כרובית היא הירק הכי אהוב עלינו בבית ואנחנו מכינים אותה במגוון צורות וטעמים. אחת הצורות המועדפות עלינו היא כרובית בטחינה בתנור. הרי ידוע שכרובית וטחינה זה זיווג משמים, וכשמכניסים אותם יחד לתנור, הטחינה עוטפת את הכרובית בציפוי קרמי משגע, בדומה למאכל הערבי סינייה, (ששמו נגזר דווקא מכלי המתכת העגול והשטוח שבו מכינים את המנה ולא ממרכיביה) כך שאנחנו קוראים למנה הזו בהשאלה "סינייה כרובית" אפילו שהפעם נכין אותה בתבנית מלבנית ולא עגולה.
אני מכינה את המנה בבית די הרבה ואוהבת לשלב בה שכבה של עדשים שחורות*. באופן הזה אני מקבלת מאפה מטריף, טעים, מזין, עשיר בחלבון ומשביע שמהווה ארוחה מלאה.
למרות כל שנותי במטבח והניסיון הרב שצברתי, המאפה הזה מצליח להפתיע אותי כל פעם מחדש, בעומק הטעמים, בשילוב המרקמים ובקרמיות המענגת שיוצרת הטחינה האפויה מעל הכל. זה מקרה קלאסי בו השלם גדול מסך חלקיו. כמו שבטח הבנתם, תפקיד הטחינה, מעבר לטעם, הוא לאחד ו"להדביק" את כל העסק, כך שהערכים התזונתיים שלה (כגון חלבון, שומנים טובים, סידן ועוד) הם רק בונוס.
אמנם זהו מאפה שכבות, אך הן מאד מאד פשוטות ומכינים כל אחת מהן במהירות וממש בקלות כפי שתוכלו לראות בהיילייט שהכנתי ושמרתי לכם באינסטגרם (מוזמנים להציץ ולעקוב. טעים שם). אז בבקשה אל תברחו לי. נסו לפחות פעם אחת. התוצאה ממש שווה, אני מבטיחה לכם!
אגב, אם חושבים על אירוח ותזמון, יש למנה הזו יתרון עצום: ניתן להכין אותה מראש, לשמור מכוסה במקרר ולחמם לפני ההגשה. לילה במקרר עוזר לייצב את המנה כך שהרבה יותר נוח לחתוך, להגיש ולאכול ממנה למחרת.
כרובית בטחינה
המרכיבים:
- 2 בצלים פרוסים דק
- 3-4 עגבניות פרוסות דק
- 1 כרובית מפורקת לפרחים קטנים וחלוטה במי מלח למשך 5 דקות
- 1 כוס עדשים שחורות מבושלות 15 דקות ומסוננות
- 400 גרם עגבניות מרוסקות (1 קופסא)
- 2 שיני שום קצוצות דק
- 1 כף עגבניות שרי מיובשות קצוצות דק (לא חובה)
- כפית עלי זעתר קצוצים או טימין
- 1 כף בהרט*
- מלח ופלפל גרוס
- שמן זית איכותי תוצאת מקומית
- 3/4 כוס טחינה גולמית מלאה + 3/4 כוס מים
- 1 כף קליפת לימון מגוררת
- מיץ מלימון אחד (או יותר, לפי הטעם)
להגשה:
- 2 כפות עלי פטרוזיליה
- 1/4 כוס צנוברים או שקדים פרוסים
- רבעי לימון
אופן ההכנה – כרובית בטחינה:
- מחממים תנור ל- 190 מעלות.
- משמנים תחתית של תבנית שמתאימה לתנור ומפזרים עליה שכבה אחידה של פרוסות בצל
- מניחים מעל שכבה של פרוסות עגבניה ומפזרים מעט מלח.
- תערובת העדשים: בקערה מערבבים עדשים שחורות עם עגבניות מרוסקות, שום, עגבניות מיובשות, זעתר, בהרט, מלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- יוצקים את שכבת העדשים ע"ג העגבניות ומיישרים עם כף או מרית.
- מסדרים מעל העדשים את פרחי הכרובית החלוטים בשכבה אחידה. מכסים את התבנית ומכניסים לתנור ל-30 דקות. בזמן הזה הבצל והעגבניות מתבשלים, מתרככים ונוצר קרמול טעים בתחתית מהעגבניות המרוסקות.
- בזמן שהתבנית בתנור מכינים טחינה דלילה: מערבבים היטב (רצוי עם מטרף) טחינה גולמית מלאה, מים, קליפת לימון ומיץ לימון. המרקם צריך להיות כמו של טחינה בפלאפליות כך שאם צריך מוסיפים עוד 1-2 כפות מים ומערבבים היטב.
- יוצקים את הטחינה על שכבת הכרובית ומחזירים לתנור ל-20 דקות בערך. הטחינה מבעבעת ועוטפת את פרחי הכרובית במעטה חלק.
