מקלובה היא מנה מהמטבח הערבי שמכינים כמעט בכל בית. יחד עם זאת אני רואה בה מנה מפוארת, מעין עוגת אורז עם ירקות שנמסים לתוכה ובניחוח משגע שמתפשט בכל המטבח. את המקלובה מבשלים בסיר אחד ולקראת ההגשה הופכים ע”ג צלחת גדולה ומחזיקים אצבעות שתתהפך כמו שצריך לכדי עוגה יפה ולא תתפרק. האמת היא שגם אם היא מתפרקת, לא קרה כלום. ממילא ברגע שמתחילים לחלק למנות העסק קורס, וממילא תוך 5 דקות לא נשאר כלום. נכון?
אני אוהבת שהמקלובה שלי מלאה בניחוחות ארומטיים לכן אני מכינה צנצנת קטנה של "תערובת תבלינים למקלובה" שמכילה זרעי כוסברה, זרעי שומר, זרעי כמון, הל, גארם מסאלה, כורכום ועוד… בהמשך אתן את המינונים והכמויות בהן אני משתמשת. אפשר לגוון ולשחק עם הכמויות של התבלינים לפי הטעם, ואם נניח לא אוהבים הל, אפשר לוותר עליו או להחליפו בציפורן וכדומה.
בהזדמנות זו, אני מזמינה אתכם לעמוד הפייסבוק של הבלוג, “חיים וטעים – אורלי כהן” בו תמצאו מתכונים, טיפים, הגיגים ותמונות של אוכל צבעוני וטבעוני!
מקלובה טבעונית מושלמת
המרכיבים:
- 2 כוסות אורז פרסי או בסמטי – הכי מתאים אורז פרסי, אבל אני מתה על הבסמטי וזה מצליח גם איתו.
- 2 חצילים יפים (ארוכים, קלים ובלי גרעינים) חתוכים לקוביות
- 1 כרובית מופרדת לפרחים קטנים
- 2 בצל פרוס דק דק (ידנית או במעבד מזון)
- 2-3 גזרים מגוררים או חתוכים לקוביות קטנטנות
- 2 תפוחי אדמה גדולים פרוסים דק
- 1/4 כוס שמן זית (אי אפשר לוותר או להפחית במתכון זה)
- 1 ו- 1/2 כפיות מלח
- 5 כוסות מים רותחים
- 2-3 כפות תערובת תבלינים (הסבר בהמשך)
תוספות אופציונליות:
- 2 פלפל אדום פרוס דק
- 1 בטטה חתוכה לקוביות
- 300 גרם דלעת חותכה לקוביות
- סלסלת פטריות פרוסות
- 200 גרם קוביות טופו, אצבעות סויה (או שבבי סויה) שהושרו במים רותחים סוננו ונסחטו או כל חלבון אחר שאתם אוהבים
תערובת תבלינים למקלובה טבעונית מושלמת:
הבונוס היום הוא שאני הולכת לתת כאן מתכון אליפות לתערובת תבלינים פלאית שמשדרגת המון תבשילים. למתכון המקלובה אנחנו זקוקים ל- 2-3 כפות תערובת תבלינים שאני תכף אסביר איך להכין. אוהבים מנה מאד מתובלת? שימו 3 כפות. אוהבים פחות מתובל? 2 כפות יספיקו.
- 1 כף זרעי כוסברה
- 1 כף זרעי כמון
- 1/2 כף גרגרי שומר
- 1 כפית גרגרי הל (או 6 תרמילים שנתתם להם מכה ופיצחתם אותם קצת).
קולים את הכל יחד על מחבת יבשה במשך דקה שתיים תוך כדי ניעור המחבת, שלא ישרפו, רק להוצאת הטעמים.
מעבירים וטחונים במכתש ועלי. אפשר גם במטחנת תבלינים, זה לוקח שנייה וחצי, אבל אני אוהבת להתעסק עם זה, אז אני כותשת לי להנאתי תוך הוצאת אגרסיות במכתש ועלי.
- 2 כפות שטוחות כורכום
- 1/2 כפית פלפל אנגלי טחון (בהר)
- 2 כפות גדושות של פפריקה מעושנת
- 2-3 כפיות כמון טחון
- 1/2-1 כפית גארם מסאלה (או יותר, שוב, לפי הטעם).
