3 מתכוני ממולאים טבעוניים / צמחוניים שיתאימו כמנה עיקרית או כתוספת
ממולאים טבעוניים
וממולאים בכלל זה טעם של בית. כל עדה, כל סבתא וכל אמא יודעים זאת. לוקחים את כל האהבה ומכניסים ביחד עם מרכיבים נכונים לתוך ירק. שם מתרחש קסם. קסם שמביא את כל המשפחה לרחרח בסירים, לדחוף מזלג ולחטוף אחד, עוד לפני הארוחה.
את הממולאים הטבעוניים והצמחוניים ניתן לבשל בסיר רגיל או לאפות בתנור בתבנית מכוסה – בכל אחד מהמתכונים אתן הנחיות להכנה בכל צורה.
אני הכנתי את הממולאים שלי בסיר אידוי שקיבלתי להתנסות ומאז הוא לא עוזב את הכיריים שלי. מדובר על סיר עם 3 קומות: סיר תחתון שמיועד לנוזל ומעליו 2 קומות של סירי אידוי עם ארובה ותחתית לא מחוררת, כך שניתן להכין בהם גם מזון גרגרי בלי חשש שיזלוג למטה דרך החורים. בעצם ניתן להכין אותם גם בסיר אידוי מבמבוק (להשיג במחלקות האסייתיות של רשתות השיווק) או בקוסקוסייר שמיועד להכנת קוסקוס.
בשיטת האידוי האוכל מתבשל באמצעות האדים שעולים דרך הארובה מהסיר התחתון (אפשר לבשל בו מרק באותה הזדמנות, או להרתיח רק מים). בצורה זו, פיזור החום אחיד והתחתית לא נשרפת. אני אוהבת להגיש ממולאים בסיר בו בושלו, וכאן זה יוצא נהדר. התהליך שומר על הצורה והצבעוניות של האוכל.
מבחינה בריאותית בישול באידוי שומר על הערכים התזונתיים של המזון ומקטין את הצורך בשמן, לכן מתאים מאד לשומרים על המשקל ועל תזונה בריאה.
בצלים ממולאים באורז ברוטב סלרי סילאן ולימון
המרכיבים:
- 5-6 בצלים גדולים (אני שילבתי בצל לבן עם בצל סגול)
- 3 גבעולי סלרי קצוצים דק
- 1 לימון פרוס דק (עם הקליפה)
למלית:
- 1 כוס אורז בסמטי
- 3 בצל ירוק קצוץ לטבעות דקות
- 1 כף רסק עגבניות (כחצי קוספא קטנה)
- 1 כף נענע מיובשת
- 1/4 כוס עלים ירוקים קצוצים (פטרוזיליה וסלרי)
- מלח ופלפל גרוס
- 1 כף סילאן טבעי
לרוטב:
- מיץ מלימון אחד
- 2 כפות סילאן טבעי
- המחצית הנותרת של רסק העגבניות מדוללת בחצי כוס מים
- מלח ופלפל גרוס
- אופציונלי – לימון פרסי אחד להעמיד בתוך הסיר לפני הבישול (לא חובה)
אופן ההכנה:
- משרים את האורז במים במשך חצי שעה, שוטפים היטב ומסננים.
- חורצים את הבצלים לאורכם עד האמצע, מניחים בסיר (הקומה הראשונה של סיר האידוי) ומכסים במים.
- מביאים לרתיחה ומבשלים את הבצלים 20-30 דקות (תלוי בגודלם), עד שהם מתרככים ועדיין שומרים על צורתם. מוציאים את בצלים, מצננים מעט ומפרידים אותם לגלדים. את החלק הפנימי קוצצים ומוסיפים למלית.
- מערבבים בקערה את כל חומרי המלית עם “לבבות הבצל”.
- מניחים בתחתית הסיר את הסלרי הקצוץ.
- ממלאים כל גלד בצל בכף מהמלית, סוגרים לא הדוק, כדי לאפשר לאורז לתפוח ומניחים בסיר שטוח (הקומה השניה של סיר האידוי) כשהפתח כלפי מטה. מסרים את כל הגלדים בסיר בצורה שאוהבים. אפשר גם 2 שכבות.
- מערבבים את חומרי הרוטב בקערה קטנה ושופכים על הבצלים ההמולאים.
- מכניסים בין הבצלים את פרוסות הלימון. מכסים את הסיר ומבשלים בסיר האידוי במשך 45-60 דקות על להבה נמוכה.
- יש להקפיד שתתרחש רתיחה קלה בסיר התחתון כל זמן הבישול, ושהמים בסיר התחתון לא ייגמרו.
הערות:
- אם מבשלים בסיר רגיל או אופים בתנור – יש לכסות את שכבת הגלדים הממולאים במים עם מיץ לימון ו- 2 כפות שמן ולבשל על אש קטנה (או חום נמוך) עד שהמנה מוכנה.
- מומלץ להגיש עם לימון סחוט מעל.
- ניתן לאכול חם, פושר או אפילו קר.
