן בגודל כדור פינג פונג וליצור ממנו קציצה. במקרה הצורך ניתן להרטיב את הידיים במים מפעם לפעם.
- לטגן את הקציצות במחבת נון סטיק עם מעט שמן, על להבה בינונית משני הצדדים. הקציצות עדינות ורכות. יש לתת להן לעמוד קצת להתייצבות לפני ההגשה. רצוי אפילו להכינן יום קודם ולשמור במקרר בכלי אטום. לקראת ההגשה לחמם אותן בתנור כ- 5 דקות ב- 180 מעלות.
- להגיש לשולחן עם לאבנה טבעוני, מטבוחה או פטריות צלויות.
קציצות פראסה עם טופו
המרכיבים ל-45-50 קציצות:
- 4 כרישות בינוניות שטופות היטב ופרוסות לטבעות דקות
- 1 קישוא ירוק גדול – זוקיני
- 2 תפוחי אדמה קלופים
- 2 גזרים בינוניים קלופים
- 3-4 גבעולי סלרי
- 1 ס"מ ג’ינג’ר פרוס
- 1/2 כוס עלים ירוקים לטעמכם: פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק
- 1 חבילה של טופו רגיל (300 גרם)
- 4 כפות טחינה גלמית מלאה
- 3/4 כפית מלח
- 1 שקית אבקת אפיה
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון טרי
- 2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
- לטגן את הכרישה בשמן הזית עד הזהבה. לערבב ולוודא שלא נשרף ולהעביר לקערה גדולה.
- לגרר על פומפיה גסה – בינונית את תפוחי האדמה והזוקיני ולהוסיף לקערה.
- במעבד מזון לקצוץ את הטופו, הגזר, הסלרי, הירוקים והג'ינג'ר ולצרפם לקערה.
- להוסיף את אבקת האפיה, התבלינים והטחינה.
- ללוש את התערובת. צריכה להתקבל תערובת דביקה במקצת אך נוחה לעיצוב. אם התערובת יבשה ולא דביקה: יש להוסיף כף טחינה + כף מים. אם התערובת רכה מדי: להוסיף כף קמח חומוס / עדשים (או כל קמח אחר שאתם מעדיפים).
- לקחת חופן בגודל כדור פינג פונג וליצור ממנו קציצה. במקרה הצורך ניתן להרטיב את הידיים במים מפעם לפעם.
- לסדר את הקציצות בתבנית על נייר אפיה משומן. לזלף קצת שמן על כל קציצה ולאפות בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות כ- 20 דקות או עד שמזהיב קלות.
- להוציא מהתנור ולהניח לקציצות להתקרר לטמפרטורת החדר. כשהן קרות הן נפרדות בקלות מהנייר.
- להגיש לשולחן עם לאבנה טבעוני, מטבוחה או פטריות צלויות.
אם אתם מתעניינים במתכוני לביבות נוספים: לביבות בטטה, לביבות טבעוניות, לביבות תירס
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
הכנתם את המנה? מוזמנים לתייג אותי באינסטגרם, וגם לעקוב אחרי שם, כמובן.
שתהיה לכולנו שנה טובה, פורייה, בריאה ומלאת שמחה.
נראה נהדר
תודה רבה!
את התערובת של המתכון השני – עם הטופו – אפשר להקפיא חלק? ואפשר להגדיל את כמות הטופו?
לא ניסיתי להקפיא את התערובת.
קחי בחשבון שבהפשרה ככל המראה יופרשו נוזלים והמרקם של התערובת ישתנה.
לא ניסיתי להגדיל את כמות הטופו. המתכון כפי שהוא מאוזן ויציב. אם את מנסה, אשמח אם תעדכני אותי. בהצלחה
היי אפשר לוותר על האבקת אפיה ?
והאם צריך לסחוט את הקישוא ותפוח אדמה
היי,
לגבי אבקת אפייה, לא ניסיתי, אך אולי אפשר, רק שהמרקם יצא דחוס יותר.
אני לא סוחטת את הירקות. אין צורך במקרה הזה כי הם מגוררים על גבי פומפייה גסה עם חורים גדולים.
במעבד מזון לקצוץ את הטופו גזר סלרי ירוקים וגינגר, הכוונה עם הסכין הקוצצת מהמתכת? או גרוד עם המגרד? (בעיקר בגלל הגזר אני שואלת).
האם הם אמורים להיות עיסה, או מגורדים?
היי יעל, הכוונה עם סכין המתכת של המעבד. זה אמור לצאת פירורים קטנטנים.
מתכון מעולה, תודה.
אילתור שעשיתי וגם יוצא מצוין – במקום הטופו אני שמה כוס-כוס וחצי עדשים ירוקות מושרות הרבה שעות. הטעם של הקציצות מזכיר קצת פלאפל והן נשמרות היטב גם בהקפאה.
שמחה שאהבת.
נשמע יופי של אלתור. תודה שעדכנת.
היי,
אפשר לוותר על הטחינה??
זה החומר המדביק בקציצות.
אפשר חמאת שקדים.
על איזה טופו את ממליצה? אני מעוניינת להכין לראשונה לצמחונית
אני קונה מה שבמבצע.
אלטרנטיב או משק ויילר.
חשוב שזה יהיה טופו קשה.
(לא טופו משי)