מקלובה צמחונית / טבעונית מושלמת
אופן ההכנה:
- מכינים את תערובת התבלינים כמוסבר למעלה.
- מניחים את קוביות החציל הכרובית והגזר (ואם מוסיפים עוד ירקות, אז גם אותם) ע”ג תבנית מרופדת בנייר אפייה, כל ירק בנפרד, כי נשתמש בהם להכנת שכבות שונות. מזלפים מעל שמן זית, זורים מעט מלח ים אטלנטי ואופים בתנור שחומם ל-180 מעלות במשך 30 דקות.
- משרים את האורז בקערה עם מים למשך חצי שעה בערך. שוטפים היטב ומסננים.
הרכבת המקלובה:
- לוקחים סיר נון סטיק. זה מאד חשוב, במיוחד לשלב ההיפוך. אם כבר מדברים על הסיר, הוא צריך להיות בגודל שיתאים למנה. אני השתמשתי בסיר בקוטר 26, ובגובה 10 ס”מ (כן, כן, מדדתי).
- שמים בתחתית הסיר 2-3 כפות שמן זית, הכמות צריכה לכסות בשכבה אחידה את התחתית של הסיר. עליהם מניחים שכבת תפוחי אדמה בצורה יפה. זכרו שזה יהיה למעלה אחרי היפוך המקלובה.
- מדליקים את האש בכיריים ומתחילים לטגן מעט את תפוחי האדמה. בלי לערבב ובלי לגעת במשך חצי דקה – דקה.
- מפזרים מעל בצורה שווה, חצי כוס אורז שטוף ומסונן.
- מפזרים מעל את הבצלים הפרוסים, קוביות של חציל אחד ואת פרחי הכרובית. מעל מפזרים עוד חצי כוס אורז. מהדקים עם הידיים. בזהירות כן? הסיר על הכיריים! מעל מפזרים גזר, ואת יתרת החצילים. (אם מוסיפים טופו או כל סוג של חלבון, זה הזמן להניחם בסיר. מסיימים את השכבות ביתרת האורז.
- מכניסים את התבלינים והמלח לכוס וממלאים אותה במים רותחים. מערבבים היטב ושופכים בזהירות על השכבה העליונה בסיר כך שהתבלינים יתפזרו באופן שווה..
- מוסיפים את שאר המים לסיר בזהירות. בשלב הזה הסיר כמעט מלא וזה מצוין. המים ייספגו באורז והתוצאה תהיה סיר מלא בעוגת האורז המושלמת הזו.
- עושים 3 חורים עם ידית של כף עץ (מעין ארובות) ומכסים את הסיר במכסה אטום.
לא לגעת!
- מרגע זה, לא נוגעים בתכולת הסיר יותר. מביאים לרתיחה ומעבירים לאש קטנה למשך 40 דקות. מומלץ להציץ אחרי 30 דקות רק כדי לוודא שאין אורז יבש למעלה עקב אידוי הנוזלים. במקרה כזה מוסיפים 1/3 כוס מים רותחים וממשיכים לבשל.
- אחרי 40 דקות, מכבים את האש ומניחים לו לעמוד עוד 30 דקות להתייצבות. כדאי להניח מעל המכסה מגבת לשמירת האדים.
- לקראת ההגשה, מניחים צלחת גדולה ע”ג הסיר ו…. הופ הופכים!
- מגישים לשולחן, מצלמים ומשוויצים.
- תראו איזה יופי היא נפרסה לי. הנה גם אני השווצתי.
רוצים עוד מתכונים של מנות בשכבות? מוסקה, סינייה כרובית בטחינה
בום טראח, מה קרה? המקלובה התפרקה?
גם אם זה קרה, לא נורא. הנה אחת שהתפרקה לי. אבל איזה שחומים יצאו תפוחי האדמה??? שמתי לי מהם מיד בצד כי אני הכי הכי אוהבת תפודים מושחמים.
אהבתם את המתכון? הכנתם? אשמח אם תשתפו אותי איך יצא ואל תשכחו לתייג אותי על התמונה @orlycohen, אשמח לראות לייקים, תגובות ותמונות של המקלובה שלכם.