פלפלים ממולאים במג'דרת עדשים שחורות
המרכיבים:
- 7-8 פלפלים אדומים גדולים (הכמות צריכה להיכנס ולמלא את התחתית של סיר רחב, כך שהפלפלים יעמדו בה ולא יפלו).
למלית:
- 1 כוס אורז בסמטי (או בורגול, אם זה לא בפסח)
1 בצל קצוץ דק - 4 בצל ירוק קצוץ לטבעות דקות
- 1-2 שיני שום כתושות
- 3 כפות שמן זית
- 1/2 כוס עדשים שחורות
- 1/2 כוס עלים ירוקים קצוצים דק (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר וכדומה)
- תבלינים: כמון, כורכום, בהרט, מלח ופלפל גרוס
אופן ההכנה:
הכנת המלית:
- משרים את האורז (או הבורגול) במים במשך חצי שעה, שוטפים היטב ומסננים.
- חותכים את ראש הפלפלים, מרוקנים מגרעינים ומעמידים בסיר (קומה שניה בסיר האידוי).
- מטגנים קלות את הבצל והבצל הירוק בשמן זית עד להזהבה קלה ואז מערבבים יחד עם העדשים, השום והאורז המסונן. מוסיפים עלים ירוקים ותבלינים.
- ממלאים את הפלפלים 3/4 מגובהם וסוגרים עם המכסים שלהם.
- מכסים את הסיר, ומבשלים במשך 45-60 דקות על להבה נמוכה.
- יש להקפיד שתתרחש רתיחה קלה בסיר התחתון כל זמן הבישול, ושהמים בסיר התחתון לא ייגמרו.
הערות:
- אם מבשלים בסיר רגיל או אופים בתנור – יש להכין רוטב מקופסת רסק עגבניות (או עגבניות מרוסקות) מדוללת במים ותבלינים (מלח, פלפל) ולצקת על הפלפלים. כמות הרוטב צריכה להגיע כמעט עד לגובה הפלפלים. לכסות את הסיר ולבשל על אש קטנה או לאפות בחום נמוך עד שהמנה מוכנה.
- מומלץ להגיש עם זילוף של שמן זית ומעט מהרוטב.
מנגולד ופלפלונים ממולאים בקינואה ועשבי תיבול
המרכיבים:
- צרור עלי מנגולד יפים שטופים ומנוגבים (בלי “הגזע” הלבן)
- 1 חבילת פלפלונים צבעוניים קטנים
המלית:
- 1 כוס קינואה (אני שילבתי אדומה עם לבנה) שהושרתה כשעה במים וסוננה היטב
- 1 כוס עשבי תיבול קצוצים: כוסברה, נענע, פטרוזיליה, שמיר
- 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים (או צנוברים)
- 1/2 כוס חמוציות קצוצות
- מלח, פלפל גרוס, פפריקה מעושנת, 1 כפית גראם מסאלה – או תבלינים אחרים לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מערבבים את מרכיבי המלית בקערה.
- פורסים ע”ג משטח עלה מנגולד ומניחים בשליש התחתון שלו כף מהמלית. מתחילים לגלגל, באחרי שהמלית מכוסה, סוגרים פנימה את 2 הצדדים וממשיכים עד שמקבלים גליל יפה. מניחים בסיר שטוח (הקומה השניה של סיר האידוי).
- ממלאים גם את הפלפלונים ומשכיבים אותם בסיר. למראה דקורטיבי, אפשר לסדר את המנגולד מסביב ואת הפלפלונים בחלק הפנימי.
- מניחים את הסיר ע”ג הקומה הראשונה ומביאים לרתיחה.
- מכסים את הסיר, ומבשלים במשך 45-60 דקות על להבה נמוכה.
- יש להקפיד שתתרחש רתיחה קלה בסיר התחתון כל זמן הבישול, ושהמים בסיר התחתון לא ייגמרו.
הערות:
- אם מבשלים בסיר רגיל או אופים בתנור – יש להניח מתחת לכל הממולאים שכבה של עלי מנגולד (אפשר את החלקים הלבנים בהם לא השתמשנו), פרוסות עגבניה ובצל ולמלא במים עד לגובה הממולאים.
- מומלץ להגיש עם רבעי לימון.
- את המנגולד הממולא ניתן לאכול קר.
עוד מתכוני ממולאים טבעוניים: כרוב ממולא בשלמותו, דלעת ממולאת, פלפלים ממולאים בתנור
הכנתם? תשוויצו ואל תשכחו לתייג אותי @orlycohen, ולעקוב אחרי באינסטגרם. אני כל כך אוהבת לראות את התוצרים שלכם.
בתיאבון!
חיים וטעים!
מה שכבר זכה לשם "ממולאים בנוהל" אחד מאבני הדרך של המטבח הטבעוני אצלנו בבית בזכות היות הירק הממולא ארוחה מלאה ומזינה הכוללת איזון של חלבונים, פחמימות שומנים וירוקים
תודה יקירי ואהובי.
אוהבת את נוהל הממולאים הטבעוניים שלנו