/, ממולאים/כרוב ממולא בבורגול ועדשים

כרוב ממולא בבורגול ועדשים

כרוב ממולא צמחוני מוכן

כרוב ממולא צמחוני, טבעוני מנה עשירה בטעמים ובחלבון. השילוב המאוזן בין הבורגול והעדשים הופך את המנה לארוחה מלאה, מזינה ומשביעה. עלי הכרוב (בעלי הערכים התזונתיים הרבים) מקבלים טעם עדין ביותר והממולאים ממש נמסים בפה. אצלנו מאד אוהבים ממולאים ובכל שבוע יש לנו סוג אחר בהתאם לעונה ולזמינות הירקות ולהפתעתי גיליתי שלא פרסמתי מעולם את המתכון לכרוב ממולא, שהוא אחת הקלאסיקות. יש גם אופציה ללא גלוטן בהערות למטה.

תהליך הפרדת עלי הכרוב לא מסובך בכלל!

צריך לרכך את הכרוב השלם ולקלף את העלים שכבה אחר שכבה. ניתן לעשות זאת בכמה אופנים שאותם אסביר כאן ויש המון סרטונים ברשת שמדגימים זאת.

ראשית יש להוציא בזהירות את ליבת הכרוב (החלק הלבן הקשה) בעזרת סכין חדה, ואז להפריד את העלים באחת מהשיטות האלה:

הפרדת עלי הכרוב בחימום או בקירור:

  • בחימום: להכניס את הכרוב למים רותחים ולבשל אותו כ- 10 דקות. להוציא מהמים לנער מעודפי נוזלים ולהתחיל להפריד את העלים. להניח אותם לייבוש על דפנות מסננת או על מגבת. אם מגיעים לחלקים פנימיים שקשה להפריד, ניתן להכניס שוב לסיר ולבשל עוד 5 דקות. זה אמור להספיק. אם לא, ניתן לחזור על התהליך שוב. אני יודעת שאפשר גם לרכך את עלי הכרוב במיקרוגל, לא ניסיתי. אגב, את העלים הקטנטנים שקרובים לליבת הכרוב נוסיף לרוטב, או נקצוץ ונוסיף למלית, אנחנו לא זורקים כלום. השיטה הזו מתאימה למי שרוצה לאכול את המנה עוד היום.
  • בהקפאה: מכניסים את הכרוב שהוצאנו ממנו את הליבה למקפיא לילה קודם. למחרת מוציאים ומפשירים במסננת. העלים נפרדים מעצמם, הופכים לסמרטוטיים (זה טוב במקרה הזה) ומתמסרים למילוי בקלות. השיטה הזו לא מתאימה לבשלנים ספונטניים, אלא אם כן אתם תמיד שומרים תמיד ראש כרוב במקפיא, רעיון לא רע בכלל אם יש מקום.
  • אם במרכז העלים יש חלק לבן עבה וקשיח, אני מציעה לחתוך ולהסיר אותו או "לגלח" וליישר אותו במפלס אחד עם יתר העלה כך שיהפוך גמיש וניתן לגלגול.

עלי כרוב מופרדים למילוי

כרוב ממולא בבורגול ועדשים

המרכיבים כ- 20 ממולאים:

  • 1 כרוב גדול

המלית

  • 1 כוס עדשים כתומות + 1/2 כוס עדשים שחורות מושרות בהרבה מים למשך כשעה ומסוננות
  • 1 כוס בורגול מושרה ב- 2 כוסות מים רותחים למשך חצי שעה ומסונן
  • 1 בצל קצוץ דק
  • שאריות כרוב אחרי הפרדת העלים, קצוצות דק
  • 100 גרם רסק עגבניות
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 1/2 כוס עשבי תיבול קצוצים: פטרוזיליה, שמיר, נענע וכוסברה. ניתן לגוון ולהשמיט בהתאם לטעם האישי.
  • מלח ופלפל גרוס

הרוטב

  • 2 עגבניות גדולות בשלות פרוסות דק
  • 400 גרם עגבניות מרוסקות איכותיות
  • 1 בצל לבן או סגול פרוס לפרוסות דקות
  • 2 שיני שום קצוצות (לא חובה)
  • עלים מ- 3 ענפי נענע (אפשר כף נענע מיובשת)
  • 1 כף סילאן
  • 2 כפות מיץ לימון
  • גרידת לימון מלימון שלם
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל

אופן הכנת כרוב ממולא צמחוני

הרוטב

  1. לקחת סיר רחב שיכול להכיל את כל הממולאים ושניתן להכניסו לתנור (אני מעדיפה להכין בתבנית אפייה שניתן גם להניח על הכיריים), להכניס לתוכו את 1/2 מכמות העגבניות המרוסקות ולסדר מעל את פרוסות הבצל והעגבניות. הביא לרתיחה, לבשל במשך 10 דקות על להבה בינונית. להסיר מהכיריים.
  2. את שאר חומרי הרוטב: המחצית הנותרת של העגבניות המרוסקות, סילאן, לימון, שום, תבלינים ושמן לערבב בקערה גדולה עם 2 כוסות מים חמים. את הרוטב המדולל הזה ניצוק על עלי הכרוב הממולאים לפני שנכניס את התבנית לתנור.