- קולים על מחבת יבשה פרוסות שקדים (במקור אלה היו צנוברים, אך מפאת מחירם עברתי לשקדים) ומפזרים אותם יחד עם עלי הפטרוזיליה על המאפה החם ומגישים לשולחן עם רבעי לימון.
הערות לכרובית בטחינה בתנור:
- למי שלא אוכל קטניות (בפסח או בכלל), אפשר לוותר על שכבת העדשים ולהסתפק בכרובית בצל ועגבניה אפויים בטחינה. גם באופן הזה תקבלו מנה נהדרת. מוזמנים לגוון לפי שיקול דעתכם.
- לגבי התבלינים, אני השתמשתי במה שאנחנו אוהבים ויש לי בבית. ניתן להחליף את הבהרט בתערובת התבלינים שלי אותה לימדתי במתכון של המקלובה או בראס אל חנות או בחוואייג' למרק קנויים.
- רוצים גם תמונות מעבר להסברים כאן? צילמתי את כל שלבי ההכנה והעלתי לאינסטגרם שלי – orlycohen@. תמצאו אותם שמורים בהיילייטס תחת" "סינייה כרובית".
- המתכון של אייל שני לכרובית שלמה בתנור.
- ניתן להשתמש בכרובית קפואה, אותה יש להפשיר מראש ולסנן עודפי נוזלים.
אתם יודעים? אנשים רבים נכנסים אל הבלוג שלי מדי יום. יש העוזבים בלי להשאיר עקבות ויש המשאירים לי סימן. בשבילי זה סימן להמשיך לכתוב.
הכנתם? תשוויצו באינסטגרם ואל תשכחו לתייג אותי orlycohen@ על התוצרים שלכם וממש אשמח אם תתחילו לעקוב אחרי שם.
אם אתם לא רוצים לפספס מתכונים חדשים שלי, אנא השאירו את כתובת המייל שלכם בתחתית המתכון ואני אדאג לשלוח אליכם הודעה בכל פעם שאפרסם כאן.
בתיאבון!
חיים וטעים!
נראה נהדר, אנסה בקרוב!
תודה טלי!
בהצלחה ובתיאבון.
אהבתי אכין את המתכון
תודה
תודה על התגובה המשמחת. בהצלחה ובתיאבון
מתכון טעים ונפלא. תודה.
תודה רבה רמה
נראה נהדר. אנסה ! תודה רבה
🥳
נראה טעים
נשמע טעים מאוד מעניין ומרתק ומעשיר.
הבן שלי אוהב כרובית בתנור בטחינה ועכשיו אני אשדרג לו את המנה לפי המתכון שלך
הי, האם נדרש להשרות /לבשל את העדשים טרם אפייתם? תודה
מתכון מעולה. שווה לנסות. תודה
מגרה. אנסה היום
נראה נהדר. רצה לנסות.
נרטה מדהים
תודה רבה
נהדר! בהצלחה ובתיאבון
תודה רבה רוני
תודה על המילים החמות
צריך לבשל את העדשים מראש 15 דקות, ככתוב במתכון.
אפשר להשרות קודם. לא חובה
איזו תגובה מקסימה! תודה אביב ובתיאבון לבנך
תודה רבה
תודה
תודה יעל! בהצלחה
קודם כל המתכון נראה מעולה!
אנחנו אוהבים כרובית וטחינה, יחד וכל אחת לחוד. אממה, יש אצלנו רגישות לעגבניות והן רכיב עיקרי במתכון. האם יש לך הצעה איך להכין אותו ללא העגבניות?
תודה תמי. שמחה שאהבת.
את פרוסות העגבניה אפשר להחליף בפרוסות זוקיני או בחציל קלוי.
לגבי רוטב העגבניות, שימי חצי כוס מים או ציר ירקות עם כף של תיבול כגון: רוטב סויה, מיסו ותטעמי. יתכן וצריך מעט סוכר ולימון. לפי טעמך. בהצלחה
אליפות
האם אחרי שמוזגים את הטחינה צריך לכסות שוב בנייר הכסף לפני המשך האפייה?
אפשר להשתמש הכרובית קפואה של סנפרוסט?
אין צורך לכסות
תודה רבה
אפשר, רק להפשיר קודם ולסנן עודפי נוזלים
נשמע מענין וטעים , אנסה ללא העדשים
לכי על זה!
בהצלחה ובתיאבון
נראה ממש טוב, מתכון קל! אהבתי! אפשר להחליף את העדשים בשעועית שחורה?
תודה רבה דגנית.
לא ניסיתי, את מוזמנת לנסות ולעדכן אותי, כדי שאוסיף את זה לבלוג.
בהצלחה!
תודה, נראה נפלא
תודה