Print Friendly, PDF & Email

ממולאים זה החיים (וטעים)

Print Friendly, PDF & Email

3 מתכוני ממולאים טבעוניים שהכנתי בסיר אידוי,  שיתאימו כתוספת או כמנה עיקרית

ממולאים זה טעם של בית. כל עדה, כל סבתא וכל אמא יודעים זאת. לוקחים את כל האהבה ומכניסים ביחד עם מרכיבים נכונים לתוך ירק. שם מתרחש קסם. קסם שמביא את כל המשפחה לרחרח בסירים, לדחוף מזלג ולחטוף אחד, עוד לפני הארוחה.

את הממולאים ניתן לבשל או לאפות בתבנית מכוסה. אני הכנתי את הממולאים שלי בסיר אידוי שקיבלתי להתנסות ומאז הוא לא עוזב את הכיריים שלי. מדובר על סיר עם 3 קומות: סיר תחתון ומעליו 2 קומות של סירי אידוי עם ארובה ותחתית לא מחוררת, כך שניתן להכין בהם גם וכל גרגרי בלי חשש שיזלוג למטה דרך החורים.

בשיטת האידוי האוכל מתבשל באמצעות האדים שעולים מהסיר התחתון (אפשר לבשל בו מרק באותה הזדמנות, או להרתיח רק מים) דרך הארובה. בצורה זו, פיזור החום אחיד והתחתית לא נשרפת. אני אוהבת להגיש ממולאים בסיר בו בושלו, וכאן זה יוצא נהדר. התהליך שומר על הצורה והצבעוניות של האוכל.

מבחינה בריאותית: הבישול באידוי שומר על הערכים התזונתיים של המזון ומקטין את הצורך בשמן, לכן הוא מתאים מאד לשומרים על תזונה בריאה.

בצלים ממולאים באורז ברוטב סלרי סילאן ולימון

המרכיבים:

5-6 בצלים גדולים (אני שילבתי בצל לבן עם בצל סגול)

3 גבעולי סלרי קצוצים דק

1 לימון פרוס דק (עם הקליפה)

למלית:

1 כוס אורז בסמטי

3 בצל ירוק קצוץ לטבעות דקות

1 כף רסק עגבניות (כחצי קוספא קטנה)

1 כף נענע מיובשת

1/4 כוס עלים ירוקים קצוצים (פטרוזיליה וסלרי)

מלח ופלפל גרוס

1 כף סילאן טבעי

לרוטב:

מיץ מלימון אחד

2 כפות סילאן טבעי

המחצית הנותרת של רסק העגבניות מדוללת בחצי כוס מים

מלח ופלפל גרוס

אופציונלי – לימון פרסי אחד להעמיד בתוך הסיר לפני הבישול (לא חובה)

אופן ההכנה:

משרים את האורז במים במשך חצי שעה, שוטפים היטב ומסננים.

חורצים את הבצלים לאורכם עד האמצע, מניחים בסיר (הקומה הראשונה של סיר האידוי) ומכסים במים.

מביאים לרתיחה ומבשלים את הבצלים 20-30 דקות (תלוי בגודלם), עד שהם מתרככים ועדיין שומרים על צורתם. מוציאים את בצלים, מצננים מעט ומפרידים אותם לגלדים. את החלק הפנימי קוצצים ומוסיפים למלית.

מערבבים בקערה את כל חומרי המלית עם “לבבות הבצל”.

מניחים בתחתית הסיר את הסלרי הקצוץ.

ממלאים כל גלד בצל בכף מהמלית, סוגרים לא הדוק, כדי לאפשר לאורז לתפוח ומניחים בסיר שטוח (הקומה השניה של סיר האידוי) כשהפתח כלפי מטה. מסרים את כל הגלדים בסיר בצורה שאוהבים. אפשר גם 2 שכבות.

מערבבים את חומרי הרוטב בקערה קטנה ושופכים על הבצלים ההמולאים.

מכניסים בין הבצלים את פרוסות הלימון. מכסים את הסיר ומבשלים בסיר האידוי במשך 45-60 דקות על להבה נמוכה.

יש להקפיד שתתרחש רתיחה קלה בסיר התחתון כל זמן הבישול, ושהמים בסיר התחתון לא ייגמרו.

אם מבשלים בסיר רגיל – יש לכסות את שכבת הגלדים הממולאים במים ולבשל על אש קטנה עד שהמנה מוכנה.

מומלץ להגיש עם לימון סחוט מעל. ניתן לאכול חם, פושר או אפילו קר.