רוצים לא לפספס מתכונים שלי? הרשמו לקבלת עדכונים בתחתית העמוד, וכך תקבלו הודעה למייל בכל פעם שמתפרסם מתכון.
בתיאבון!
חיים וטעים!
מתכונים נהדרים!
תודה.
וואו, תודה רבה, חיממת את לבי. ?
הי,
לא הבנתי איפה משתמשים בכמות הגדולה של שמן הזית.
תודה,
שמואל
היי שמואל,
חלק מהשמן משמש לזילוף על הירקות האפויים וחלק לתחתית הסיר – טיגון תפוחי האדמה.
אגב, זו לא ממש כמות גדולה, בטח לא לכזו כמות של אורז וירקות, אבל בדרך כלל המתכונים שלי מכילים פחות שמן. במקרה הזה זה הכרחי. בהצלחה!
תותחית מדהימה. מתכונים מדהימים וכתובים בצורה ברורה
תודה תודה ??
שמחה שאת נהנית מהם
אפשר להכין מראש, יום קודם?
אפשר להכין יום מראש, ולא להפוך.
לפני ההגשה לחמם בתנור בחום בינוני ואז להפוך.
את הירקות טיגנתי וסידרתי בשכבות. יצא סוף!!!
איזה כיף!
שימחת אותי מאד.
בתיאבון
אם משתמשים בגמבות ופטריות – גם אותם צריך לאפות קודם?
היי הלה,
הייתי ממליצה להקפיץ במחבת את הפטריות עם קוביות הפלפלים.
בהצלחה
הי הכנתי יצא מושלם קבלתי המון מחמאות הודות לך
איזה כיף לקרוא!
המחמאות מגיעות לך, כי את הכנת ???
המתכון מעולה וגם עובד! תערובת התבלינים אלוהית. תודה רבה. ממש אשמח לעלות תמונה אבל אין כאן אפשרות נראית לעין…
וואו! איזו תגובה מקסימה.
אני כל כך שמחה שהכנת ואהבת ???
תמונה, אפשר לשלוח אלי במייל חוזר ואני אשתף.
היי,אם לא משתמשים בתערובת התבלינים שבמתכון, האם יש לך המלצות לתיבלון אחר?
היי סיגל,
את יכולה לתבל בחוואייג׳ למרק עם פפריקה וכורכום, או בכל תערובת תבלינים לאורז שאת אוהבת
בדיוק מה שחיפשתי. יוכן בימים הקרובים. איזה יופי של מתכון. תודה לך.
נהדר ?
בהצלחה ובתיאבון ?
חג שמח!
היי לא הבנתי מתי עושים חורים וכו׳ הרי יש מים אז איך?
ולגבי הבצל גם אותו לטגן?
היי ורד,
את הבצל אני לא מטגנת, אבל את יכולה לטגן אם בא לך.
לגבי ״הארובות״ – למרות שיש מים, ניתן לעשות את הארובות (אחרי שלב הוספת המים). זה חייב להיות ממש ארובה חלולה. הארובות מסייעות לאדים להתפזר בסיר ובכל לאפשר בישול גם של האורז שנמצא במרכז.
תודה על המתכון, יצא ממש מוצלח, מקלובה ראשונה שלי, השתתמשתי באורז בסמטי ומובן לי שצריך לקנות לפעם הבאה פרסי, יצא יפיפה וטעים
ישששש! איזה כיף!
על הכבוד ירדנה ???
וואו נשמע ונראה חלומי?
יש אפשרות במקום אורז מכול סוג להשתמש בקינואה או כוסמת ירוקה?
תודה! שמחה שאהבת ??
לא ניסיתי עם קינואה או כוסמת ירוקה. מעניין באמת
לכמה מנות מספיק המתכון?
אם זו מנה עיקרית, יחידה בשולחן אז להערכתי 8 מנות. כמובן שאם יש מנות נוספות זה יכול להפסיק ליותר
כמה כפיות שמים מתערובת התבלינים שהכנו??
כפי שכתוב במתכון: 2-3 כפות
במה אפשר להחליף את הגראם סאלה בתערובת התבלינים? אוכלים רק תבלינים טהורים בגלל בעיה בריאותית.
אפשר מעט קנמון או פשוט להשמיט.
מתכון התבלינים מעולה
תודה! זה מה שעושה את ההבדל.