מניחים את הכרוב הממולא על הרוטב בתבנית

הכנת המילוי וגלגול הממולאים

  1. בזמן שהרוטב מתבשל אפשר להכין את המלית.
  2. לטגן בצל עד שקיפות או השחמה קלה, להוסיף למחבת את שאריות הכרוב ולאדות יחד עוד 2 דקות בערך.
  3. לערבב בקערה את כל חומרי המלית.
  4. מילוי העלים נעשה ממש כמו מילוי בלינצ׳ס או אגרול: להניח ע"ג משטח עבודה את העלה כשהחלק המעוגל רחוק מאיתנו (והחלק בו היה הלבן הקשיח שהורדנו קרוב אלינו), לשים על כל עלה כף וחצי עד 2 כפות מתערובת המילוי.
  5. לגלגל גלגול אחד על המלית, לסגור פנימה ממהצדדים ולהמשיך לגלגל את העלה עד לקבלת גליל כרוב ממולא. גם אם קצת נקרע בהתחלה והם לא יוצאים מדוייקים כמו חיילים זה לא ממש משנה.

הרכבת המנה

  1. לסדר את עלי הכרוב הממולאים בצפיפות בסיר או התבנית, בשכבה אחת על גבי הרוטב כשהפתח (קו התפר) שלהם כלפי מטה כדי שלא יפתחו.
  2. לצקת את הרוטב המדולל בזהירות ע"ג הממולאים. הכי נוח לעשות זאת בעזרת מצקת. לוודא שפני הנוזל מגיעים עד לכיסוי הכרוב. אם חסרים נוזלים להשלים עם מים.
  3. להביא לרתיחה, לכסות את הסיר או התבנית ולבשל על להבה נמוכה כרבע שעה.
  4. להעביר לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות ולאפות מכוסה כשעה וחצי (אפשר גם יותר), עד שהכרוב רך מאד. חשוב לבדוק מדי חצי שעה שלא חסרים נוזלים. במידת הצורך להוסיף חצי כוס מים רותחים.
  5. עד השלב הזה ניתן להכין יום קודם ולשמור במקרר.
  6. לקראת ההגשה לחמם בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות למשך 20-30 דקות ללא כיסוי כדי לקבל גוון שזוף.
כרוב ממולא צמחוני בדרך לתנור
הערות וגיוונים
  • אפשר לבשל את המנה רק על הכיריים בלי להכניס לתנור. במקרה כזה יש להעביר ללהבה הכי נמוכה ולבשל כשעה וחצי, תוך השלמת מים רותחים במקרה הצורך.
  • ניתן לקצר תהליכים ולהשתמש בבצל מטוגן ושום כתוש מוקפאים.
  • תבלינים ועשבי תיבול ניתן להוסיף או לגוון בהתאם לטעם האישי.
  • רוצים כרוב ממולא צמחוני ללא גלוטן? תחליפות את הבורגול בקינואה.
  • ממולאים נוספים שבטח תאהבו: כרוב שלם ממולא – חגיגה על השולחן, פלפל ממולא בתנור, דלורית או דלעת שלמה ממולאת באורז וכל טוב, עלי מנגולד ממולאים

אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.

תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה. אהבתם? הכנתם? שתפו אותי ואל תשכחו לתייג אותי: @orlycohen אני כל כך שמחה לראות תמונות של היצירות שלכם. אתם מוזמנים, כמובן, גם לעקוב אחרי באינסטגרם צבעוני וטעים שם.

רוצים לא לפספס מתכונים שלי? אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית העמוד ותקבלו עדכונים בכל פעם שאפרסם כאן מתכון חדש.

בתיאבון!
חיים וטעים!

10 תגובות

  1. תמי רוזנווקס 30/01/2023 בשעה 22:15

    נראה נהדר! אני כבר מכניסה כרוב לפריזר. שישכב שם.

  2. חיים וטעים 31/01/2023 בשעה 08:46

    תודה תמי. כרוב במקפיא זה תמיד טוב.

  3. יעל מירון 28/11/2023 בשעה 08:56

    איזה בורגול? הדק או העבה ? או שזה לא משנה ?

  4. חיים וטעים 28/11/2023 בשעה 09:04

    היי יעל,
    אני מעדיפה בורגול רגיל או עבה.

  5. דינה אטיאס 02/12/2023 בשעה 23:15

    תודה על המתכונים המופלאים

  6. חיים וטעים 02/12/2023 בשעה 23:20

    בשמחה ובכיף גדול

  7. משה בן אריה 30/12/2023 בשעה 12:33

    הכל נראה מעולה 👍👍👏🏼👏🏼

  8. חיים וטעים 30/12/2023 בשעה 14:48

    תודה רבה רבה

  9. אושרת שריקי 02/01/2024 בשעה 16:38

    מהמם

  10. חיים וטעים 02/01/2024 בשעה 18:01

    תודה רבה

השאר תגובה