/, ללא גלוטן, פסטה ואורז/פסטה שמנת פטריות טבעונית

פסטה שמנת פטריות טבעונית

פסטה ברוטב שמנת פטריות טבעוני

יש מתכונים שאני מחשיבה כקלאסיים, מסורתיים. בדרך כלל הם מתכונים ותיקים ומאד אהובים. פסטה ברוטב שמנת ופטריות היא אחת מהקלאסיקות האלו. החיבור בין השמנת לבין הפטריות הוא חיבור מושלם. השמנת נצמדת לפסטה ומצפה אותה במעטפת קטיפתית עשירת טעמים ובכך הופכת אותה לחלקלקה ומתגלשת על הלשון. הפטריות עושות לנו טעים בפה, כך שנרצה לאכול מהן עוד ועוד, כמו שהיפנים קוראים לזה "אוממי". יש לזה גם ביסוס מדעי: הפטריות מכילות באופן טבעי חומצה גלוטמית שאחראית ליצירת טעם אוממי. אגב, חומצה גלוטמית קיימת גם בעגבניות מבושלות לכן מנות כמו פסטה ברוטב עגבניותבולונז או פאי רועים נרצה לאכול עוד ועוד. אנקדוטה נוספת, היתה תקופה, בשנות השמונים להערכתי, שקראו לרוטב שמנת פטריות רוטב אלפרדו למרות שהאלפרדו המקורי הוא משהו שונה לגמרי ואיננו מכיל פטריות בכלל.

מאז המעבר לטבעונות כמעט ולא הכנתי פסטה ברוטב שמנת פטריות, אלא פסטה עם פטריות  על בסיס שמן זית, כי חשבתי שרוטב "שמנת פטריות" צריך להכין עם שמנת. נכון? כן! רק שלא צריך לשם כך שמנת מן החי. בשבועות האחרונים הכנתי כמה פעמים פסטה שמנת פטריות טבעונית, בשינוי סוג השמנת ויצא פצצה, בטעם שמנתי ובמרקם חלקלק ואהוב. אגב, היו לי אתמול אורחים לא טבעוניים והם ליקקו את הצלחות. לא פלא שזו המנה שנגמרה ראשונה מהשולחן. כאמור הכנתי עם מספר סוגי שמנת, החל מקרם קוקוס ועד שמנת אלפרו ויטאריז פרווה – טבעוניות וכדומה. קרם קוקוס הוא מוצר טבעי (בתנאי שמכיל רק 100% קוקוס בלי תוספים) ושמנת פרווה לבישול היא מוצר מעובד, אבל כל עוד שומרים על איזונים ולא אוכלים את זה כל יום, זה לא נורא, לדעתי. ממליצה בכל מקרה לקרוא את המרכיבים ע"ג האריזות השונות ולבחור.

עוד הערה אחת לפני שניגשים למתכון: אני לא אוהבת שנשארת לי שלולית שמנת בתחתית הצלחת, לכן שמה יחסית מעט שמנת (כפי שתראו בתמונות). אבל תרגישו חופשי לשים כמה שמנת שאתם אוהבים. אני יודעת שאני החריגה במקרה הזה.

פסטה שמנת פטריות טבעונית

המרכיבים

  • 500 גרם פסטה מאיזה סוג שאוהבים
  • 2-3 כפות שמן זית
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 1 שן שום קצוצה דק
  • 2 סלסלות פטריות (אני קונה זוגות של שמפיניון ופורטובלו) פרוסות
  • 2 כפיות גדושות אבקת פטריות מיובשות שמכינים לבד תוך 2 דקות. ראו הוראות בסוף המתכון*
  • 300-400 גרם קרם קוקוס או שמנת צמחית שאוהבים (ויטאריז, אלפרו וכדומה, לא שמנת להקצפה שמכילה סוכר ומתאימה לקינוחים)
  • 1/2 כפית מלח (או יותר, לפי הטעם אך תתחילו עם 1/2 כפית. להוסיף אפשר תמיד)
  • פלפל גרוס
  • קורט אגוז מוסקט מגורר טרי (בערך שמינית כפית, לא יותר מזה)
  • 1/4-1/2 כוס ממי הבישול של הפסטה
  • להגשה: עלי תימין או מעט בזיליקום קצוץ או עירית קצוצה (לא חובה)

