טבחה בסלק צמחוני

טבחה בסלק מעל קוסקוס בצלחת

טבחה בסלק הוא תבשיל טעים בטירוף המשלב סלק עלים (מנגולד) עם קטניות ורוטב שכיף להספיג בקוסקוס או בחלה טריה. מנה של טבחה בסלק המוגשת עם קוסקוס, אורז או קינואה מהווה ארוחה שלמה עשירה בחלבון, מינרלים ובמיוחד אשלגן, ויטמינים וחומרים מזינים נוספים כגון ויטמין K, בטא קרוטן, לוטאין ועוד המסייעים לנו בהגנה מפני מחלות ובהורדת לחץ הדם.

לאחרונה יש פריחה מחודשת לאוכל הביתי ואני לא מופתעת, כי זהו אוכל עם מסורת והמון רגשות, אוכל של סבתא. מאחורי המילים "אוכל ביתי" עומדת הקולינריה המגוונת של המטבח הצפון אפריקאי: מרוקאי, טריפוליטאי ותוניסאי. אם זה במאסטר שף או ב-MKR כולם מכינים את האוכל הזה וזוכים להצלחה רבה. מה הסיבה לפריחה הזו? אולי זו הקורונה שהחזירה אותנו הביתה ולימדה אותנו פרק חשוב על משמעותה של המשפחה, או שמא המצב הכלכלי שלא מאפשר לאכול בחוץ כמו פעם או שזה בכלל שילוב של אלה יחד עם גורמים נוספים. אחת מהמנות הבולטות בז'אנר הזה היא טבחה בסלק תבשיל עם טעמים עמוקים, טעים, בריא, מזין, משביע ומתאים לארוחות חורפיות. טבחה ופקיילה הן מהמנות הפחות יפות לצילום (בלשון המעטה) אך המראה שלהן עומד ביחס הפוך לטעם. ממש כמו במקרה של חמין.

זה המקום להסביר שטבחה בסלק, שמקורו בעדה הטריפוליטאית (עם זליגה לכל מדינות המגרב), הוא בן דוד של הפקיילה / בקיילה התוניסאית, אך התיבול השונה (רוטב אדום שלא קיים בפקיילה) מביא עימו טעמים אחרים וגיוון בצלחת. אני יודעת שעדיין לא העלתי את המתכון שלי לפקיילה התוניסאית, ומבטיחה לעשות זאת מתישהו בהמשך, כי אין מצב שלא תטעמו מהמעדן הכי טעים שיש.

טבחה בסלק בסיר

טבחה בסלק צמחוני

המרכיבים

  • 8 עלים ענקיים של מנגולד (או 15 קטנים)
  • 1 בצל קצוץ גס
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 100 גרם רסק עגבניות
  • 2 כוסות שעועית מבושלת (אני שילבתי שעועית לבנה עם שעועית אדומה)
  • 3 תפוחי אדמה בינוניים חתוכים לקוביות
  • 3 גבעולי סלרי קצוצים
  • 1/2 צרור כוסברה קצוצה דק (אפשר גם פטרוזילה)
  • 2 כפות נענע מיובשת
  • 1 כפית זרעי כמון
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1 כף אריסה (לא חובה, אבל מוסיף)
  • 1 כפית פפריקה מעושנת
  • פלפל חריף קצוץ בכמות שאוהבים (לא חובה)
  • מלח ופלפל גרוס
  • שמן לטיגון (אני משתמשת בשמן זית, אך אפשר גם שמן זרעי ענבים או שמן נייטרלי אחר)

אופן ההכנה

  1. לשטוף היטב את המנגולד מעודפי חול ולסנן.
  2. להפריד את החלק הלבן מהחלק הירוק ולקצוץ את שניהם.
  3. לטגן את החלק הירוק של המנגולד במעט שמן תוך כדי ערבוב (להזהר לא לשרוף), ולהוציא למסננת.
  4. להכניס לסיר את החלק הלבן של המנגולד, הסלרי, הבצל והשום ולאדות יחד, תוך כדי ערבוב, עד שהירקות מתרככים מעט והבצל שקוף.
  5. להוסיף לסיר רסק עגבניות, אריסה, פפריקה, פלפל חריף, כורכום וזרעי כמון. לערבב ולאדות יחד במשך דקה שתיים עד שריח התבלינים עולה.
  6. כעת לצרף את השעועית הלבנה והאדומה ואת תפוחי האדמה ולערבב מעט. להחזיר לסיר את המנגולד המטוגן (הירוק) ולפזר את הכוסברה הקצוצה והנענע המיובשת.
  7. לכסות במים עד גובה הירקות, לתבל במלח ובפלפל גרוס, להביא לרתיחה ולהעביר ללהבה נמוכה – בינונית.
  8. לבשל כ- 30 דקות עד שכל הטעמים מתאחדים.

הערות וגיוונים

  • אפשר להחליף את המנגולד בתרד או לשלב ביניהם. אמנם הטעם ישתנה מעט אך עדיין טעים מאד ואני ממש אוהבת.
  • ניתן להשתמש בשעועית משימורים (שמכילים רק שעועית ומלח בלי חומרים משמרים) או בשעועית קפואה.
  • התבלינים שהוספתי הם התבלינים שאנחנו אוהבים. ניתן להוסיף או להשמיט בהתאם לטעמכם האישי.
  • מתכוני מנגולד נוספים שבטח תאהבו: עלי מנגולד ממולאים ופטאייר מאפה מהמטבח הערבי.
  • לנמנעים מגלוטן, יש להחליף את הקוסקוס בקינואה או אורז, או להשתמש בקוסקוס ללא גלוטן.

אתם יודעים? אנשים רבים מבקרים בבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.

אני משקיעה זמן, משאבים והמון אהבה בכל מתכון, בכתיבה, בצילום ובעריכה כדי שהכל יהיה ברור; לכן תגובות, שאלות, הארות ולייקים יתקבלו בשמחה גדולה.

שתפו אותי: הכנתם? איך יצא לכם? אל תשכחו לתייג אותי: @orlycohen זה כל כך משמח לראות תמונות של התוצרים שלכם. אתם מוזמנים, כמובן, לעקוב אחרי באינסטגרם צבעוני וטעים שם.
רוצים לא לפספס מתכונים שלי? אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית העמוד ותקבלו עדכונים על כל מתכון חדש שאני מפרסמת כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!

4 תגובות

  1. אליה 12/12/2022 בשעה 05:09

    רצה להשרות שעועית. בטוחה שייצא מעולה.

  2. חיים וטעים 12/12/2022 בשעה 08:07

    תודה רבה אליה.
    אני בטוחה שיצא לך מעולה. בתיאבון!
    מחכה לתמונה.

  3. נעמי 15/12/2022 בשעה 14:12

    מתכון נפלא. יצא נהדר

  4. חיים וטעים 15/12/2022 בשעה 19:25

    תודה רבה שחזרת להגיב. שימחת אותי מאד.

השאר תגובה