פלפלים ממולאים במג’דרת עדשים שחורות

המרכיבים:
7-8 פלפלים אדומים גדולים (הכמות צריכה להיכנס ולמלא את התחתית של סיר רחב, כך שהפלפלים יעמדו בה ולא יפלו).

למלית:
1 כוס אורז בסמטי (או בורגול, אם זה לא בפסח)
1 בצל קצוץ דק

4 בצל ירוק קצוץ לטבעות דקות

1-2 שיני שום כתושות

3 כפות שמן זית

1/2 כוס עדשים שחורות

1/2 כוס עלים ירוקים קצוצים דק (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר וכדומה)

תבלינים: כמון, כורכום, בהרט, מלח ופלפל גרוס

אופן ההכנה:

הכנת המלית:

משרים את האורז (או הבורגול) במים במשך חצי שעה, שוטפים היטב ומסננים.

חותכים את ראש הפלפלים, מרוקנים מגרעינים ומעמידים בסיר (קומה שניה בסיר האידוי).

מטגנים קלות את הבצל והבצל הירוק בשמן זית עד להזהבה קלה ואז מערבבים יחד עם העדשים, השום והאורז המסונן. מוסיפים עלים ירוקים ותבלינים.

ממלאים את הפלפלים 3/4 מגובהם וסוגרים עם המכסים שלהם.

מכסים את הסיר, ומבשלים במשך 45-60 דקות על להבה נמוכה.

יש להקפיד שתתרחש רתיחה קלה בסיר התחתון כל זמן הבישול, ושהמים בסיר התחתון לא ייגמרו.

אם מבשלים בסיר רגיל – יש להכין רוטב מקופסת רסק עגבניות (או עגבניות מרוסקות) מדוללת במים ותבלינים ולצקת על הפלפלים (כמות הרוטב – כמעט עד לגובה הפלפלים). לכסות את הסיר. ולבשל על אש קטנה עד שהמנה מוכנה.

מנגולד ופלפלונים ממולאים בקינואה ועשבי תיבול

המרכיבים:

צרור עלי מנגולד יפים שטופים ומנוגבים (בלי “הגזע” הלבן)

1 חבילת פלפלונים צבעוניים קטנים

המלית:

1 כוס קינואה (אני שילבתי אדומה עם לבנה) שהושרתה כשעה במים וסוננה היטב

1 כוס עשבי תיבול קצוצים: כוסברה, נענע, פטרוזיליה, שמיר

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים (או צנוברים)

1/2 כוס חמוציות קצוצות

פפריקה מעושנת, גראם מסאללה – או תבלינים אחרים לפי הטעם

אופן ההכנה:

מערבבים את מרכיבי המלית בקערה.

פורסים ע”ג משטח עלה מנגולד ומניחים בשליש התחתון שלו כף מהמלית. מתחילים לגלגל, באחרי שהמלית מכוסה, סוגרים פנימה את 2 הצדדים וממשיכים עד שמקבלים גליל יפה. מניחים בסיר שטוח (הקומה השניה של סיר האידוי).

ממלאים גם את הפלפלונים ומשכיבים אותם בסיר. למראה דקורטיבי, אפשר לסדר את המנגולד מסביב ואת הפלפלונים בחלק הפנימי.

מניחים את הסיר ע”ג הקומה הראשונה ומביאים לרתיחה.

מכסים את הסיר, ומבשלים במשך 45-60 דקות על להבה נמוכה.

יש להקפיד שתתרחש רתיחה קלה בסיר התחתון כל זמן הבישול, ושהמים בסיר התחתון לא ייגמרו.

אם מבשלים בסיר רגיל – יש להניח מתחת לכל הממולאים שכבה של עלי מנגולד וכמה פרוסות עגבניה ולמלא במים עד לגובה הממולאים.

סיר אידוי: כל הפרטים בעמוד הפייסבוק: https://www.facebook.com/silver.steam.cooking/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

הנה דוגמא לשולחן אביבי, בגינה. כמה יפה ומזמין. רעיונות והשראות נוספות בספרה של דבורה שטיין – סגנונות ושולחנות.


שולחן בגינה – מתוך הספר שולחנות וסיגנונות

בתיאבון!
חיים וטעים!

2 Comments

  1. אלכס 14 ביוני 2018 at 12:49

    מה שכבר זכה לשם "ממולאים בנוהל" אחד מאבני הדרך של המטבח הטבעוני אצלנו בבית בזכות היות הירק הממולא ארוחה מלאה ומזינה הכוללת איזון של חלבונים, פחמימות שומנים וירוקים

  2. orlycohen 15 ביולי 2018 at 12:37

    תודה יקירי ואהובי.
    אוהבת את נוהל הממולאים הטבעוניים שלנו

השאר תגובה