מהו רוטב סאטה?
רוטב סאטה (מבטאים Satay) הוא רוטב צהוב כתום, מתובל בשפע תבלינים שחלקם דומיננטיים מאד וחלקם עדינים ונעימים. האינדונזים טוענים שהם המציאו אותו, התאילנדים שזוללים ממנו בעגלות הרחוב גורסים שדווקא הם המציאו אותו. בואו נסכם שזוהי מנה פאן אסייתית כלומר יש בה מרכיבים מכל דרום מזרח אסיה: החל מגארם מסאלה הודי, דרך תבלינים ים תיכוניים כגון כורכום, כמון וגרגרי כוסברה, עובר דרך משחת הקארי התאילנדי האדום והתמרינדי (שמשמש גם במטבח הפרסי) וגולת הכותרת: השילוב הקרמי, המאזן ומעניק המתיקות של בוטנים, סוכר וקוקוס, תרומתו של המטבח האינדונזי. לצערי, טרם ביקרתי באינדונזיה, למרות שפעם הוזמנתי לכנס בבאלי וממש בא לי היה לארוז מזוודה ולטוס לשם, אך לבסוף לא נסעתי מסיבות בטחוניות, אבל זה כבר סיפור אחר.
המנה כוללת מרכיבים אסייתיים והמון פעמים שואלים אותי איפה ניתן להשיג אותם. ובכן, יש כמובן את כל החנויות המתמחות במוצרים מהמזרח הרחוק, מה שנקרא ״המכולת הסינית״, דרגון בלוינסקי או מזרח מערב בשוק הכרמל, אולם, כיום ניתן להשיג חלק ניכר מהמרכיבים במחלקות המתמחות במזרח הרחוק ברשתות המזון, בחנויות התבלינים ובחנויות הטבע, כך שזה ממש לא בעייתי. עכשיו כשיש לנו כבר את המרכיבים, ניתן להתחיל בעבודה. נכון?
את הרוטב הזה למדתי להכין, לפני כעשור(!), בסדנא של השף התאילנדי מקדונג McDang, (הוא מדליק ויש לו מתכונים מעולים!), שהתקיימה בבית הספר הגבוה לקולינאריה ״בישולים״, בחסות שגרירות תאילנד בישראל.
שיפודי טופו ברוטב סאטה – רוטב בוטנים אינדונזי
המרכיבים:
למשרה (מתאים לקילו שיפודים):
- 1 כוס קרם קוקוס (22%-20% שומן, לשמור את היתרה לרוטב)
- 1/2 כפית זרעי כוסברה טחונים
- 1/2 כפית כמון טחון
- 1 כף גראם מסאלה
- 1 כפית כורכום טחון
- 1 כפית סוכר דקלים או קנים או דמררה
- 2 כפות סויה
לשיפודי טופו :
- 900 גרם טופו חתוך לקוביות של 3X3 או קטן יותר, לפי ההעדפה האישית.
- שיפודים קטנים (אם משתמשים בשיפודי עץ, מומלץ להשרותם במים במשך לילה כדי שלא ישרפו בשלב הצלייה)
לרוטב סאטה – רוטב בוטנים אידונזי:
- 1 כף שמן
- 2 כפות משחת קארי אדום (או פחות, למי שחושש מהחריפות)
- 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
- 1 כפית כמון
- 2/3 כוס קרם קוקוס (היתרה שבפחית)
- 1 + 1/3 כוסות מים
- 1/4 כוס סוכר דקלים או קנים או דמררה
- 1/2 כוס חמאת בוטנים
- 1-2 כפות משחת תמרינדי (לא לוותר, זה מוסיף המון)
- 2 כפות סויה איכותי
אופן ההכנה – שיפודי טופו ברוטב סאטה – רוטב בוטנים אינדונזי:
המשרה והשיפודים:
- מערבבים יחד את כל החומרים ומעבירים למיכל פלסטיק רחב.
- מכניסים פנימה את הטופו ומשרים בתערובת למשך לילה, או לפחות לכמה שעות. כמה שיותר זמן יותר טעים.
- משפדים כל 3-4 חתיכות טופו ע״ג שיפוד קטן וצולים מכל הצדדים על מחבת פסים המרוח במעט שמן.
הרוטב:
- מחממים את השמן בווק ומטגנים בו בזהירות, בחום נמוך, את משחת הקארי.
- מוסיפים כמון, כוסברה ומעט קרם קוקוס וממשיכים לבשל תוך כדי בחישה. מוסיפים את כל קרם הקוקוס תוך כדי בישול וערבוב ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה.
- מנמיכים את האש, מוסיפים את חמאת הבוטנים, הסוכר והתמרינדי. מבשלים עד להסמכה ויוצקים מעל השיפודים. רצוי להשתמש ברוטב מיד כשהוא חם כי כשהוא מתקרר הוא מסמיך מאד.
הערות:
- אפשר לאפות את שיפודי הטופו בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 5 דקות מכל צד (יש 4 צדדים).
- ניתן להכין שיפודי טופו על האש במנגל יום העצמאות, רק תביאו בצד את הרוטב ושימו אותו אחרי הצלייה. כולם יעופו עליהם ועליכם.
- במקור, מכינים את הרוטב מבוטנים טחונים, אך כאן קיצרתי את הדרך עם חמאת בוטנים.
- ניתן להכין את הרוטב מראש ולשמור בצנצנת במקרר. לפני השימוש יש לחמם את הרוטב בעדינות והוא הופך לנוזלי יותר.
- אפשר להכין באופן דומה גם פטריות ברוטב בוטנים, ובכלל הרוטב הזה ישמח המון מנות של ירקות צלויים או קלויים.
עוד מתכונים עם טופו שבטח תאהבו: קציצות טופו בתבשיל אפונה נהדר, פסטה עם פסטו אפונה זוקיני וטופו מנה שקוצרת מחמאות, טופו פרובנסל.
אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
היות שאני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה בכל מתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה כדי שהכל יהיה ברור, תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. שתפו אותי: הכנתם? איך יצא לכם? אל תשכחו לתייג אותי שם: @orlycohen זה כל כך משמח לראות תמונות של התוצרים שלכם. אתם מוזמנים, כמובן, לעקוב אחרי באינסטגרם צבעוני וטעים שם.
בתיאבון!
חיים וטעים!
נראה מעולה, אנסה, תודה
תודה רבה שרה!
בהצלחה ובתיאבון
נראה טעים מאד, ננסה בקרוב.
תודה רבה!
בהצלחה ובתיאבון
האם אפשר לצלות בתנור במקום על מחבת פסים?
אפשרי