אופן ההכנה

  1. מבשלים את הפסטה דקה פחות מהוראות היצרן (היא תשלים את הבישול ברוטב עצמו) ושומרים 1/2 כוס ממי הבישול.
  2. במקביל מתחילים להכין את הרוטב.
  3. מטגנים במחבת או בסיר רחב את הבצל, עד להזהבה. מוציאים לקערה.
  4. אין צורך לנקות את המחבת, מוסיפים אליה את הפטריות ומתחילים לטגן וצרוב אותן תוך כדי ערבוב עדין "הקפצה" מדי פעם כדי שייצרבו מכל הצדדים וישחימו. עד מתי לטגן? עד לרגע שבו הן מתחילות להגיר נוזלים למחבת.
  5. בדיוק אז, מחזירים למחבת את הבצל המטוגן, מוסיפים את השום ואבקת הפטריות ומערבבים יחד כמה שניות. מוסיפים את השמנת שבחרתם, מלח, פלפל גרוס ואגוז מוסקט ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב קל. כמה שמנת להוסיף? אם אתם אוהבים שיש לכם שלולית קטנה של רוטב שמנת בצלחת (אותה אפשר אפילו לנגב עם לחם טוב), שימו 400 גרם שמנת. אני מעדיפה שהפסטה מצופה בשמנת אך הצלחת נשארת די יבשה לכן אני מוסיפה 300 גרם. זה עניין של טעם אישי, לשיקולכם.
  6. כשהרוטב מתחיל לרתוח ורואים תחילת בעבוע מוסיפים 1/4 כוס ממי הבישול של הפסטה ששמרנו ומערבבים עד למרקם אחיד. אם זה נראה סמיך מדי, מוסיפים עוד קצת ממי הבישול, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
  7. מוסיפים פנימה את הפסטה, מערבבים בקלות בתנועות הרמה, כך שכל הפסטה תצופה ברוטב, נותנים לה דקה לספוג טעמים ומגישים לשולחן.
  8. ניתן לקשט בתימין, בזיליקום קצוץ או עירית קצוצה.

כדאי לכם לעקוב אחרי גם באינסטגרם צבעוני וטעים שם, עם תמונות וסרטונים של שלבי ההכנה.

פסטה שמנת פטריות טבעונית עם מזלג

טיפים וגיוונים של חיים וטעים לפסטה שמנת פטריות טבעוני

  • אבקת פטריות מכינים בבית מפטריות מיובשות (פורצ'יני או שיטאקי) אותן טוחנים במטחנת תבלינים במשך 1-2 דקות ושומרים בצנצנת אטומה. האבקה היא אבקת אוממי שמשדרגת המון מנות ואפשר להוסיפה גם בזמן בישול אורז או תבשילי קדירה.
  • אפשר להכין את המנה גם עם פסטה ללא גלוטן.
  • ניתן להוסיף למנה ולגוון באיזה פטריות שאוהבים (שימאג'י, אנוקי, פטריות יער ועוד אותן יש לטגן יחד עם שאר הפטריות).

מתכוני פסטה נוספים שבטוח תאהבו: פסטה ברוטב פסטו טבעוני, פסטה פרימוורה קלילה עם ירקות, פסטה פרובנסל עם טופו בסגנון צרפתי ופסטה סלק בעלת צבע מפתה וטעם מדהים וממכר כמעט.

אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.

תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. אהבתם? הכנתם? שתפו אותי ואל תשכחו לתייג אותי: @orlycohen אני כל כך שמחה לראות תמונות של היצירות שלכם. כדאי לכם לעקוב אחרי גם באינסטגרם צבעוני וטעים שם, עם תמונות וסרטונים של שלבי ההכנה.

רוצים לא לפספס מתכונים שלי? אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית העמוד ותקבלו עדכונים בכל פעם שאפרסם כאן מתכון חדש.

בתיאבון!
חיים וטעים!

11 תגובות

  1. בתשבע כץ 03/08/2023 בשעה 16:43

    אוהבת מתכוני הפסטה שלך בכל צורה

  2. בתשבע כץ 03/08/2023 בשעה 16:46

    אוהבת מתכוני הפסטה שלך בכל צורה

  3. חיים וטעים 03/08/2023 בשעה 17:04

    תודה על התגובה הכל כך משמחת

  4. זאב גוטיאן 04/08/2023 בשעה 00:13

    מעולה הפיטריות

  5. זאב גוטיאן 04/08/2023 בשעה 00:15

    מעולה

  6. רות בנימין 04/08/2023 בשעה 02:54

    תודה! אשמח לעדכונים. תבורכי!

  7. יהודית שהרבני 04/08/2023 בשעה 05:44

    אהבתי את המתכון של פסטה ברוטב פטריות פרוןה תודה רבה

  8. חיים וטעים 04/08/2023 בשעה 12:10

    תודה רבה זאב

  9. חיים וטעים 04/08/2023 בשעה 12:11

    תודה

  10. חיים וטעים 04/08/2023 בשעה 12:11

    תודה רבה. מצרפת אותך לרשימת התפוצה של הבלוג.

  11. חיים וטעים 04/08/2023 בשעה 12:28

    תודה רבה רבה

השאר תגובה